MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

To i owo

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

To i owo

Postautor: Mateusz SSJ8 » 09 lipca 2007, 08:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

@ tomasiek
Nie wyjaśniłeś mi, dlaczego Firefox potrzebuje pomocy MSIE, żeby otworzyć jednoplikowe strony internetowe (postawiłem na ten temat hipotezę, którą pominąłeś). Widzę, że tak twardo nakazujecie bezwględnie trzymać się wymagań specyfikacji HTML, że wykluczacie możliwość użycia atrybutu BACKROUND do wstawiania tła w specyfikaji HTML. Może otworzę wam oczy tym, co wam tutaj powiem. Nie będę bojkotował tego forum, ale dam jego zatwardziałym użytkownikom parę znaków bojkotu, które już teraz wam zapowiem, choć nie wiem, kiedy się zjawią.

Znak bojkotu nr. 1.
Na TYM forum zaczną pojawiać się świadectwa osób, które używają programów pakietu Ms Office i programu Ms Notepad do tworzenia stron HTML zgodnie z obecnie obowiązującymi specyfikacjami HTML. I to nie będą moje świadectwa.

Znak bojkotu nr. 2.
W Internecie zaczną pojawiać się strony Internetowe zawierające atrybut BACKGROUND, które swoją obecnością wbiją do trumny dla MSIE tyle gwoździ, że po internecie będą serfować tylko użytkownicy internet explorera, który nie został stworzony przez firmę Microsoft (jednym z takich internet explorerów jest Firefox).

Znak bojkotu nr. 3.
Jeśli moją metaforę
Wczoraj używaliśmy atrybutu BACKGROUND do wstawiania tła na stronę internetową, dzisiaj do wstawienia tła na stronę wykorzystujemy CSS, a jutro Bóg wie, co się zmieni do czasu nadchodzących specyfikacji HTML
, czy coś w tym stylu, to w dniu, kiedy zobaczysz, kiedy atrybut BACKGROUND został wycofany z użycia w kodzie HTML, i w dniu, kiedy do użytku wejdzie CSS 3, zrozumiesz, że "wczoraj", "dzisiaj" i "jutro" mają inne znaczenie, niż brzmienie, i będziesz żałował, że nie zrozumiałeś tego wcześniej.

PS. "Jeśli używanie wycofanych atrybutów i wspieranie ich stylem kaskadowym jest cofaniem się wstecz, a atrybut CLASS jest znany tylko w obecnie obowiązujących specyfikacjach HTML, to MSIE jest bardziej nowoczesny niż Firefox." Skoro wiesz, że to fałsz, to nie czepiaj się mnie dlatego, że na wzmiankę o klasach, wspomniałem o Ms Wordzie. Po prostu tak będzie lepiej, bo nie ma dwóch wojowników, którzy stosują dokładnie ten sam styl walki.
Mateusz SSJ8

Postautor: Tomek » 09 lipca 2007, 09:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4) Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4

To nie kościół i szczerze mówiąc jakieś świadectwa nas mało interesują. To że chcesz sobie używać programu MS Word - twoja sprawa. My zaś konsekwentnie będziemy mówili że to głupota. Nie pasuje ci - żaden problem - masz inne fora.
MS Word na dzień dziisejszy nie pozwala na stworzenie stron zgodnych ze specyfikacjami, i jako taki NIE BĘDZIE PROMOWANY NA TYM FORUM!
Co do drugiego znaku.
W Internecie zaczną pojawiać się strony Internetowe zawierające atrybut BACKGROUND, które swoją obecnością wbiją do trumny dla MSIE tyle gwoździ, że po internecie będą serfować tylko użytkownicy internet explorera, który nie został stworzony przez firmę Microsoft (jednym z takich internet explorerów jest Firefox).

GŁUPOTA JAKICH MAŁO (coś innego mi się ciśnie na usta).
Człowieku! Co ty bredzisz? Jakie internet explorery którymi jest firefox? Te strony znikają. Atr. background to wymysł microsoftu i jako taki nie może mu wbić gwoździa do trumny... ty nie wiesz już o czym piszesz... BACGROUND jest idealnie wspierany przez IE... to tylko ty masz z tym jakieś kłopoty!!!
to w dniu, kiedy zobaczysz, kiedy atrybut BACKGROUND został wycofany z użycia w kodzie HTML

To już pierdoła jakich mało... czy ty naprawdę nie rozumiesz że css i html to 2 oddzielne sprawy. Że specyfikacja HTML cały czas się roziwja? Że jest trend do oddzielenia treści od wyglądu (dlatego wywalono background i rozwijany jest css). CZY TO DO CIEBIE NIE DOCIERA???
<edit>- wkurza mnie też że się wymądrzasz nagle na temat specyfikacji i jej nowych wersji ... a z tego co kojarzę to całkiem niedawno sobie uświadomiłeś jej istnienie, a na dodatek nie umisz z niej korzystać (przykład - zupełne niezrozumienie sytuacji z backgrund, xhtml, css... kompletne nic) </edit>
Sorki - zgrywasz się na jakiegoś proroka czy co? Znaki, świadectwa, przepowiedni? A zwykłego google nie potrafisz obsłużyć. Gdybyś umiał znalazłbyś odpowiedź na to, czego się czepiasz w pierwszym zdaniu:
Nie wyjaśniłeś mi, dlaczego Firefox potrzebuje pomocy MSIE, żeby otworzyć jednoplikowe strony internetowe

Wybacz - mam dość tych twoich bojkotów, głupich akcji mających wpierw nam udowodnić że IE się rozwija a za 3 minuty udowadniasz że jest zacofany. Akcji w których odkrywasz amerykę na nowo, żeby potem wpisywać jakieś pierdoły o MS Wordzie i o świadectwach....
Proponuję ci żebyś w ramach bojkotu faktycznie odpuścił sobie nasze forum, a pisał np. na forum dobreprogramy.pl albo na jakimkolwiek innym forum gdzie poruszane są tematy związane z webmasterką. Może tam twoje idee podchwycą i zrewolucjonizujesz sieć za pomocą atrybutów dla IE 4.0
Nas już po prostu dobijasz tym, że nie czytasz tego, co ci się pisze, że nie zadajesz sobie trudu przeczytania specyfikacji/kursu html, tylko próbujesz na siłę udowadniać jakieś głupie idee np. z atrybutem background.

to tyle w tym temacie.
ponieważ wątek jest kierowany do mnie - zamykam.

A na dodatek podam ci jeszcze cytat z sygnaturki jednego z modów na tym forum:
Obrazek
A ty mówiąc wprost przekroczyłeś już granicę rozdrażnienia
//edit.. ja też wprowadzam bojkot - twoich postów :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Inne