MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[nie działa: java script] E-bok Plus GSM

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

[nie działa: java script] E-bok Plus GSM

Postautor: Gość » 11 listopada 2005, 01:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; pl; rv:1.8) Gecko/20051025 Firefox/1.5

Mam problemy ze stroną ebok.pl
Przyciski na stronie są zrobione w javascript. Nie wiem dlaczego nie działają. Można to zpraewdzić w wersji demo serwisu np. tutaj: https://ssl.plusgsm.pl/ebok/info/account/change/1045/f?do=f&serviceId=1045[/url]
Gość

Postautor: Gość » 11 listopada 2005, 01:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; pl; rv:1.8) Gecko/20051025 Firefox/1.5

Trzeba najpierw zalogować się na werrsję demo. Sam link bezpośrednio nie dziła.
Wie ktoś czy to wina strony czy firefoxa. (Mam wersję 1.5 na Mac OS X)
Gość

Postautor: joystick » 15 listopada 2005, 06:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

Na tej stronie jest dużo błędów. Kluczowym w tym przypadku jest ten:

W3C pisze:2. Error Line 15 column 28: required attribute "TYPE" not specified.

Kod: Zaznacz cały
<*script language=javascript>

The attribute given above is required for an element that you've used, but you have omitted it. For instance, in most HTML and XHTML document types the "type" attribute is required on the "script" element and the "alt" attribute is required for the "img" element.

Typical values for type are type="text/css" for <style> and type="text/javascript" for <*script>.

Zatem trzba zmienić WSZYSTKIE fragmenty kodu z
<*script language=javascript>
na
<*script type="text/javascript">
i będzie ok.
Odpowiednia informacja została przeze mnie wysłana do administratorów E-BOK PlusGSM.

Uwaga: Wszędzie po znaczniku < i przed słowem script byłem zmuszony wstawić inny znak (tu: gwiazdkę) bowiem to forum ma chyba jakieś problemy z interpretacją tej zbitki. Przy próbie wysłania dostaję komuniakt, że post nie może być zaakceptowany.
joystick

Z nami od: 11 listopada 2005, 01:11

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony