Oto i mój mały subiektywny test :
Platforma testowa :
Fx1.0 z Autohide i Content Holderem , rozdzielczość grafik dużych 1024x768
1. Start , strony główne
MS zauważył podstawowe atuty Googli , prostota i szybkość , zdziwiłem się widząc taką goła stronę MS
Stronę startową googli wybrałem trochę inną niż standartowa , ale przecież to forum Mozilli
2. Strony wyszkiwania :
Zdziwiłem się niezmiernie że na proste hasło "Firefox" MS ma już więcej "sponsorowanych odnośników" niż Google choć dopiero jest od 30 min dostępne dla ludzi
Stronka się szybko ładuje i wyniki są zbieżne , czas wieć zacząć przetestować silniki obu wyszukiwarek , czy zawsze wskazą to samo ?
3. Szukanie bardziej zaawansowane
Postanowiłem znaleść dodatki do mozilli po polsku z poziomu wyszukiwarki
Na googlach mi się udało na MSM Search nie.. . Ogólnie zauważyłem że MSMS ma duże ciągoty do wskazywania na "krótkie" adresy tzn że nie jest to kolejna podstrona podstrony , tylko najlepiej strona główna serwisu . Wydaje mi się, że to z czego google jest sławne że np lepiej się nim przeszukuje to forum niż wbudowaną przeglądarką
4. Szukanie ciekawych stron tematycznych
Google strzał w dziesiątkę , MSMM na jakąś ankietę mnie skierował :/
5. Sprawdzenie kim jest "kretyn"
Stary kawał z Googli , próbując być obiektywny mogę powiedzieć że trudno stwierdzić czyj wynik jest poprawniejszy .
Podsumowanie:
- Z testu wychodzi że trudniej znajduje się strony na MSMS , ale możliwe ze podświadomie już buduję zapytania dla Google a dla MSMS trzeba może trochę inaczej by osigągnąć to samo
- GUI - obu bardzo podobne , MSMS dogoniło Google
- Zaawansowane ustawienia , może i MSMS ma parę nietypowych rzeczy jak własnie przytoczone przezemnie przeszukiwanie tylko danej domeny ,ale pewnie 95% przeszukiwań odbywa się na podstawowej konfiguracji gdzie jak dla mnie Google wygrywa.
- Na pewno MSMS nadaje się świetnie do wykrywania serwisów korporacyjnych i od razu kieruje wtedy na strony główne, ale co do stronek autorskich z mixem informacji to chyba się nie nadaje.