MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przychodzi Gates do Mozilli...

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Przychodzi Gates do Mozilli...

Postautor: DEXTER:) » 29 lipca 2005, 23:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Nie mam wyrobionego zdania na ten temat, chcę podyskutować.

No więc, co by było, jakby Microsoft zaoferował "pomoc" finansową fundacji Mozilla w zamian za możliwość skorzystania z Gecko ?

Plusy:
IE wreszcie obsługuje standardy i Internet idzie do przodu. No i kasa na koncie fundacji.

Minusy:
Zmniejszenie konkurencyjności produktów Mozilli (?) - użytkownicy Firefoxa raczej nie wybierają go ze względu na obsługę standardów.
DEXTER:)

Z nami od: 16 lutego 2005, 16:14

Re: Przychodzi Gates do Mozilli...

Postautor: Nerf » 30 lipca 2005, 00:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b3) Gecko/20050712 Firefox/1.0+

DEXTER:) pisze:No więc, co by było, jakby Microsoft zaoferował "pomoc" finansową fundacji Mozilla w zamian za możliwość skorzystania z Gecko ?

Wtedy Słońce by wyparowało - Microsoft może korzystać z Gecko i bez pomocy finansowej i przypuszczenie, że chciałby rozdawać pieniądze za darmo, jest mniej niż nierealne.

DEXTER:) pisze:Zmniejszenie konkurencyjności produktów Mozilli (?) - użytkownicy Firefoxa raczej nie wybierają go ze względu na obsługę standardów.

A to byłaby właśnie główna zaleta przejścia na Gecko. Więc dlaczego miałoby to zmniejszyć konkurencyjność produktów MF (zakładam, że IE nie zostanie przepisany na XUL, bo wtedy równie dobrze MS mógłby wyrzucić IE i zastąpić go Firefoksem)?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: DEXTER:) » 30 lipca 2005, 00:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Nerf pisze:Wtedy Słońce by wyparowało - Microsoft może korzystać z Gecko i bez pomocy finansowej i przypuszczenie, że chciałby rozdawać pieniądze za darmo, jest mniej niż nierealne.

IE nie jest darmowy. Czy zarabianie na produkcie open-serwis jest dozwolone ?

Założyłem ten gdybający temat, bo jestem załamany zapowiedzią IE 7 :cry: Naszła mnie myśl: skoro Microsoft nie potrafi napisać silnika, to niech wykorzysta gotowy.
DEXTER:)

Z nami od: 16 lutego 2005, 16:14

Postautor: Nerf » 30 lipca 2005, 00:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b3) Gecko/20050712 Firefox/1.0+

DEXTER:) pisze:IE nie jest darmowy. Czy zarabianie na produkcie open-serwis jest dozwolone ?

Owszem, zarabiania na produkcie open-serwis (czy też, poprawniej, open source, czy też, lepiej, wolnym oprogramowaniu) jest jak najbardziej dozwolone, a wręcz pożądane. W przypadku Mozilli warunkiem jest to, że zmodyfikowany produkt musiałby być rozpowszechniany na jednej z licencji MPL/NPL/GPL (lub na licencji potrójnej), choć to zależy zapewne też od tego, w jakiej postaci Gecko zostałoby wykorzystane.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Wróć do Inne