MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Thunderbird v.128 zajmuje mi całe wolne miejsce na dysku

Archiwum wszelkich postów, które zostały usunięte z innych for (również dowody prób zakłócania pracy)

Moderator: Pomocy?!

Thunderbird v.128 zajmuje mi całe wolne miejsce na dysku

Postautor: Igor229 » 17 marca 2025, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (iPad; CPU OS 17_6_1 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) CriOS/134.0.6998.99 Mobile/15E148 Safari/604.1

arekzegarek pisze:Dzień dobry. Używam TB od co najmniej 12 lat, ale przyznaję, że się na nim nie znam. A teraz mam problem z ilością miejsca, którą program zajmuje na dysku.

Po kolei: komputer składak i5-4670, RAM 12GB, SSD 1TB, Win10 Pro 64bit, aktywowany. Na nim goły system, TB v.128 (przy instalacji dwa tygodnie temu coś nowego się ściągnęło, potem aktualizowało do najnowszej 128). Za pomocą rozszerzenia ImportExportTools NG zaciągnałem ze starszego komutera (i3 2 gen., 8GB RAM - na którym RÓWNIEŻ był TB w wersji >102 i doskonale działał) maile z trzech kont, które były obsługiwane przez Windows Live Mail. Jakieś 2000 maili, trzy konta, kilka podfolderów.

Po wrzuceniu tego pod TB na "nowym" komputerze okazało się, że z dysku mam wolne ok. 400GB. Nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo stara partycja systemowa była zaję ta w 95% - a tu w połowie. Tylko że stara partycja to było 250GB, dwa programy pocztowe, kupę programów, dokumentów, pobranych plików. Po sprawdzeniu co na nowym komuterze zabiera tyle miejsca, okazało się że pliki w (C:) Użytkownicy/Login/AppData (ukryte)/Roaming/Thunderbird... Razem ponad 600GB.

Zacząłem usuwać pojedyncze pliki, a potem nawet całe podkatalogi, ale TB zachowywał się dziwnie: raz miejsca przybywało, raz ubywało, a czasem po DELETE nie było go wcale - dysk zajęty w 100%, bo sam katalog TB zamuje grubo ponad 800GB A to wszystko przy zawieszaniu się TB nawet na 15-30 minut po każdym "usuń".

Teraz mam 1500 maili, raczej bez załączników, rozmiary ich to pojedyncze kB... A miejsce wolne na dysku ok. 400GB. Dlaczego? Wyłączyłem (jedyne) rozszerzenie, aktualizację, indeksowanie - co usunę maila, to zwiecha, procesor 80%, dysk się gotuje, pobór energii na czerwono, a miejsce na dysku zajęte niczym, po prosty niczym.

I teraz pytanie - jak skompensować te rozdęte pliki inbox i podfolderów???

PS Piszę tego maila z trzeciego komputera, na którym TB chodzi bez problemu (tylko ma v102 zablokowaną przed aktualizacjami), ma ponad 8000 maili w samej skrzynce odbiorczej (a są wysłane, są podfoldery z poprzednich 10 lat - po 1500 maili i z załącznikami) i łącznie jego katalog ma rozmiar 14GB (plik inbox = 5,8 GB).

PPS Obecny komputer ma profil przeniesiony pół roku temu z komutera który pracował przez 12 lat pod win7 i jedyne co mnie w nim rozwaliło to aktualizacja do 105 po której źle drukował maile. Wróciłem do 102 (dobrze że miałem kopię profilu, bo się nie chciał cofnąć po dobroci) - problemów z miejscem na dysku nigdy nie miałem.

Mam ten sam problem…
Igor229

Z nami od: 04 stycznia 2025, 22:17

Wróć do /dev/null