MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Startuje Heliopedia

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Startuje Heliopedia

Postautor: Paweł Wimmer » 12 grudnia 2004, 10:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Pod adresem http://encyklopedia.helion.pl startuje wolna encyklopedia informatyczna typu Open Source, oparta na tej samej technice, co Wikipedia. Każda zainteresowana osoba może się włączyć do jej rozszerzania.
Paweł Wimmer

Postautor: Ludwik » 12 grudnia 2004, 11:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Przenoszę z "Tworzenie stron WWW", do "Inne". "Tworzenie" ma swoje bardzo specyficzne zasady i dotyczy tylko standardów sieciowych.
Rozumiem, że Wikipedia i Heliopedia dostepne są na tej samej licencji (GFDL). To chyba oznacza, że można między nimi swobodnie przenosić teksty? A jeśli tak to czy nie należało by jako bazę Heliopedi uczynić teksty techniczne dostępne w Wikipedii? Nikt normalny nie będzie pisać czegoś co już jest napisane ;)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gość » 12 grudnia 2004, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ludwik pisze:Przenoszę z "Tworzenie stron WWW", do "Inne". "Tworzenie" ma swoje bardzo specyficzne zasady i dotyczy tylko standardów sieciowych.
Rozumiem, że Wikipedia i Heliopedia dostepne są na tej samej licencji (GFDL). To chyba oznacza, że można między nimi swobodnie przenosić teksty? A jeśli tak to czy nie należało by jako bazę Heliopedi uczynić teksty techniczne dostępne w Wikipedii? Nikt normalny nie będzie pisać czegoś co już jest napisane ;)

Jasne. Zastanawiałem się, gdzie wstawić, ale widać mało celnie. Natomiast idea Heliopedii, Open Source, pasuje ładnie do Mozilli.
Obie encyklopedie mają ten sam status. Przeniosłem do Heliopedii te teksty, które w całości lub znacznej części sam napisałem w Wikipedii - reszty nie ruszałem. Szczerze mówiąc, nie wiem na razie, jakich form grzecznościowych wymagałoby pożyczenie haseł :-)
PW
Gość

Postautor: lenrock » 12 grudnia 2004, 12:17

Wolałbym jak by Helion rozpoczał od odpowiedniki Wikibooks :)
A tak po za tym kto zrobi wtyczkę do wyszukiwarki? (strona ma 3 dni, trzeba już zaczac ją napędzać nowym towarem :) )
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Paweł Wimmer » 12 grudnia 2004, 12:33

lenrock pisze:Wolałbym jak by Helion rozpoczał od odpowiedniki Wikibooks :)

W formacie PDF? :-)
Paweł Wimmer

Z nami od: 12 grudnia 2004, 11:22

Wróć do Inne