MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

MSIE i w ogole MS = skandal!

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

MSIE i w ogole MS = skandal!

Postautor: CHWDMS » 09 czerwca 2005, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Temat podejmowany juz wielokrotnie na roznych forach, ale ja w koncu jakos nie moge sie dogrzebac konkretnych wnioskow.

Chcialby sie konkretnie od was dowiedziec, czy jest sens szanowac to, ze ktos jest zacofany mimo, ze ma internet i np. nadal korzysta z MSIE 5.X. Mozna wybaczyc fakt, ze ktos nie interesuje sie standardami albo ma gdzies normy W3C i uzywa MSIE 6.0 ale bawic sie w dostosowywanie stron do IE 5.0 to juz zdecydowana przesada. Czy jak wyjdzie ten nowy nr. IE to tez bedzie trzeba pamietac o IE 6.0?

Dlatego przyszedl mi taki pomysl - jakby tak sie globalnie zbuntowac i w ogole nie robic alternatyw dla MSIE isc zgodnie z W3C to moze i MS by sie w koncu zlamal i podarowal sobie ta dzika polityke. Dlaczego mamy szanowac kogos kto wali nam ciagle klody pod nogi. Niedosc, ze trzeba za to placic to jeszcze... taki shit odprawiaja,,,

Czemu ja sie tak zaczynam denerwowac jak o nich cos pisze.. Normalnie juz mnie krew zalewa jak mysle o tych gnojkach.

Tak Microsoft to gnojki, monopolisci, zdziercy, oni po prostu nie tworza dla ludzi, dla postepu - lecz tylko i wylacznie dla kasy, taki jest wlasnie Bill, niech sobie kupi kolejny domek a ja mu powiem zeby sie wypchal z tym winshitem!
CHWDMS

Postautor: Nerf » 09 czerwca 2005, 11:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050517 Firefox/1.0.4 (Debian package 1.0.4-2) Mnenhy/0.7

Zdania na ten temat są podzielone. To, czy uwzględniać użytkowników IE zależy też od tego, jak istotna dla webmastera jest popularność strony. Osobiście uważam, że podczas tworzenia witryn nie należy w ogóle uwzględniać użytkowników IE - jest to wręcz szkodliwe dla rozwoju sieci.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Re: MSIE i w ogole MS = skandal!

Postautor: Stef » 09 czerwca 2005, 11:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050513 Fedora/1.0.4-1.3.1 Firefox/1.0.4

CHWDMS pisze:[ciach] Czy jak wyjdzie ten nowy nr. IE to tez bedzie trzeba pamietac o IE 6.0?
To zależy, z tą instalacja IE7 to może być różnie nie na Longhorn, może trzeba będzie mieć któregoś tam SP - a ludzie takich rzeczy nie lubią. Trochę czasu taż minie zanim sie Longhorn w miarę upowszechni..
CHWDMS pisze:Dlatego przyszedl mi taki pomysl - jakby tak sie globalnie zbuntowac i w ogole nie robic alternatyw dla MSIE isc zgodnie z W3C to moze i MS by sie w koncu zlamal i podarowal sobie ta dzika polityke. Dlaczego mamy szanowac kogos kto wali nam ciagle klody pod nogi. Niedosc, ze trzeba za to placic to jeszcze... taki shit odprawiaja,,,

Przecież żaden portal nie zrobi na złość 90% swoich czytelników, więc nie przejdzie :(.
CHWDMS pisze:Czemu ja sie tak zaczynam denerwowac jak o nich cos pisze.. Normalnie juz mnie krew zalewa jak mysle o tych gnojkach.

Za mało snu ;)?
CHWDMS pisze:[ciach]oni po prostu nie tworza dla ludzi, dla postepu - lecz tylko i wylacznie dla kasy, taki jest wlasnie Bill, [ciach]
ale to normalne Microsoft to też firma, B.G. to kapitalista (w dodatku zdolny), tu się odczep od niego bo nigdzie Ciebie to nie doprowadzi.

Podzielam pogląd @Nerf'a - trzymać sie standardów i robić stronki najlepiej spełniające swoje zadanie.

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: riddle » 09 czerwca 2005, 12:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Jak czytałem pierwszy raz książke "Projektowanie serwisów WWW - Standardy Sieciowe" Jeffrey'a Zeldman'a to też się dziwiłem, co on takiego bzika ma na punkcie IE 5.0 czy Opery 6 .... przecież każdy zdrowo myślący człowiek sobie je upgrade'uje. Otóż nie jest tak. A dodatkowa praca, którą wykonasz na dostosowanie do przeglądarek 5.0+ tylko wpłynie pozytywnie na Twoje umiejętności.

Jazdy się zaczynają w Netscape 4.0, który nie rozumie dziedziczenia w CSS (przykładowo trzeba ustawić czcionkę i jej kolor dla każdego selektora), nie rozumie reguły background, a IE 4.0 nie zakapuje co to DOCTYPE (pokazuje dziwny, odsuwający stronę od góry znaczek oraz ignoruje display: block; ... plus wiele innych.

Jeśli kiedyś będziesz zmuszony zrobić projekt na wiele przeglądarek, zrozumiesz, że IE5.0 + obsługują standardy - choćby document type switching. Radzę więc robić strony dla siebie i dla wąskiego grona znajomych tylko zgodnie ze standardami (żadnych hybryd na przykład), a dla reszty starać się pokazać im poprawnie działającą stronę, do tego zachęcając ich na przejście na nowoczesne przeglądarki. Ja robię tak od dawna i mam duże osiągnięcia w ewangelizacji. ;)
riddle

Z nami od: 24 maja 2004, 17:43

Postautor: Gość » 09 czerwca 2005, 13:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

riddle: tak, masz w pewnym sensie racje, ja o tym wiem, ze IE 5.x i 6.0 mozna dostosowac tak aby prawie w ogole nie bylo roznicy - choc znane sa mi przypadki w ktorych nic nie wskoralem... moze zaloze nowy watek na ten temat. Co do Netscape 4 to akurat jego sobie podarowalem.. zreszta wydaje mi sie, ze akuart ta przegladarka nie nalezy sie martwic - tak samo jak nie nalezy sie martwi starymi ff czy operami, bo zazwyczaj ludzie, ktorzy je instaluja naleza do tej czesci, ktora robi na bierzaco aktualizacje.

Wracajac do setna.. to fakt faktem MSIE dodatkowo nie wykorzystuje wielu ciekawych upraszczajacych i przyspieszajacych wlasnosci CSS'a jak chocby rozne pseudoklasy - dlatego czesto jest sie zmuszonym ladowac kupe niepotrzebnego kodu, przez co przegladarka musi sciagnac wiecej (X)bajtow i taka strona ostatecznie wolniej dziala niz by mogla. I to rowniez a moze przede wszystkim powinno byc zachetom dla jeszcze nienawroconych.
Gość

Postautor: Nerf » 09 czerwca 2005, 13:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050517 Firefox/1.0.4 (Debian package 1.0.4-2) Mnenhy/0.7

Sęk w tym, że wielu rzeczy w IE się po prostu nie da osiągnąć w jakiś sensowny sposób i w rezultacie ludzie rezygnują z wykorzystania nowoczesnych technologii takich, jak MathML, czy z właściwości takich, jak text-shadow i position: fixed. Nie powinno się IMO tak robić, bo w ten sposób hamuje się rozwój WWW.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: swlft » 09 czerwca 2005, 14:40

Dokladnie, pomijajac XML'a i jego aplikacje to sam CSS ma ogromne mozliwosci o ktorych jakby sie kompletnie nie pamietalo przegladajac strony www - dlaczego? Wlasnie glownie dzieki MSIE. A stwierdzenie:
Nie powinno się IMO tak robić, bo w ten sposób hamuje się rozwój WWW.
jest jak najbardziej na miejscu.
Ktoby pomyslal, ze IE 7.0 podobno nadal nie bedzie w pelni obslugiwac CSS 2.1 ... a mi sie juz marzylo CSS 3..

[OT]wybaczcie, ze sie tak nie mge zdecydowac ale juz postaram sie tylko na tym nicku pisac[/OT]
swlft

Z nami od: 09 czerwca 2005, 13:31

Postautor: Olhado/256 » 09 czerwca 2005, 14:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050531 Firefox/1.0+

CHWDMS pisze:Chcialby sie konkretnie od was dowiedziec, czy jest sens szanowac to, ze ktos jest zacofany mimo, ze ma internet i np. nadal korzysta z MSIE 5.X. Mozna wybaczyc fakt, ze ktos nie interesuje sie standardami albo ma gdzies normy W3C i uzywa MSIE 6.0 ale bawic sie w dostosowywanie stron do IE 5.0 to juz zdecydowana przesada. Czy jak wyjdzie ten nowy nr. IE to tez bedzie trzeba pamietac o IE 6.0?

To zależy dla kogo tworzysz daną stronę. Jeśli tworzysz ją dla własnej przyjemności i nie przejmujesz się tym, czy inni będą mogli ją zobaczyć, to wtedy możesz się w ogóle IE nie przejmować. Jeśli natomiast zależy ci na każdym użytkowniku, bo masz np. portal i zarabiasz kasę na bannerach, to wtedy musisz ją dostosować do każdej używanej przeglądarki. Dobrym pomysłem jest infobar BrowseHappy - wpuszczasz użytkownika na stronę, ale informujesz go, że używa przestarzałej przeglądarki.
CHWDMS pisze:Dlatego przyszedl mi taki pomysl - jakby tak sie globalnie zbuntowac i w ogole nie robic alternatyw dla MSIE isc zgodnie z W3C to moze i MS by sie w koncu zlamal i podarowal sobie ta dzika polityke.

Globalnie? To by wymagało zgody gigantycznej ilości ludzi - zupełnie niemożliwe. A jeśli nie wszyscy wezmą udział w tym bojkocie, to user zwyczajnie oleje stronę, która mu nie działa i poszuka innej. Właściciel np. sklepu internetowego musiałby być ostatnim idiotą, żeby tworzyć stronę niezgodną z IE.

Jakiekolwiek akcje tego typu będą miały sens w momencie, kiedy alternatywne przeglądarki będą kontrolowały lwią część rynku. Gdyby użytkownicy IE stanowili jakieś 10%, to wtedy niekomercyjne strony mogłyby sobie ewentualnie pozwolić na olewanie ich. Dlatego IMVHO należy najpierw wygrać wojnę o użytkownika, a potem prowadzić wojnę technologiczną. Co mi z super-nowoczesnej, obsługującej SVG przeglądarki, skoro nikt normalny nie użyje na swojej stronie SVG dopóki większość userów nie będzie mogła go zobaczyć?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Nerf » 10 czerwca 2005, 15:14

Olhado/256 pisze:Globalnie? To by wymagało zgody gigantycznej ilości ludzi - zupełnie niemożliwe. A jeśli nie wszyscy wezmą udział w tym bojkocie, to user zwyczajnie oleje stronę, która mu nie działa i poszuka innej. Właściciel np. sklepu internetowego musiałby być ostatnim idiotą, żeby tworzyć stronę niezgodną z IE.

Oczywiście, twórcy stron komercyjnych nie mają zbyt dużego doraźnego interesu w bojkotowaniu IE. Ale jeśli ktoś ma np. stronę domową swoją, swojego kota i swojej rodziny, to user nie będzie mógł wejść na „konkurencyjną” stronę domową. Również w przypadku innych materiałów unikalnych (kursy, porady, multimedia) użytkownik może zmienić przeglądarkę, jeśli kilka razy się w ten sposób natnie. A twórcy stron niekomercyjnych często robią je po to, żeby wypromować, przedstawić, opisać swoje zainteresowania - i jeśli jednym z nich jest nowoczesne WWW, to jest to dobra okazja do promocji innych przeglądarek m. in. poprzez odpowiednie traktowanie znIEwolonych. Niekoniecznie trzeba przecież blokować im dostęp do strony - wystarczy sprawić, że CSS się nie załaduje i dodać np. wspomniany infobar. Strona będzie funkcjonalna i jednocześnie brzydka :).
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: Stef » 10 czerwca 2005, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050513 Fedora/1.0.4-1.3.1 Firefox/1.0.4

Co nie znaczy że twórcy stron powinni sie zachowywać jak dzieciaki zapatrzone tylko w Firefoksa (pobierz albo niezobaczysz..). Moim zdaniem coś takiego jest do przyjęcia:
http://www.enlightenment.org/ pisze:If these pages have the images go "weird" in your browser you are likely running Internet Explorer 6.x or below. We use PNG images in our pages (for various reasons) and use a workaround that allows IE to display them properly, but we seem to have hit on a bug that somewhere along the way it stops being able to display them properly and the browser is broken completely until you restart it. You may want to consider using another browser for Windows other than IE. We find Firefox to work quite well.

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Olhado/256 » 11 czerwca 2005, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050531 Firefox/1.0+

Nerf pisze:Niekoniecznie trzeba przecież blokować im dostęp do strony - wystarczy sprawić, że CSS się nie załaduje i dodać np. wspomniany infobar. Strona będzie funkcjonalna i jednocześnie brzydka :).

Tu się w pełni zgadzam :) Można nawet na pokuszenie przedstawić screena jak strona wygląda w nowoczesnych przeglądarkach :wink:
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: DEXTER:) » 08 lipca 2005, 13:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Nie popadajmy w skrajności. Trzeba pamiętać o Pani Ani, która nie potrafi instalować programów na swoim komputerze. Ktoś jej tylko zapodał Offica :roll: Długo nie będzie tak, że zapomnimy o IE, ten syf jest naszą zmorą i trzeba nauczyć się z nim żyć. I tak mamy lepiej niż jak kiedyś pisało się pod IE3-4 i NN3-4 :wink:

Jedyną drogą, jest zorganizowanie akcji mającej na celu zmuszenie Uni Europejskiej do zakazu dołączania przeglądarki IE do oprogramowania Microsyfu - tak samo jak w przypadku MP. Dziś nic nie zrobimy, trzeba zadbać o przyszłość, a przede wszystkim nie popadać w złość, bo nic to nie zmieni.
DEXTER:)

Z nami od: 16 lutego 2005, 16:14

Postautor: Nerf » 08 lipca 2005, 14:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050531 Firefox/1.0+

DEXTER:) pisze:Trzeba pamiętać o Pani Ani, która nie potrafi instalować programów na swoim komputerze. Ktoś jej tylko zapodał Offica :roll:

Tak samo ktoś jej teraz „zapoda” Firefoksa.

DEXTER:) pisze:Jedyną drogą, jest zorganizowanie akcji mającej na celu zmuszenie Uni Europejskiej do zakazu dołączania przeglądarki IE do oprogramowania Microsyfu - tak samo jak w przypadku MP.

Tak, najlepiej w ogóle zakazać im dołączania czegokolwiek, tudzież zdelegalizować tę firmę w UE.

Ja jednak wolę walczyć z IE na wolnym rynku, w sposób uczciwy, nie korzystając z aparatu przymusu państwowego do zwalczania konkurencji.

DEXTER:) pisze:Dziś nic nie zrobimy, trzeba zadbać o przyszłość, a przede wszystkim nie popadać w złość, bo nic to nie zmieni.

Można coś zrobić - wystarczy nie optymalizować stron pod kątem IE.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: KLAPEK » 08 lipca 2005, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 --==SAVE MOZILLA SUITE!==--

Niestety jak się pisze stronkę firmową, to musi wyświetlać się w ie.
Też wiele nerwów zjadłem, aż w końcu się wkurzyłem i jedna podstrona z pozycjonowaniem ma inny plik dla IE - prostszy - użytkownicy dobrych przeglądarek zobaczą takie efekt jak chciałem, a jak if IE to strona dla ie i bardziej uboga technologicznie.
Dla siebie, jak w końcu się zbiorę i napiszę nową stronę ;p to będą tylko standardy i menu itp będzie tylko na css....
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: DEXTER:) » 08 lipca 2005, 14:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Z monopolem trzeba walczyć wszelkimi środkami. Podając przykład MP, miałem na myśli to, że wersja Windowsa z IE i MP była by droższa :idea:

Z resztą sam nie spotkałem się jeszcze z wielkimi problemami z IE 5+. No fakt, kod jest obszerniejszy, ale mnie szlag nie trafia (jeszcze :wink: ). Wmówiłem sobie, że tak już jest i koniec. Pomimo, że buduję stronę tylko i wyłącznie dla webmasterów i mnie kusiło bo olać IE :wink: Jeśli faktycznie IE7 nie obsłuży mi CSS 2.1 i 3.0 to maja cierpliwość spadnie do poziomu krytycznego :wink:

Co do projektowania pod IE to polecę mój artykuł: Style tylko dla Internet Explorer'a – sam dopiero mam zamiar zastosować to na swojej stronie.
DEXTER:)

Z nami od: 16 lutego 2005, 16:14

Postautor: Olhado/256 » 08 lipca 2005, 19:46

DEXTER:) pisze:Z monopolem trzeba walczyć wszelkimi środkami. Podając przykład MP, miałem na myśli to, że wersja Windowsa z IE i MP była by droższa :idea:

Ale jaki to monopol? Dostajesz system z pakietem przydatnych aplikacji, a jak ci się nie podobają, to możesz doinstalować inne. Czy distro Linuksa nie są tworzone na takiej samej zasadzie? Czy nie jest do niektórych z nich dołączany Firefox? Też można powiedzieć, że to nieuczciwa konkurencja, bo człowiek dostaje razem z systemem przeglądarkę i już nie szuka innej. Fakt, że IE jest dużo mocniej zintegrowany z systemem, ale... taki już urok Windows. Swoją drogą - właśnie z powodu tej integracji zapewne trudno byłoby wypuścić wersję Windows bez IE.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: KLAPEK » 08 lipca 2005, 22:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511

Tyle że w linuksie w 90% dystrybucji jest zawsze links / lynx lub oba + jak masz KDE to zawsze jest Konqueror + czasem Galeon / Epithany, a w starszych była Mozilla / NN
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Gość » 09 lipca 2005, 01:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Podczas instalacji Linuksa mamy wybór jaką(ie) przegladarkę(i) chcemy zainstalować. W Windowsie z wiadomych powodów nie ma takiego wyboru.
Gość

Postautor: Olhado/256 » 09 lipca 2005, 14:00

Anonymous pisze:Podczas instalacji Linuksa mamy wybór jaką(ie) przegladarkę(i) chcemy zainstalować. W Windowsie z wiadomych powodów nie ma takiego wyboru.

Ale i tak nie masz tam zapewne wszystkich przeglądarek dostępnych dla danego systemu, więc niektóre są faworyzowane.

Chodzi mi o to, że nie podoba mi się nazywanie M$ monopolistą i sugerowanie, że stosują na tym polu jakieś nieczyste zagrywki. Ja osobiście tych nieczystych zagrywek nie widzę. Do Windows można bardzo łatwo doinstalować rozmaite przeglądarki, a to, że IE już tam jest, w niczym nie przeszkadza. IE zdobyło taki udział w rynku nie przez oszustwa ze strony M$, ale przez popularność Windows i przez to, że userzy są z niego zadowoleni. Gdyby Fx był domyślną przeglądarką w Windows, miałby teraz lekką ręką te 80% rynku.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Gość » 09 lipca 2005, 14:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Olhado/256 pisze:
Anonymous pisze:Podczas instalacji Linuksa mamy wybór jaką(ie) przegladarkę(i) chcemy zainstalować. W Windowsie z wiadomych powodów nie ma takiego wyboru.

Ale i tak nie masz tam zapewne wszystkich przeglądarek dostępnych dla danego systemu, więc niektóre są faworyzowane.

Opery np. nie dołączą bo nie jest Open Source.
Przestarzałych przeglądarek też już nie ma sensu umieszczać.
Gość

Następna

Wróć do Inne