Konkurencja: Opera 8 już jest !!!
Moderator: Pomocy?!
Konkurencja: Opera 8 już jest !!!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
ftp://ftp.opera.com/pub/opera/..../800/pl
ftp://ftp.opera.com/pub/opera/..../800/en
Tylko tłok straszny, najlepiej ciągnąć z terminala
Właśnie zainstalowałem. Fajna !
- gosc
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050418 Firefox/1.0.3 (MOOX M2)
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Re: Konkurencja: Opera 8 już jest !!!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050414 Firefox/1.0+
gosc pisze:Konkurencja ma nową wersję
Miejmy nadzieję, że ta premiera jeszcze bardziej przyspieszy upadek MSIE. Szkoda, że nie ma godnej konkurencji z klubu KHTML. Bo jak narazie to wciąż strony się dostosowuje do przeglądarek xxx, yyy i zzz, zamiast do standardów. Ciekawe jak zostanie przyjęta nowa Opera na "zachodzie".
Modeator warning pisze:jeśli ten topic zamieni się w kolejną wojnę Opera vs. Fx, zostanie natychmiast zamknięty.
Czujnie... Widzę, że /dev/null czeka
- lotan
- Z nami od: 02 sierpnia 2003, 21:56
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3
lotan pisze:Szkoda, że nie ma godnej konkurencji z klubu KHTML.
Jest. Safari jest całkiem niezłe. Choć ma kiepską ilościowo grupę docelową...
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
- J81
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050414 Firefox/1.0+
marcoos pisze:Safari jest całkiem niezłe. Choć ma kiepską ilościowo grupę docelową...
To miałem na myśli. Najbardziej spektakularna, jeśli idzie o kształtowanie świadomości, byłaby przeglądarka dla Windows. Ale w najbliższej przyszłości nie ma się co łudzić, że taka powstanie. Ciekawe jak by wypadała w konkurencji wydajność i zajmowane zasoby.
Ale skoro to temat o Operze to mam pytanie. Mozilla jest w zasadzie całą platforma programistyczna, na bazie której można tworzyć różnorodne oprogramowanie. Opera ma trochę inną grupę docelową, ale czy w ogóle istenieje możliwość użycia jej silnika we własnym projekcie?
- lotan
- Z nami od: 02 sierpnia 2003, 21:56
Przeglądarka: Opera/8.0 (X11; Linux i686; U; en)
istnieje - uzywa go Adobe -http://operawatch.blogspot.com/2005/04/powered-by-opera-opera-integrated-with.html i jak opera.com wstanie to journal quirisa. Ale to chyba wymaga zawarcia oddzielnych umow z Opera ASA, wiec na razie nie dostepne dla mas.lotan pisze:Opera ma trochę inną grupę docelową, ale czy w ogóle istenieje możliwość użycia jej silnika we własnym projekcie?
BTW albo to kwestia czcionki albo stabilnej 8, ale wreszcie napisy na "podglad" i "wyslij" mieszcza sie na przycikach
- TomekQ
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050418 Firefox/1.0.3 (MOOX M2)
TomekQ pisze:... i jak opera.com wstanie...
zainteresowanie najnowszą Operą zatkało im pasmo - kolejny przykład na wyższość rozproszonej struktury (FF/Mozilla - społeczność OS) nad scentralizowaną (Opera - rozwiązania biznesowe) - zwłaszcza w sieci
najnowsza Opera jest szybka - trudno temu zaprzeczyć, ale pozostanie przeglądarką niszową - właśnie ze względu na model biznesowy i daleko idące konsekwencje takiej a nie innej struktury produkcyjno-wdrożeniowo-wsparciowej oraz przede wszystkim z racji samej konstrukcji programu
a za parę miesięcy kiedy FF będzie hulał biegle z cachem w RAMie oraz naprawionych zostanie parę błędów (dotykających głównie mniej doświadczonych użytkowników FF) operowcy zobaczą tylko biały kurz i rudą kitę majaczącą w oddali...
- cyberrus
- Z nami od: 31 maja 2004, 09:13
Przeglądarka: Opera/8.0 (X11; Linux i686; U; en)
- TomekQ
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050418 Firefox/1.0.3 (MOOX M2)
nie zauważyłem żebym w mojej wypowiedzi cokolwiek deprecjonował - przeczytaj ją może jeszcze raz ze zrozumieniem - twierdzę tylko że Opera jest i pozostanie przeglądarką niszową
- cyberrus
Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows NT 5.1; U; en)
TomekQ pisze:BTW albo to kwestia czcionki albo stabilnej 8, ale wreszcie napisy na "podglad" i "wyslij" mieszcza sie na przycikach
Fix do błędu: http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=84460
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows NT 5.1; U; en)
cyberrus pisze:jeśli za sukces uważasz czasowe wyłącznie serwera i niemożność pobrania instalki najnowszej Opery (bo jak na razie to nic innego nie miało miejsca) to ja dziękuję za taki sukces
O ile dobrze pamiętam, to podobna sytuacja miała miejsce podczas premiery Firefoksa.
cyberrus pisze:nie zauważyłem żebym w mojej wypowiedzi cokolwiek deprecjonował - przeczytaj ją może jeszcze raz ze zrozumieniem - twierdzę tylko że Opera jest i pozostanie przeglądarką niszową
Jeśli jeszcze podasz definicję niszowości to będę szczęśliwy
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows NT 5.0; U; pl)
cyberrus pisze:zainteresowanie najnowszą Operą zatkało im pasmo - kolejny przykład na wyższość rozproszonej struktury (FF/Mozilla - społeczność OS) nad scentralizowaną (Opera - rozwiązania biznesowe)
(...)
pozostanie przeglądarką niszową - właśnie ze względu na model biznesowy i daleko idące konsekwencje takiej a nie innej struktury produkcyjno-wdrożeniowo-wsparciowej
Nie sądzę, żeby któryś model był jednoznacznie lepszy. Mozilla np. cierpi na chroniczny brak programistów, brak rąk do pracy w Fundacji jest z pewnością dużo większym problem niż w Opera Software. Opowieści o tysiącach ochotników poprawiających nieustannie kod Firefoksa można włożyć między bajki. Prawda jest taka, że niewielu ma ochotę ciężko pracować za friko. Pamiętajmy też, że Microsoft dał się przegonić tylko dla tego, że zupełnie odpuścił sobie pracę nad IE na 3 lata.
- J81
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2
quiris pisze:O ile dobrze pamiętam, to podobna sytuacja miała miejsce podczas premiery Firefoksa.
nie przypominam sobie żeby w trakcie premiery FF 1.0 był taki ścisk na mozillapl.org żeby zapchał się sewer - z tej prostej przyczyny że mozilla.org i mozillapl.org to dwa różne podmioty, dwa różne serwery itd... - oczywiście ma to swoje zalety i wady, ale w internecie zalety rozwiązań o strukturze rozproszonej zdecydowanie przewyższają ich wady
quiris pisze:Jeśli jeszcze podasz definicję niszowości to będę szczęśliwy
niewiele potrzeba ci do szczęścia
J81 pisze:...Nie sądzę, żeby któryś model był jednoznacznie lepszy...
oczywiście masz rację - MoFo i jej pomysły są lepsze niejednoznacznie
J81 pisze:Mozilla np. cierpi na chroniczny brak programistów, brak rąk do pracy w Fundacji jest z pewnością dużo większym problem niż w Opera Software. Opowieści o tysiącach ochotników poprawiających nieustannie kod Firefoksa można włożyć między bajki...
rozumiem że te sześćset trzydzieści rozszerzeń dostępnych do FF to napisało komando bajkowych siedmiu krasnoludków bo królewna Śnieżka była wtedy zajęta dwoma updejtami FF w przeciągu ostatniego miesiąca (BTW - cholernie musili się napocić bo liczba rozszerzeń FF w przeciągu ostatniego pół roku... podwoiła się)
prawda wg J81 pisze:Prawda jest taka, że niewielu ma ochotę ciężko pracować za friko.
no tak - znowu masz rację - wystarczy spojrzeć jak znikomym zainteresowaniem cieszą się SourceForge czy Wkipedia a potem przeanalizować udziały w rynku softu tych jakże marginalnych produktów spod znaku OS jak Apache, Linux, MySQL, Sendmail czy Thuderbird...
konkludując - Opera to bardzo dobra przeglądarka, na dzień dzisiejszy oba produkty - Opera i FF - reprezentują porównywalną (generalnie) jakość ale w Firefoksie drzemie większy potencjał a konstrukcja FF (modularność wzbogacana zewnętrznymi rozszerzeniami) i organizacja pracy oparta na społeczności open source (każdy może napisać rozszerzenie i udostępnić je innym) typują ten produkt na potencjalnego lidera rynku właśnie dlatego że dzięki mechanizmowi rozszerzeń można z FF zbudować jak z klocków Lego browser dla "Kowalskiego" oraz super h4ck3rski3
Czas pokaże czy moja prognoza się spełni - po pół roku od premiery udział w rynku FF zbliża się nieubłaganie do 10% - o takim wyniku sześć miesięcy temu nikt nawet nie marzył, a Opera z przyczyn o których wspominałem powyżej nigdy nie osiągnie podobnych wyników w porównywalnym czasie chociażby marketing Opery dopłacał do jej używania...
proponuję zamknąć wątek
- cyberrus
Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows NT 5.0; U; pl)
można z FF zbudować jak z klocków Lego browser dla "Kowalskiego" oraz super h4ck3rski3 narzędzie dla "Mithnicka"
W Lego jeden klocek nie rozwali Ci całego zestawu, co w Firefoksie niestety się zdarza. A wiesz dlaczego Lego jest lepsze? Bo wszystkie klocki są robione przez jedną firmę ...tak jak Opera.
BTW, ja z Opery też mogę zrobić przeglądarkę dla Kowalskiego, jak i "super h4ck3rski3 narzędzie". W zasadzie Opera 8 jest jednym i drugim.
- Gość
Anonymous pisze:W Lego jeden klocek nie rozwali Ci całego zestawu, co w Firefoksie niestety się zdarza. A wiesz dlaczego Lego jest lepsze? Bo wszystkie klocki są robione przez jedną firmę ...tak jak Opera.
nikt nie twierdzi że FF jest wolny od błędów - ale Opera pomimo, że jest tworzona przez jednego producenta też nie jest od nich wolna , tylko że nie zauważyłeś że ja pisałem o czymś zupełnie innym - o perspektywach rozwoju i potencjale a nie o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą - jak masz ochotę na flejm to pomyliłeś fora - ja nie mam czasu na bicie piany
Anonymous pisze:BTW, ja z Opery też mogę zrobić przeglądarkę dla Kowalskiego, jak i "super h4ck3rski3 narzędzie".
no widzę że jesteś wielki
Anonymous pisze:W zasadzie Opera 8 jest jednym i drugim.
MoFo już to przerabiała - takie rozwiązanie się nie sprawdza - taka była Sea Monkey i jakoś korzystali z niej tylko "Mitnicy" a "Kowalskich" niewielu - to jest myślenie sprzed dwu lat - was ta lekcja dopiero czeka
zamknąć topik bo zaraz zlezą się flejmerzy spod znaku czerwonego O którym trzeba będzie tłumaczyć najprostsze rzeczy - ja na to nie mam czasu
- cyberrus
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3
dziadekpisze:Ostatnio jest robienie przeglądarki dla mamy Blake'a Rossa
Śmiejcie się, śmiejcie. Tylko takich "mam Blake'a Rossa" jest n razy więcej niż quirisów, dziadków i innych takich.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25