MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

K-Meleon 0.9

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Postautor: KLAPEK » 28 stycznia 2005, 12:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 --==MOZILLA SUITE RULLEZ ;)==--

Pozwolę się niezgodzić z twierdzeniem jakoby badzIEwie startowało najszybciej.
Za czasów jak jeszcze miałem w pracy windowsa to Mozilla Suite [tak, tak!] ładowała się szybciej - wiem, że to dziwne, ale tak było [win98se].
Teraz mam tylko linuxa, więc nie mam takich dylematów :)
A FF nie lubię, co wielokrotnie podkreślałem, bo za bardzo przypomina IE zarówno wyglądem, filozofią działania i podejściem do userów [minimum opcji - FF po prostu przejmuje od IE role idiotenbrowsera - co z tego że można go niebotycznie rozbudować, nie każdy ma na to czas by szukać pluginy, co innego, gdyby była lista z opisem i linkami do tychże, wew. samego FF...]
Tak, czy siak, dla mnie niedoścignionym wzorem jest Mozilla Suite - zarówno, wygląd [modern oczywiście ;)], jak i filozofia pracy i traktowanie userów - technology preview style - czyli robimy dla innowacji technologicznej, a nie pod wymagania rynku/biznesu/userów/etc...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: lotan » 28 stycznia 2005, 13:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050117 Firefox/1.0

KLAPEK pisze:FF nie lubię, co wielokrotnie podkreślałem, bo za bardzo przypomina IE zarówno wyglądem, filozofią działania i podejściem do userów [minimum opcji - FF po prostu przejmuje od IE role idiotenbrowsera
Gdyby Gecko używała garstka ludzi, to była by to wielka strata. Bo jest to świetny (pół)produkt. O znaczeniu jego popularności dla przestarzeganie otwartych standardów nawet nie będę pisał. A dla popularyzacji Gecko potrzeba właśnie prostej w obsłudze, nie wymagającej myślenia :o przeglądarki.

KLAPEK pisze:technology preview style - czyli robimy dla innowacji technologicznej, a nie pod wymagania rynku/biznesu/userów/etc...

...i dlatego Mozilla Suite powinna istnieć. Nie sądzę, żeby szybko odeszła w zapomnienie.

Ciekawe jak będzie wyglądał MSIE 7.0. Pewnie pójdzie w stronę zintegrowanego pakietu "wszystko w jednym". Przydałby się taki sam pakiet Mozillowatych. Łatwy w obsłudze jak Firefox+Thunderbird+Sunbird+Nvu, ale porządnie zintegrowany, w jednym, prostym do zainstalowania pakiecie. Ja bym jeszcze dorzucił adblocka i gesty myszy w standardzie.
lotan

Z nami od: 02 sierpnia 2003, 21:56

Postautor: Gedi » 28 stycznia 2005, 13:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Gadanie o tym, ze jedna przeglądarka ma to, druga tamto to jakieś dyrdymały! Przeglądarka wg mnie powinna być bezpieczna i golutka jak pupcia niemowlęcia, wspierać standardy. Sprawy wydajnościowe i zabezpieczenia internetowe powinny stać na wysokim poziomie. Jedynie co do mnie przemawia to odpowiedni instalator, nawet wersji minimalnej proponowanej przez producenta, czyli chodzi o wybór proponowanych przez producenta opcji przy instalacji. To powinno być najpierw brane pod uwagę.

Nie można się kłócić o to czy tamto, bo to kwestia gustu! Ja np. nie cierpię gestów myszy a ktoś stwierdzi, że żyć bez tego nie może. Przeglądarka moim zdaniem nie powinna narzucać czegokolwiek podczas instalacji, nawet po instalacji nie powinna konfigurować za nas np. zapamiętywania haseł, historii stron i zapisu stron w pamięci podręcznej, co zresztą robią chyba wszystkie! Reszta zależy od użytkownika, niech sobie wybierze lub doinstaluje, zmieni. Dlatego twierdzenie, że jakiś K jest lepszy od FF, czy odwrotnie, bo instaluje standardowo jakieś rozszerzenia jest dla mnie żadnym argumentem.

Pozdroofko,
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: Gość » 28 stycznia 2005, 18:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

lotan pisze:
Anonymous pisze:dla kogos kto ma troche zainstalowanych podrecznych rozszerzen w FF to niedogodnosc straszna.

IMO przesadzasz. Dla przeciętnego użytkownika przechodzącego z MSIE nawet goły Firefox to szok ;-). K-meleon na starcie ma Flashblocka i gesty myszy, do których w FF trzeba doinstalowywać rozszerzenia (co zawsze czynię w chwilę po instalacji).

no nie.... tylko po co mi gesty? flashblock jeszcze rozumiem, ale gesty moga dla mnie nie istniec. gdzie super drag&go, gdzie paste and go, itd.
Gość

Postautor: Gość » 28 stycznia 2005, 19:58

Przeglądarka: Opera/7.54u1 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Anonymous pisze:.

no nie.... tylko po co mi gesty? flashblock jeszcze rozumiem, ale gesty moga dla mnie nie istniec. gdzie super drag&go, gdzie paste and go, itd.[/quote]

http://kmeleon.sourceforge.net/wiki/ind ... croLibrary
Gość

Postautor: Derbeth » 11 lutego 2005, 11:32

Przeglądarka: Opera/9.0 (ALPHA) (Windows NT 5.1; U) [en]

Mnie maly i szybki K-Meleon duzo bardziej przypadl do gustu niz mulowaty i przereklamowany Firefox. Bardzo przyzwoita przegladarka, co prawda pare rzeczy wymaga jeszcze dopracowania (nie moge znalezc wylaczenia skrotow klawiaturowych blokujacych polskie znaki :D ) ale fajnie, ze taka rzecz w ogole sie pojawila - to dobra alternatywa dla Firefoxa. Przydalo by sie jeszcze troche promocji, bo w mediach w kolko mowi sie tylko o FF a przeciez przegladarek opartych na Gecko jest mrowie. W ogole zastanawiam sie, czy uzytkownicy Mozilla Suite nie czuja sie dyskryminowani, gdy widza buttony "Firefox: take over the web" i tego typu nachalna propagende.

Gdybym nie znal Opery pewnie przesiadl bym sie na K-Meleona :) W sumie zainstalowalem go, bo piszac strony WWW musze miec przegladarke z Gecko do testowania - a takie male cacko jest idealne do tego celu, chyba wyrzuce Firefoxa z dysku (przy okazji, maly to on nie jest - 30 MB kontra 12 MB K-Meleona na starcie). Jeszcze raz przepraszam za brak polskich znakow :oops:
Derbeth

Z nami od: 25 lipca 2004, 16:25

OT

Postautor: piecu » 11 lutego 2005, 15:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Derbeth pisze:Mnie maly i szybki K-Meleon duzo bardziej przypadl do gustu
[ciach]

A możesz powiedzieć co to za Opera 9.0 w Twoim UA? Jeszcze 8.0 nie wydali...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Re: OT

Postautor: quiris » 11 lutego 2005, 17:52

Przeglądarka: Opera/8.00 (Windows NT 5.1; U; en)

piecu pisze:
Derbeth pisze:Mnie maly i szybki K-Meleon duzo bardziej przypadl do gustu
[ciach]

A możesz powiedzieć co to za Opera 9.0 w Twoim UA? Jeszcze 8.0 nie wydali...

To taki dżołk ;)
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Olhado/256 » 11 lutego 2005, 18:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20050231 Firefox/2.0

No, bo trzeba do przodu być! :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Rewer » 11 lutego 2005, 20:20

Przeglądarka: opera/10.54u9t2 (Windows NT 7.1; U; en)

I tak jestescie w tyle. Trzba znac ludzi w branzy.

Robert
Rewer

jak sie w k-meleonie zmienia jezyk

Postautor: gosc » 19 maja 2005, 22:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

No wlasnie jak w k-meleonie zmienia sie jezyk na polski sciaglem 2 pliki ze spolszczenia jakies tam gonfig i co dalej :-? Gdzie to wkleic albo cos :( ???????????????????????
gosc

Postautor: PijanyKrasnolud » 16 lipca 2005, 07:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

Mam pytanko. Mianowicie jak zintegrować K-Meleoona z jakimś akceleratorem pobierania plików? Póbowałem już instalacji wtyczek z mozilli ale lipa :( Pomoże mi ktoś??? BTW K-Meleon jest najlepsiejszą przeglądaą na świecie- lekki, łatwy i przyjmny, a o to przecież chodzi, prawda? :D
PijanyKrasnolud

Spolszczenie do K-Meleona 0.9

Postautor: luk_lcgt » 12 września 2005, 17:13

Przeglądarka: Opera/8.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

To jest link na forum, gdzie umieściłem plik ze spolszczeniem do
K-Meleona 0.9

http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=5441

milego spolszczania 8)
luk_lcgt

K-Meleon pl

Postautor: Gość » 12 września 2005, 17:42

K-Meleon lang pl
K-Meleon 0.9 lang pl
K-Meleon pl
K-Meleon 0.9 pl

To dla wyszukiwarek :wink:
Gość

Postautor: lenrock » 13 września 2005, 18:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

luk_lcgt -> Przedewszytkim gratuluję świetnej roboty :)
Po drugie pogadaj z zespołem http://www.aviary.pl/ , Z miejscem na składowanie pliku pomoga Ci na 99% (na ile ich znam) . A byc może także nawiążecie współpracę.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Juzio » 19 września 2005, 22:50

Wątek o K-Meleonie więc tutaj umieszcze swoje pytanie. Otóż bardzo spodobała mi się owa przeglądarka jednak przydało by się w niej kilka funkcji z Firefoxa, tak więc czy nie dało by się jakos zrobić toolbara google? Lub chociaż coś takiego jak wklej i idź.

Pozdrawiam.
Juzio

Postautor: piotrek84 » 19 września 2005, 23:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050908 Firefox/1.4

Zaproponuj na forum. Jak chyba zauważyłeś, kilka rozszerzeń zostało zintegrowanych z K-Meleonem.
Wątek o problemach wprowadzenia rozszerzeń XUL w K-Meleonie.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 25 września 2005, 09:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

jak moge sobie ustawic zeby grac na gryonline na wp .
niewiem gdzie moe dodac zaufane witryny w k -meleon
ktos pomoze???
Gość

Postautor: zxc » 04 października 2005, 18:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050828 Firefox/1.0+

takie pytanko:
jak ustawic w k-meleonie zeby w pasku adresu automatycznie pojawiala sie historia wczesniej wpisywanych stron i nie trzeba by bylo wpisywac pelnych adresow? nie moge tej opcji znalezc nigdzie :(

pozdr

zxc
zxc

Z nami od: 26 kwietnia 2005, 13:20

Postautor: Gość » 13 lutego 2007, 15:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060917 K-Meleon/1.02

Witam! Dawno tu nikt nie pisał. Nie rozumiem zachwytów na k-meleonem, chyba że jeszcze nie zauważyłem ustawiania opcji. Mam K-meleona 1.02 i dziwnym trafem nie widzę zapamiętywania wpisów podczas wyszukiwania, tym bardziej nie widzę zapamiętywania otwartych kart. Wręcz przeciwnie. Dostaję komunikat o tym czy chcę zamknąć x otwartych kart - tak samo jak w FF. Po wyborze "tak" zamyka mi się K-meleon. Po wyborze "nie" zamyka mi się karta, na której akurat byłem. Szukam przeglądarki, która połączy mi zapamiętywanie sesji i zapamiętywanie wpisów, dokonanych wcześniej. Jak na razie żadna przeglądarka nie oferuje tych obu funkcji (oczywiście mam na myśli przeglądarki, które sprawdziłem.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne