MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Standarty? W szkole?

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Czy w twojej szkole stosuje się standardy W3C i kodowanie ISO?

Tak, odejmuje się punkty na sprawdzianie za brak zgodności.
2
8%
Tak, ale tylko dodatkowo.
0
Brak głosów
Tak.
2
8%
Nie.
18
72%
Co to jest W3C i/lub ISO?
3
12%

Liczba głosów : 25

Postautor: Użytkownik » 03 lutego 2004, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.1.0

Nie, zamiast tego po wybraniu olimpiada pojawia się coś takiego:
CO; NIE DZIAŁA; MUSISZ NACISNźĆ NA;LOADING;
Link Loading jest, ale skłania (i ortografina - kopiowałem przez schowek) pozostawia trochę do życzenia...
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

Postautor: Gość » 03 lutego 2004, 19:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Użytkownik pisze:Nie, zamiast tego po wybraniu olimpiada pojawia się coś takiego:
CO; NIE DZIAŁA; MUSISZ NACISNźĆ NA;LOADING;
Link Loading jest, ale skłania (i ortografina - kopiowałem przez schowek) pozostawia trochę do życzenia...

a po naciśnięciu:
Strona przeznaczona dla Internet Explorera 5.5 i rozdzielczosci >= 1024*768
i windows xp i procesora intel 1,5GHz i monitora LG i True Color...

Strona przeznaczona dla Internet Explorera
A ja myślałem, że strony robi się dla odwiedzających je.
Gość

Postautor: Ciuciu » 03 lutego 2004, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Marta pisze:Zresztą patrząc po stronie wydziału... (http://www.eti.pg.gda.pl/ )

Hm.. ale np już rozkład zajęć nie działa poprawnie (znaczy u mnie w mozi ani pod win ani pod lin nic sie nie dzieje - aczkolwiek może być toto spowodowane tym że ja bardzo nie lubie js...)
Ciuciu

Z nami od: 27 kwietnia 2003, 11:58

Postautor: Użytkownik » 17 lutego 2004, 18:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.1.0

Czy ktoś wszedł przez Lynx? Raczej nie polecam... (Nawigacja za pomocą JS to nienajlepszy pomysł)
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

standardy w szkole

Postautor: lwica » 20 sierpnia 2004, 10:30

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Witajcie,
w podstawowce lub gimnzazjum mozna tylko wspomnieć o standardach. Mozna wymagac tylko niektórych -- nie ma na to czasu, bo trzeba realizowac program. Można i trzeba standardy wprowadzac w gimnazjumna na kółku, jeśli nauczyciel prowadzi takie -- tworzenie stron w np. w edytorze tekstowym. Język HTML jest trudny dla uczniów, bo pamięciowy, poza tym w klasie nie wszyscy są zapaleńcami tworzenia stron. Owszem, młodzież bardzo lubi robienie stron, ale w programie graficznym. Wydaje mi się, że to dotyczy też stron ponadgimnazjalnych. Natomiast w szkole ponadgimnazjalnej w klasie o profilu informatycznym, gdzie jest więcej godzin, to obowiąkowo trzeba uczyć standardów. Tak samo w gimnazjum, jesli dyrektor przydzieli więcej godzin i chce się uczyć HTML to trzeba zrobić to wg standardów. Tylko, aby uczyć wg standardów to trzeba mieć HTML w jednym paluszku.
lwica

Re: standardy w szkole

Postautor: Domel » 20 sierpnia 2004, 10:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

lwica pisze:Tylko, aby uczyć wg standardów to trzeba mieć HTML w jednym paluszku.

To nie jest tak. Zamiast najpierw uczyc zle a potem jak juz bedzie umial mowic mu tego nie mozna, tego nie polno, tytaj tzreba costawic znak itp. To liepiej uczyc odrazu dobrze czyli zgodnie ze standardami. Dam przyklad: po co uczyc dzieci/mlodziez znacznika <marquee> skoro nie ma go w standardzie? Kolejny przyklad: po co pozwalac dzieciom pisac znaczniki wielka litera skoro, odrazu moga pisac mala (tutaj przyklad dotyczy XHTML-a, zreszta nie zaszkodzilo by jakby i w HTML-u pislaly malymi literami).
Panuje mylne pojecie, ze standardy utrudniaja a jest dokladnie odwrotnie. Dlatego co najwyzej powyzsze zdanie odwrocil bym tak: "aby uczyć HTML-a trzeba mieć standardy w jednym paluszku"
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Poprzednia

Wróć do Inne