MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

NTLM

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

NTLM

Postautor: Mysticus » 13 kwietnia 2003, 03:11

Przeglądarka: -

Wyśmienicie, M$IE mogę już na dobre porzucić :-D . Autoryzacja NTLM to, nie licząc podglądu nagłówków, najlepsza cecha, o jaką w ostatnim czasie wbogacił się nasz kochany potworek. Okazuje się, że logowanie jest znacznie lepiej pomyślane od tego, jakie oferuje nam "paskudne e". Mozia pozwala nam podać nazwę użytkownika oraz hasło, zamiast bezczelnie wysyłać hash nazwy i hasła użytkownika aktualnie zalogowanego w systemie. Moje pytanie: czemu tak późno zostało to opracowane. Czy algorytm hashowania NTLM był aż tak trudny do rozgryzienia? Dotychczas musiałem odpalać "paskudne e" albo ustawiać logowanie anonimowe na serwerze oraz odpowiednie uprawnienia do plików dla konta, na którym serwer ma się zalogować przy dostępie anonimowym, ewentualnie kazać serwerowi logować się na własnym koncie, ale to chyba za duże ryzyko. Gdy jednak byłem zbyt leniwy, żeby zmienić utawienia serwera i uprawnienia do plików, odpalałem "paskudne e". Zapewne nie jesteście w stanie wyobrazić sobie, ile pracy zaoszzędzi mi Mozilla przy pisaniu skryptów. Moziuuu, kocham Cię, muaaa :-* ;-D.

Ps. NTLM standardem niby nie jest, ale nie potrafię znaleźć właściwszego forum na poruszenie tego tematu. IIS wprawdzie musi stać na Windzie, ale Mozia niekoniecznie - i dla tego nie piszę na forum Mozilci pod Windę, lecz tutaj.
Z posępnej, smaganej wichrem krainy wyruszył samopas Mysticus... Po trzech dniach na szlaku Open Source zawitał w miasteczku Mozilla, gdzie ludzie, chcąc uniezależnić się od IE i OE, postanowili komunikować się ze światem w znacznie przyjemniejszy sposób.
Mysticus

Z nami od: 13 grudnia 2002, 20:44

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony