MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przyszłość (nie taka daleka)

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Przyszłość (nie taka daleka)

Postautor: Stef » 22 marca 2005, 00:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050302 Firefox/1.0.1 Fedora/1.0.1-1.3.2

Sprowokowany tematami typu "Ze IE7 nadchodzi to wiemy, ale co on zmieni?",
po przeczytaniu tego: Co z Firefoksem i Thunderbirdem? zaczynam się zastanawiać jak to jednak będzie.. :o
Mam nadzieję że to tylko nienajlepsze zarządzanie..

Stef
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Re: Przyszłość (nie taka daleka)

Postautor: KomarQ » 22 marca 2005, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050321 Firefox/1.0+

Reakcja na obawy była szybka: na stronach wiki Firefoksa znalazł się plan najbliższych wydań, a główni programiści podzielili się zadaniami tak, żeby móc przyjmować także kod od programistów niezwiązanych bezpośrednio z projektem.

Eeeee, przecież te informacje na Wiki są już od hu-hu czasu. ;)
KomarQ

Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13

Postautor: Adrianer » 22 marca 2005, 18:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8a6) Gecko/20050111 MultiZilla/1.8.0.1d

to co tam piszą ma związek z tym co można tutajznaleźć:

Q2. Why only a small team?

The size of the team working on the trunk is one of the manyreasons that development on the trunk is so slow. We feel that fewer dependencies (no marketing constraints), faster innovation (no UI committees), and more freedom to experiment (no backwards compatability requirements) will lead to a better end product.

Q6: So to whom do I send patches?

We are not currently accepting any input. No UI specs, no bugs, and definitely no patches. See Q3.

Q7: How do I get involved?

You don't except by invitation. This is a meritocracy -- only those gain the respect of those in the group can join the group. See Q6

Jest to chyba trochę stare, ale pokazuje, że autorzy FF nie chcieli supportu - dziś ponoszą konsekwencje tego postępowania...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Stef » 22 marca 2005, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050302 Firefox/1.0.1 Fedora/1.0.1-1.3.2

Zastanawia mnie jeszcze jaki to będzie wszystko miało wpływ na jakość programów? Żeby tylko Firefox z Thunderbirdem nie zostały z tyłu, mimo wszystko konkurencja nie śpi (Natscape 8, IE 7, Opera 8 i inne pomniejsze klony/kopie/podróbki Fx). A co z rynkiem korporacyjnem? Bez instalatora sieciowego ani rusz.. Ponadto liczba błędów: mam wrażenie że na tym polu dzieje się bardzo źle.. Czy będzie szybciej?

Ja nie narzekam, mnie się Firefox ani razu nie powiesił ani nie zwolnił, to samo z gromiastym. Ale u kumpli (na Win..) jak patrzę to nie jest najlepiej. Firefox potrafi się wyłożyć a Thunderbird rzęzi już przy mailach ważących 1MB (od błędów wolny też nie jest). Mam nadzieję że wszystko wróci do normy i nasze ulubione programy będą się rozwijały we właściwym kierunku i właściwy sposób.

Pozdrawiam
Stef

PS. A może mam obsesję i stany lękowe? :roll: Jeśli tak to mnie poprawcie.
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Wróć do Inne