To nie jest chyab do konca wporzadku ...
Moderator: Pomocy?!
To nie jest chyab do konca wporzadku ...
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
POwiesilem wczoraj watek bo na stronie mozillapl znalazlem cos dziwnego ... odebralem powiadomienie o odpowiedzi, ale watku juz nie ma ...
Czy jestem zly ze meni zmoderowano? Nie nie do konca ... tak na prawde mam to gdzies, ale na przyszlsoc chcialbym wiedziec co jest niestosownego w zapytaniu co sie stalo ze strona ze wyswietla "ala ma kota" na forum poswieconym serwisowi wlasnie.
Jesli to jest off topic bardzo przepraszam, wiecej nie bede ... mozna mi nawet usunac konto i zablokowac IP dam sobie rade ... mam nadzieje, ale przedtem jedno chcialbym uslyszec ... kogo i dlaczego ten watek tak wqzyl?
A dlaczego ja to pisze tu a nie gdzie indziej. Bo tu jest smietnik wiec mam szanse nie byc off topic ...
P.S. w wypadku jak powyzej uwazam ze moderator powinien przed uwaleniem watku przeslac odpowiedz ktora sie tam znajdowala na PVT pytajacego ... ale ja sioe pewnie nie znam i w dodatku robie bledy.
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware 9.0 Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007
Nie było tam nic szczególnego.
No i przeczuwałam, że zostanie to "uciszone".
Chyba wiesz co sie dzieje w tej kwestii i że na razie ma być o tym "cicho"?
Ale fakt, dobre jest
- Marta
- Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+
Nie moge zrozumiec czemu nowa strona jest ogolno-narodowa tajemnica, a posty na jej temat sa kasowane. Nie widze tez zadnego racjonalnego powodu ukrywania przygotowan dla nowej strony, moze procz tego, ze ludzie z zewnatrz mogliby POMOC i poprawic bledy - jak rozumiem obawa przed tym + zwykla ludzka chec "ukrywania" wszystkiego przed innymi poki nie bedzie blyszczace i gotowe aby sie tym zachwycac wziela znowu gore.
Jeszcze raz - moze i za to wylece - to byla nowa wersja strony, przygotowywana od wielu, wielu miesiecy. Nie wiem, moze ktos ma screenshota. Jezeli nie, to postaram sie w firmie odnalezc zrzut z tamtej strony i wystawie screena. Strasznie mnie wkurza poziom obrony przed "swoimi" ludzmi w tym projekcie ://
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Co do strony (nie kasowania watkow!) to ja mam zdanie, ze poki ostrona jest opracowywana nie ma co wtykac tam swojego nosa. O ile wiem strona jest offline i niech tak zostanie. Przynajmniej narazie dajmy pracowac, jak powstanie szkic wtedy pewnie przyjdzie czas na optymalizacje, nieznacznie modyfikacje i testowanie a przez co swiatlo wszyscy ja zobacza. Narazie IMHO nie ma o czym mowic.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040204 Firebird/0.7+
KLAPEK pisze:Ja też o to pytałem na PW i dostałem odpowiedź, że 'tamto'było przez przypadek i że to tajemnica na razie...
To i tak dobrze. Ja w ogóle nie dostałem odpowiedzi...
- zwierz
- Moderator
- Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 --== MOZILLA RULLEZ ;-) ==--
Ale na przyszłośc lepiej po prostu w topiku wyjaśnić, zamknąć go i usunąć obrazek...
Choć przyznam, że nie rozumiem takiego postępowania i swoistej cenzury.
Chyba my wszyscy, społeczność Mozilli jesteśmy jedną wielką rodziną, Wy jesteście dla nas, my dla Was.
A czasami odnoszę wrażenie, że bardziej zaangażowani forumowicze traktowani są jak 5. koło u wozu, że ważniejszy jest ZU, który nie docieka, nie pomaga, nie wtrąca się - używa produktu i tyle
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+ (Pitreck)
KLAPEK pisze:A czasami odnoszę wrażenie, że bardziej zaangażowani forumowicze traktowani są jak 5. koło u wozu, że ważniejszy jest ZU, który nie docieka, nie pomaga, nie wtrąca się - używa produktu i tyle
Dobrze wiedziec, ze nie tylko ja odnosze takie wrazenie...
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Domel pisze:Gandalf: zeby potem nie bylo, zgadzam sie z Toba co do kasowania ale stawnowisko Teamu jest troszke inne, jak Ty to przedstawiles jest troszke inne (patrz podforum - no wiesz
)
Nie mrugaj ... wszyscy wiedza, nie wszyscy widza, ale wiedza wszyscy
Domel pisze:A wszystkie te dzwine nieporosumeinia zalatwil by regulamin, zaraz zakladam watek na podforum i licze ze poprzesz ta idee i swpolnie wypracujemy jakis (nie bujmy sie tego slowa) standard (ktory bedzie okreslal co moze administrator, moderator, zarejestrowany i gosc) bo narazie, nie oszukujmy sie kazdy robic moze co chce
(co nie zmaczy, ze robi).
Przeciez wszystko jest jasne ... po co regulamin, zeby otwarcie powiedziec, ze uzyszkodnik zarejestrowany czy nie moze czytac i czasami cos napisac byle nie bylo to przypadkiem niezgodne z linia oficjalna
Domel pisze:Co do strony (nie kasowania watkow!) to ja mam zdanie, ze poki ostrona jest opracowywana nie ma co wtykac tam swojego nosa. O ile wiem strona jest offline i niech tak zostanie.
Gdyby strona byla offline nei byloby sprawy, ale Strona o kodowej nazwie "Ala ma kota" sama wyplynela. Mam screena i pewnie jakies linki w cache
Ale OK dla mnei nie ma sprawy z moja wiedza na temat ze strony technicznej i tak Wam nei jestem w stanie pomoc.
A jak juz montujecie regulaminy ... to mam propozycje w zwiazku z tym zamieszaniem.
Jesli moderator bedzie usuwal watek z przyczyn "politycznych" IMO moglby zainteresowanego informowac na pvt dlaczego to robi ... sprawy by nie bylo...
Magazyn LOOP
- wariat
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
wariat pisze:Nie mrugaj ... wszyscy wiedza, nie wszyscy widza, ale wiedza wszyscy
Dokladnie o to chodzi
wariat pisze:Przeciez wszystko jest jasne ... po co regulamin
Poto, zebys nie mial pretensji to pracy moderatorow. Zeby byly czyste zasady gry. Zeby kazdy (czyli moderator tez) wiedzial co moze a czego nie.
wariat pisze:to rezim w najczystrzym wydaniu
Ja to nazywam standardem
wariat pisze:Gdyby strona byla offline nei byloby sprawy, ale Strona o kodowej nazwie "Ala ma kota" sama wyplynela. Mam screena i pewnie jakies linki w cache
Sorry, ale ja mam kilka takich screenow, tylko ze to sciema ale z mojej strony zakonczylem ten temat. Jak mowie ze jest offline to jest
wariat pisze:A jak juz montujecie regulaminy ... to mam propozycje w zwiazku z tym zamieszaniem.
Jestes jakis nadgorliwy
Po pierwsze narazie jeszcze nie wiadomo czy owy regulamin powstanie (poki nie wypowiedza sie "grupa trzymajaca wlasze" [ktokolwiek mialby to byc
- Domel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
Powróciłem przed klawiature po kilku dniach nieobecności i nie znam istoty problemu, dlatego moja odpowiedz moze byc (czesciowo lub calkowicie) oderwana od rzeczywistosci ;) sprobuje jednak odpowiedziec na niektore z pytan.
Na poczatek przepraszam wszystkich, ktorzy poczuli sie urazeni lub w inny sposob nieswojo z powodu usuwania watkow/postow na forum. Tak z cala pewnoscia nie powinno byc - jednym z priorytetow tego forum jest bycie najbardziej sympatycznym miejscem na swiecie (a na pewno jednym z :) Wpadki jak wszedzie sa, mam jednak gleboka nadzieje, ze razem mozemy sprawic, by bylo ich jak najmniej :)
W punktach pewnie bedzie sprawniej:
1) Spolecznosc Mozilli a 5 kolo:
KLAPEK pisze:Chyba my wszyscy, społeczność Mozilli jesteśmy jedną wielką rodziną, Wy jesteście dla nas, my dla Was.
Jak Najbardziej. To miejsce nie byloby w setnej czesci tym, czym jest, gdyby nie Wasza codziennie tutaj wykonywana praca. I nigdy tego nie bedzie za malo - jestesmy Wam _ogromnie wdzieczni_, za to co robicie, za poswiecony czas, pot i nieustajace wsparcie. Jednym z celow jest, by ta praca byla raczej przyjemnoscia i zabawa, niz czymkolwiek innym.. i zeby wrazenie:
KLAPEK pisze: że bardziej zaangażowani forumowicze traktowani są jak 5. koło u wozu, że ważniejszy jest ZU, który nie docieka, nie pomaga, nie wtrąca się - używa produktu i tyle
bylo obcym Wam wrazeniem. Czesto bywa tak, ze cos, co wydaje sie najbardziej oczywiste jednym, jest najzupelniej nieoczywiste dla drugich.
W tym projekcie zmienilo sie juz bardzo wiele rzeczy, bo 'ktos widzial cos inaczej' i tu nie ma zadnych planow zmian. Dlatego, jesli jest cos, co Was drazni, niepokoi, wkurza lub po prostu moze byc zrobione inaczej, prosze o pietnowanie, wytykanie i informowanie :) Na zywo, podczas cośrodowych KoffeBreak o g. 21, lub 24h na dobe za pomoca emaila (team@mozillapl.org).
2) Moderacja postow na forum:
Zdecydowanie przyda sie utworzenie wytycznych dla moderatorow z wyjasnieniami:
- kiedy wiadomosci mozna usuwac, (niecenzuralne slowa, ekstremalne przypadki zaklocania porzadku, inne?), blokować (niedawno poruszany temat, inne?), przenosic.
- co nalezy zrobic wczesniej (poinformowac autora/ow, zarchiwizowac kopie wiadomosci, inne?)
- co nalezy zrobic pozniej (obsluga ew. 'reklamacji' decyzji, inne?)
Z pierwszej czesci bedzie mozna utworzyc informacje dla uzytkownikow wyjasniajace przypadki, w ktorych ich wiadomosci moga zostac zmoderowane. Z pozostalych jakie maja mozliwosci reakcji, gdy nie zgadzaja sie ze zdaniem moderatora (gdzie i jak mozna sie odwolac [forum-abuse@mozillapl.org?]).
Domel zaczal juz wstepne prace - mysle, ze mozna calosc (dyskusje nad regulaminem) przeniesc na ktores z otwartych for lub lepiej do wiki (gdzie wszyscy moga bezposrednio wprowadzac wlasne zmiany). Nastepnie doprowadzic do stanu satysfakcjonujacego wiekszosc i opublikowac oficjalnie.
Jedna uwaga: taki dokument, zwlaszcza czesc dla uzytkownikow musi byc maksymalnie zwiezly i tresciwy, ew zawierac 'ekstrakt z esencji' w kilku punktach, z odnosnikami do calosci... bo dluuuugich regulaminow zazwyczaj i tak nikt nie czyta.
3) Strona.
(Nowa) - jako projekt, powstaje w kilku fazach.
Pre alfa, gdzie nic nie dziala, niewiele widac i brakuje koncepcji. [...]
Alfa, gdzie cos juz jednak dziala.
Beta, kiedy mozna udostepnic publicznie strone do testow, zbierania uwag itp i skupic sie na rozwiazywaniu bledow w implementacji poszczegolnych rozwiazan, zamiast tworzeniu implementacji.
Faza, w ktorej nowa strona bedzie dostepna dla wszystkich, w celu wychwycenia bledow i problemow, testach na roznych platformach/przegladarkach jest jeszcze zdecydowanie przed nami. Wydaje sie, ze podobna odpowiedz padla w na pytanie o niedostepnosc firebird.pl?
Zagadnienie b: Dlaczego taka tajemnica?:
Pol roku temu powstalo wrazenie, ze nowa strona/layout zostana blyskawicznie udostepnione i sporo osob bylo coraz bardziej zawiedzionych, kiedy czas plynal, a tak sie nie dzialo.
Chcielibysmy (chcielismy w zasadzie), by tym razem tak sie nie stalo i informacja o przygotowaniach nie byla upubliczniana do czasu, kiedy rzeczywiste wprowadzanie zmian bedzie troche bardziej niz prawdopodobne i mozliwe w czasie krotszym niz ladowanie na Marsie. Tzn, zeby znowu nie powstala sytuacja, w ktorej oczekiwanie bedzie przedluzalo sie w nieskonczonosc, napiecie roslo, a niewiele sie dzialo.
W tej chwili nie zostaly okreslone zadne przedzialy czasowe, kiedy implementacja nowej strony mialaby nastapic i podejrzewam dlatego informacje o niej zostaly tak 'brutalnie' zmoderowane. Pewne jest natomiast, ze poprosimy wszystkich o pomoc, w czasie publicznych beta testow, kiedy juz 'cos' do testowania bedzie.
Projekty wakacyjne zostaly porzucone w sierpniu i to co teraz, jest od nowa tworzone przez Marka.
Gandalf pisze:Jeszcze raz - moze i za to wylece
Jedynym przypadkiem _czasowego_ blokowania dostepu, bylo IP Madrego Piotrusia (chyba przesadzal), jednak nie znam przypadkow 'wyrzucania' z forum kogokolwiek, za gloszenie jakiekolwiek pogladow.. Skad zatem pomysly, ze moze sie tak stac?
Gandalf pisze:Strasznie mnie wkurza poziom obrony przed "swoimi" ludzmi w tym projekcie ://
Na http://mozillapl.org/projekty/TPP jest lista projektow, przy ktorych potrzebujemy pomocy. Strone dalej: http://mozillapl.org/projekty/TPP/Propozycje mozna zglaszac swoje propozycje.
Ktos na przyklad zobowiazal sie z 2 czy 3 tygodnie temu, ze 'w sobote' zaktualizuje dane Sajdbarologu.. ;) W czym przeszkadzalismy przez ten czas? I jak mozemy to zmienic?
W przypadku strony (projektu, ktorego na liscie nie ma) Domel pytal sie o nia na jabberowym spotkaniu: na tym etapie przydaloby sie wsparcie kogos, kto zna sie lub dobrze zna sie na eZ publish, bo na tym bedziemy chcieli sie prawdopodobnie oprzec.
4) Tajemnicze fora, ktore sa a ich nie widac:
Na @mozillapl.org fora sa generalnie dostepne dla wszystkich, rowniez anonimowych uzytkownikow. Z wyjatkiem for
- Abuse (Archiwum postów z dowodami prób zakłócania pracy forum) dostepne po zalogowaniu sie,
- oraz Developers (Koordynacja projektów związanych z MozillaPL.org, komentarze, dyskusje) - dostep ograniczony dla programistow, moderatorow itp.
Istnienie zadnego z nich nie jest tajemnica, dostep do drugiego jest ograniczony, gdyby trzeba bylo przedyskutowac cos w mniejszym gronie.
Jesli ktos nie ma do niego dostepu, a jest tym zainteresowany prosze o informacje, z krotkim wyjasnieniem dlaczego tak powinno byc. Zareagujemy :)
Podobnie w przypadku wszelkich innych problemow - najlepiej poddac je pod dyskusje - powinno byc lepiej :)
Serdeczne pozdrowienia,
piotr.
PS. Nie wiem dlaczego zawsze wychodzi takie dlugie.. :)
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+
1) Firma X zabiera sie za przygotowywanie gry Y. Zbieraja ludzi, znajduja lokum, wykupuja prawa. Pelna tajemnica. Nastepnie zabieraja sie za scenariusz, plany projektowania, roadmap. Po tym momencie nastepuje kontrolowany - lub nie - przeciek do swiata zewnetrznego. Nastepnie po kilku miesiacach pierwsze screeny zostaja udostepnione, potem znowu cisza, potem okazuje sie, ze pol ekipy wymieniono i zmieniono silnik, potem znowu cisza przerywana sporadycznymi tekstami "prace nad gra ida pelna para! jest super! bedziecie zaszkowani jakoscia gry! juz niedlugo zobaczycie!!!" - i tak drugi rok. W przyszlosci prawdopodobnie linia firmy M pojawi sie publiczna beta kiedy final bedzie gotowy i dwa/trzy miesiace pozniej final.
2) Grupa X zabiera sie za przygotowywanie gry Y. Zbieraja ludzi, stawiaja strone, wymyslaja scenariusz, zamieszczaja go na stronie i serwisach, pisza pierwsze linie kodu i wrzucaja je do CVS. Projekt jest maly i jest tylko pobocznym zajeciem dla core druzyny, dlatego czesto prace postpuja skokami - ktos przysyla maila, ze cos nie tak, ze ma pomysl, i wtedy przez kilka dni/tygodni dzieje sie, oj dzieje sie... Kazdy zainteresowany moze miec wlgad w kazdy etap prac.
Zastanow sie...
... BRAWO!
1) X - Red Studio, Y - The Witcher, N - Blizzard
2) X - Planeshift Team, Y - Planeshift (http://www.planeshift.it/)
Ktora droga idziesz?!?
Ale ogolnie nie o to mi chodzilo. To po prostu moja sugestia, moje narzekania dotycza jedynie cenzurowania wypowiedzi na tematy, ktore sie "wladzy nie podobaja"... Troche zbyt blisko pewnego ustroju i jego realizacji, nie?
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
pbartecki pisze:Domel zaczal juz wstepne prace - mysle, ze mozna calosc (dyskusje nad regulaminem) przeniesc na ktores z otwartych for lub lepiej do wiki (gdzie wszyscy moga bezposrednio wprowadzac wlasne zmiany).
Ja jestem za
- Domel