MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

XHTML+Voice w Operze

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

XHTML+Voice w Operze

Postautor: Domel » 27 marca 2004, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Opera poinformowala, ze wraz z IBM-em maja wyposazyc przegladarke Opera w obsluge XHTML+Voice Profile 1.0 czy raczej wersje 1.1 i 1.2, ktore narazie zawieraja bledy i nie sa firowane przez W3C.
XHTML+Voice Profile - to modulacja XHTML 1.1 (wzorowana na Basic XHTML-u czyli 1.0) i VXML (VoiceXML) 2.0 (wzorowana na wersji 1.0). Do tego sa dodawane rowniez inne popularne aplikacje XML-a XML-Events 1.0 i predefiniowane XML-e typu xml:lang. Wersja 1.1 i 1.2 dodaje rowniez niegdzie nie auroryzowana alikacje, ktora ma mylaca nazwe XHTML+Voice (mylaca bo XHTML+Voice sklada sie z XHTML+Voice i innych aplikacji, dlatego nalezy domyslac sie z kontekstu czy chodzi o beznadziejna aplikacje definiujaca "zgranie" z XHTML-owymi formulazami czy chodzi o modulacje aplikacji XML-owych).
Z VXML wiaza sie aplikacje SRGF i SSML. Mozna sie spodziwac ze jesli W3C zdecyduje sie na autoryzowanie (wszystko na to wskazuje) modul XHTML-owy Base zostanie zastapiony przez kolejna aplikacje: XML Base. W przyszlosci wprowadzone zostana XForms. A jeszcze pozniej az sie prosi o profil z XHTML-em 2.0, ktory jest tak elastyczny, ze az sie prosi zeby powiedziec ze po to zostal stworzony, zevy powstala modulaca z VXML-em.
Warto tez wspomniec, ze "przy okazji" Opera bedzie musiala zaczac w pelni wsperac CSS 2 - mysle o Aural CSS.
Jesli Operze sie uda to zrobic sensownie i w zadowalajacym stopniu (a droga jest ciezka, chociaz warto podkreslic ze IBM da wsparcie softwerowe wiec bardzo im to moze pomoc) uchyle czola nad przegladarka Opera. :)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gandalf » 27 marca 2004, 18:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040318 Firefox/0.8.0+

o ile Voice mnie jeszcze malo obchodzi, to XHTMLK i CSS bardzo.
Moglbys troche jasniej naswietlic wplyw tych zmian na obluge standardow XHTML, CSS, DOM przez Opere?

I czy to cos nowego (ten VoiceML) ma jakies wyjscie scriptable?!?!
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Domel » 27 marca 2004, 18:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gandalf pisze:Moglbys troche jasniej naswietlic wplyw tych zmian na obluge standardow XHTML, CSS, DOM przez Opere?

Nie :) bo juz wczystko napisalem co mialem napisac w tej sprawie. Chodzi o to ze Opera wzbogaca sie o VoiceXML (bo XHTML obsluguje) i to wszystko. Napisalem to bo IMHO to trudniejsze w implementacji niz SVG w Mozilli. Ale coz trzymam kciuki.
Po za tym ten Voice nie jest taki zly ;) wyobraz sobie, ze wlasnie robisz sobie herbate a komputer czyta Ci tego posta :) Jakie to wygodne i zaowczedza czas. Fakt, oczywisice IMHO wazniejsze jest SVG w Mozilli i SMIL w IE ale zawsze to cos fajnego :)

Gandalf pisze:I czy to cos nowego (ten VoiceML) ma jakies wyjscie scriptable?!?!

Hmm... czy nowe to zalezy ;) wersja 2.0 pojawila sie 11 dni temu (16 marca 2004) wiec nowa ale koncepcja pojawila sie juz jakies 5 lat temu, wersja 1.0 pojawila sie w 2000 roku wiec z drugiej strony nie taka nowa. Jednak W3C mocno promuje ten jezyk (w krotkim czasie doczekal sie juz dwoch rekomendacji). A jezyk sam w sobie moze przyniesc wiele zmian, nie tylko w Internecie ale moze przede wszsytkim w telekomunikacji.
A scriptable, co to znaczy? Chodzi o mozliwosc umieszczania skryptow? Jesli tak to jest taki znacznik, ktory swoja droga w VoiceXML-u pelni bardzo wazna role i trudno sie bez niego obejsc.
Domel

Re: XHTML+Voice w Operze

Postautor: andol » 29 marca 2004, 11:14

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Domel pisze:Opera poinformowala, ze wraz z IBM-em maja wyposazyc przegladarke Opera w obsluge [...]

dlatego nalezy domyslac sie z kontekstu czy chodzi o beznadziejna aplikacje definiujaca "zgranie" z XHTML-owymi formulazami czy chodzi o modulacje aplikacji XML-owych

Niczego nie trzeba się domyślać -- możesz to sprawdzić sam :D . Opera, o której mówisz, dostępna jest od ponad roku. Najnowsza wersja pochodzi z grudnia 2003 roku i można ją bezpłatnie ściągnąć ze stron IBM'a. Jest to Opera 7.30 (tak, to nie pomyłka).

Więcej informacji i możliwość pobrania bezpłatnej wersji:
http://www-306.ibm.com/software/pervasive/multimodal/

Należy pobrać pakiet "Multimodal Tools", który waży ponad 130 MB (jest to pakiet narzędziowy dla użytkowników płatnego oprogramowania Websphere Studio). Websphere Studio to 4 płytki CD (w wersji, którą ja posiadam) - wersję trial można również pobrać ze stron IBM'a. Websphere Studio nie jest wymagane, aby zainstalować Voice Server oraz multimodalną Operę. W pakiecie znajduje się również windowsowa wersja przeglądarki NetFront (http://www.access-netfront.com/), która również obsługuje VoiceXML.

BTW, "Pizza demo" o którym wspominano w wielu relacjach (również w
polskim Chipie oraz PC World Komputerze) jest również w sieci od ponad roku:

http://www-306.ibm.com/software/pervasi ... emos.shtml

Od miesiąca dostępna jest również multimodalna Opera dla urządzeń przenośnych.

[DODANE]
Zapomniałem dodać, że niestety nie zauważyłem specjalnych różnic w funkcjonwaniu wtyczki VoiceXML dołączonej do multimodalnej Opery 7.30 (grudzień 2003) oraz 7.02 (styczeń-luty? 2003).

Ale może za słabo testowałem... Niestety zdążyłem pozbyć się już instalki starszej wersji.

Z tego co wiem, w Operze 7.50 znajdzie się nowsza wersja wtyczki. Dodatkowo pojawi się "bajer" będący efektem ubocznym zastosowania w Operze rozpoznawania mowy -- możliwość sterowania interfejsem użytkownika Opery za pomocą głosu.
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: Gandalf » 29 marca 2004, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040326 Firefox/0.8.0+

A moglbys ocenic jak to dziala?!?!
Gandalf

Postautor: Domel » 29 marca 2004, 12:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

andol pisze:
Domel pisze:Opera poinformowala, ze wraz z IBM-em maja wyposazyc przegladarke Opera w obsluge [...]

dlatego nalezy domyslac sie z kontekstu czy chodzi o beznadziejna aplikacje definiujaca "zgranie" z XHTML-owymi formulazami czy chodzi o modulacje aplikacji XML-owych

A ty jak zwykle, ze zrozumiales co ja pisze :) . Trzeba sie domysalc bo chodzi mi o specyfikacje a nie o przegladarke. Jeszcze raz XHTML+Voice jako modlu z XHTML+Voice jest denna aplikacja XML-a, a sam profil XHTML+Voice jest swietny. Ale pierwsze XHTML+Voice != XHTML+Voice, bzmi bez sensu ale tak jest.
Domel

Postautor: quiris » 29 marca 2004, 12:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.0; U) Opera 7.50 [en]

Domel pisze:Jeszcze raz XHTML+Voice jako modlu z XHTML+Voice jest denna aplikacja XML-a, a sam profil XHTML+Voice jest swietny.

A mógłbyś nas objaśnić na czym polega denność XHTML+Voice, a na czym świetność profile XHTML+Voice. Bo jak mniemam, nikt w Polsce poza Tobą samym nie wie o czym mówisz. Abstrachując od faktu, że piszesz jakimś narzeczem polskawym, powodującym u mnie stan trzydniowego trawienia tego co napisałeś, aby pojąć zarys myśli, które usiłujesz przekazać.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel_z_uczelni » 29 marca 2004, 13:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

quiris pisze:A mógłbyś nas objaśnić na czym polega denność XHTML+Voice, a na czym świetność profile XHTML+Voice.

Na gorze jest wyjasnone ale jeszcze raz:
profile XHTML+Voice 1.0 == XHTML + VoiceXML + XML Evens
profile XHTML+Voice 1.1/2 == XHTML + VoiceXML + XML Evens + XHTML+Voice.
IMHO ktory jest kursywa jest OK (umownie nazwany peofilem) a to co jest podkreslone to cos to jest niezgodne z zalozeniami (filozofia) W3C.
Domel_z_uczelni

Postautor: andol » 29 marca 2004, 13:06

Gandalf pisze:A moglbys ocenic jak to dziala?!?!

Co dokładnie masz na myśli? Obsługę X+V? Skuteczność rozpoznawania mowy?

Jeśli chodzi o wspomniane przez Domela czytanie tego czy innego posta podczas picia/przygotowywania herbaty -- to niestety na razie nie wchodzi to w grę. I raczej nie będzie, gdyż:
1. obecnie obsługiwany jest jedynie język angielski (amerykański); można się spodziewać obsługi pozostałych kilkunastu języków wspieranych obecnie przez oprogramowanie IBM'a, niestety nie ma wśród nich polskiego (są np. niemiecki, włoski, japoński, francuski i hiszpański);
2. obecna wersja Opery nie umożliwia "czytania" zawartości "zwykłych" witryn lub zaznaczonego tekstu;

Na tej stronie pizzę można "zamówić" na dwa sposoby:
1. Można podać zamówienie tak, jakbyśmy rozmawiali z "żywym" operatorem, tzn. mówiąc całkowicie naturalnie, np. "Chciałbym zamówić dwie duże pizze z dodatkowym serem z oliwkami i kurczakiem". Aplikacja automatycznie wychwyci odpowiednie fragmenty wypowiedzi, automatycznie wypełni/zaznaczy odpowiednie pola formularza oraz wyśle formularz.
2. Można również prowadzić "dialog" z witryną. Będzie ona zadawała pytania (synteza mowy) typu:
Witryna: Ile pizz chcesz zamówić?,
Użytkownik: Dwie
Witryna: Czy chcesz zamówić dodatkowy ser?",
Użytkownik: Tak
Witryna: Które dodatki mięsne chciałbyś zamówić? itd.

Jeśli chodzi o "bajer", czyli obsługę interfejsu użytkownika, standardowo będą dostępne podstawowe polecenia związane z przeglądaniem:
Forward, Home, Reload, Refresh, Page up/down, Stop, Zoom in/out itp.
Mam nadzieję, że w interfejsie użytkownika znajdzie się moduł umożliwiający "uczenie" Opery własnych komend -- w takim wypadku możliwe będzie zastosowanie komend wypowiadanych w języku polskim. Jeśli tego nie będzie -- postaram się dostarczyć odpowiednie rozwiązanie ;)
Ostatnio zmieniony 29 marca 2004, 15:29 przez andol, łącznie zmieniany 1 raz
Andrzej,
andol

Postautor: andol » 29 marca 2004, 13:29

Domel pisze:A ty jak zwykle, ze zrozumiales co ja pisze :) .

Czasami jest to naprawdę trudne ;)

W Operze zaimplementowano:
- XHTML+Voice Profile 1.2 (specyfikacja została opracowana przez Opera ASA, IBM'a oraz Motorolę, więc trudno, aby było inaczej),
- VoiceXML używany w XHTML+Voice oparto o specyfikację VoiceXML 2.0.

andol pisze:Dodatkowo pojawi się "bajer" będący efektem ubocznym zastosowania w Operze rozpoznawania mowy -- możliwość sterowania interfejsem użytkownika Opery za pomocą głosu.

Okazuje się, że nie jestem na bieżąco ;)
Od kilku tygodni dostępna jest nowsza wersja pakietu Multimodal Browser, w którym możliwość sterowania interfejsem uzytkownika Opery za pomocą głosu została uaktywniona. Właśnie ściągam...

DODANE
Obrazek przedstawiający okno konfiguracji funkcji głosowych Opery MM.
You can call me baby ;) (patrz: na samym dole obrazka).
Andrzej,
andol

Postautor: Gandalf » 29 marca 2004, 15:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040304 Firefox/0.8.0+

Ja poczekam az bedzie mozna sciagnac jeden plik <100 MB :)
Ale ciekawe rozwiazanie, tylko mam nadzieje nie bedzie wdrazane w firmach ... brrrr...
Gandalf

Postautor: Gość » 29 marca 2004, 16:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

andol pisze:W Operze zaimplementowano:
- XHTML+Voice Profile 1.2 (specyfikacja została opracowana przez Opera ASA, IBM'a oraz Motorolę, więc trudno, aby było inaczej),

Ale czemu trudno :o tak samo jest z wersja 1.0. Nawet sklad byl podobny (pomijajac niektore nazwiska, oprocz motoroli).

Po za tym nie jes prawda ze w Operze jest zamimpementowanie xhtml+voice i VoiceXML 2.0. Mozna powiedziec ze jest zaimplementowany xhtml+voice (chodzi o profil) lub inaczej xhtml+voice (modul), xhtml i voicexml. Ale napewno nie tak jak Ty napisales to bo pomieszanie pojec.
Gość

Postautor: Domel » 29 marca 2004, 19:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

quiris pisze:które usiłujesz przekazać.

Ja nie usiluje przekazac ja to przekazalem i to trzykrotnie to samo jesli nie mozesz tego zrozumiec to juz Twoj problem. I nie musisz przemycac tutaj jakis insynuacji ma moj temat.
Domel

Postautor: Domel » 29 marca 2004, 20:00

Gandalf pisze:A moglbys ocenic jak to dziala?!?!

Zle, nie tak jak powinno (stad wlasnie moj post o tresci "trzmam kciuki" a nie "Swietnie, wspaniale"). Jesli chodzi o poprawnosc specyfikacji glownej i towarzyszacych jest na gorzej niz z SVG w Mozilli.
Domel

Postautor: jasiu » 29 marca 2004, 23:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

quiris pisze:A mógłbyś nas objaśnić na czym polega denność XHTML+Voice, a na czym świetność profile XHTML+Voice. Bo jak mniemam, nikt w Polsce poza Tobą samym nie wie o czym mówisz. Abstrachując od faktu, że piszesz jakimś narzeczem polskawym, powodującym u mnie stan trzydniowego trawienia tego co napisałeś, aby pojąć zarys myśli, które usiłujesz przekazać.

Że niby Domel pisze niezrozumiale i po polskawemu???!
To może ja jeszcze wesprę Domela w jego misji edukacyjnej i wyjaśnie jeszcze raz quirisom i innym nieukom, prściej, jak dla konia:

łopatologia pisze:XHTML+Voice Profile 1.0 czy raczej wersje 1.1 i 1.2, nie sa firowane przez W3C XHTML+Voice Profile modulacja XHTML 1.1 (wzorowana na Basic XHTML-u czyli 1.0) i VXML (VoiceXML) 2.0 (wzorowana na wersji 1.0). Do tego XML-a XML-Events 1.0 i predefiniowane XML-e typu xml:lang. Wersja 1.1 i 1.2 dodaje XHTML+Voice bo XHTML+Voice sklada sie z XHTML+Voice Z VXML wiaza sie SRGF i SSML. modul XHTML-owy Base zostanie zastapiony przez: XML Base XForms profil z XHTML-em 2.0 zevy powstala modulaca z VXML-em. CSS 2 - mysle o Aural CSS. jeszcze raz: profile XHTML+Voice 1.0 == XHTML + VoiceXML + XML Evens profile XHTML+Voice 1.1/2 == XHTML + VoiceXML + XML Evens + XHTML+Voice.

Teraz jest wszystko jasne.
I hope so...
jasiu

Opera + multimodal

Postautor: domker_ » 25 sierpnia 2004, 17:03

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Mam małem pytanko: Jak wchodze na http://www-306.ibm.com/software/pervasive/multimodal/ i klikam na trzeci od góry DOWNLOAD NOW to wyskakuje coś takiego:
1.TRIAL: Multimodal Tools (Multimodal Toolkit for WebSphere Studio 5.1.1)
Multimodal Toolkit for WebSphere Studio | Platform: Windows 2000 | Version: 4.1.2 | File size: 62MB | Release date: 2004-07-16

2.TRIAL: Multimodal Tools (Multimodal Toolkit for WebSphere Studio 5.1.2)
Multimodal Toolkit for WebSphere Studio | Platform: Windows 2000 | Version: 4.1.2.2 | File size: 62MB | Release date: 2004-07-16
------------------------------------------------------------------------------------
Jak widać to jest to na platforme Windows 2000, a ja mam XP a na forum Opery piszą że mają to pod Windows XP więc który link wybrać żeby ściągnąć ten plugin do sterowania głosowego operą????????? :o
domker_

Postautor: Operowiec » 25 sierpnia 2004, 17:12

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0) Opera 7.60 [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

Po prostu ściągnij sobie Operę 7.6 Preview z forum Opery (podforum betatesting). Uwaga! To NIE jest wersja finalna, tylko jeszcze wczesna przed-beta, zawiera błędy i nie można do niej dawać bezpośrednich linków, ani rozprowszechniać pliku instalacyjnego poza forum Opery itd. Daję link do wątku:

http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=65041
Operowiec

Postautor: Operowiec » 25 sierpnia 2004, 17:18

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0) Opera 7.60 [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

Aha! Te pliki ze strony IBM nie są Ci potrzebne, tylko zainstaluj Operę 7.6 Preview.

Potem wejdź na stronę http://www-306.ibm.com/software/pervasi ... dal/pizza/ i spróbuj zamówić pizzę ;) Podczas mówienia trzeba wcisnąć przycisk z mikrofonem lub scroll lock.

7.6 może też między innymi czytać zaznczony tekst. Zaznacz tekst i wydaj komendę "speak" (spik) Miłej zabawy ;)
Operowiec

Postautor: zwierz » 25 sierpnia 2004, 19:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Operowiec pisze:Po prostu ściągnij sobie Operę 7.6 Preview z forum Opery

Super, tylko trzeba sobie najpierw Windowsa zainstalować. Kiedy będzie wersja dla Linuksa?
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: quiris » 25 sierpnia 2004, 20:05

Przeglądarka: Opera/7.60 (X11; Linux i686; U) [en]

zwierz pisze:
Operowiec pisze:Po prostu ściągnij sobie Operę 7.6 Preview z forum Opery

Super, tylko trzeba sobie najpierw Windowsa zainstalować. Kiedy będzie wersja dla Linuksa?

Jak widac juz jest: http://snapshot.opera.com/unix/u760p1.html Niestety bez funkcji obslugi glosu, ktora to obsluga zostala opracowana przez firme IBM i to wlasnie od IBM zalezy, czy obsluga glosu zawita do Opery dla Linuksa. W tej chwili tylko jest to Windows 2000/XP/2003
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Następna

Wróć do Inne