MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

css a gradient

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

css a gradient

Postautor: gość » 21 marca 2006, 21:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Ponieważ nie znalazłem żadnych informacji w necie na temat tego że nowe wersje css miały by obsługiwać gradienty mam taką sugestje.

Proponuje aby rozszeżyć css'a o obsługe gradientów np backgraund-gradient i kilka atrybutów takich jak z jakiego do jakiego koloru oraz pionowo, poziomo, radialnie,

Z gradientów korzysta bardzo wiele osób a obecnie aby zrobić gradient na stronie należy go przygotować w programie graficznym a następnie ustawić na tło. Chcąc zmienić odcienie gradientu należy od nowa przygotować go w programie.

Nowe rozwiązanie może nie wpłynie na większą czytelnoć kodu stron ale z pewnością zaoszczędzi czas programistów przygotowujących strony.

Jestem gościem na tym forum więc jeżeli post jest w nieodpowiednim miejscu licze na przeniesienie. Proszę o wasze opinie na ten temat.
gość

Postautor: Tomek » 22 marca 2006, 08:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Chcąc zmienić odcienie gradientu należy od nowa przygotować go w programie.

Nieprawda - są skrypty php generujące dynamicznie odpowiedni plik graficzny o odpowiednich parametrach. Czyli da się to szybko ominąć... a stworzenie gradientu w programie graficznym to.... 15 sekund??
Po drugie... dlaczego piszesz o tym do nas? Napisz do w3.org - to oni zajmują się standardami nowymi nie my :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: rbart- » 22 marca 2006, 09:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Nieprawda - są skrypty php generujące dynamicznie odpowiedni plik graficzny o odpowiednich parametrach.

Owszem ale najpierw trzeba napisać kod w php a pozatym spora część serwerów nie obsługuje(raczej ma wyłączone bo z żera pamięć i moc) biblioteki gd potrzebnej do gnerowania grafiki z pod php

stworzenie gradientu w programie graficznym to.... 15 sekund

napewno nie dla mnie a pozatym należy najpierw ten program wgrać ja jakoś nigdy niemam go na dysku.

No dobrze przy statycznych elementach jest to jeszce do przebolenia ale co jeśli element zmienia dynamicznie swoją wielkość i to użytkownik ustala wielkość obiektu poprzez funkcje java script ? Ja z takich elementów korzystam dość często i nie można przygotować sobie 400 różnych obrazków i dotego jeszcze angażować ajaxa (przecież strona nie może się co sekunde przeładowywać) dla mnie to kompletna paranoja i tylko poto żeby uzyskać jeden prosty efekt

Po drugie... dlaczego piszesz o tym do nas? Napisz do w3.org - to oni zajmują się standardami nowymi nie my

Racja ale nie znalazłem polskiego forum w3c. Pozatym pomyślałem że jeżeli pomysł się spodoba to z tego forum dotrze do odpowiednich osób. :wink:
rbart-

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony