MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Skaner antywirusowy online działający w Mozilli/Firefoksie

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Skaner antywirusowy online działający w Mozilli/Firefoksie

Postautor: Cleriic » 02 stycznia 2005, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Znalazłem przypadkiem skaner antywirusowy online działający spod Fiefoksa. Powinien też działać pod Mozillą. Wymaga Javy Sun w wersji co najmniej 1.4.

Skaner: Trend Micro

Można by na chwilę przypiąć ten wątek :)
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: zwierz » 02 stycznia 2005, 13:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20050101 Firefox/1.0

To już było na forum.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Cleriic » 02 stycznia 2005, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

zwierz pisze:To już było na forum.

Faktycznie było tutaj.
Mimo, że przeglądam to forum bardzo regularnie to przegapiłem ten wątek, dlatego wydaje mi się że trzeba by coś z tym zrobić.
Może przypiąć go na chwilę lub może w Szkole znajdzie się gdzieś miejsce dla niego...
W każdym razie jest to istotna wiadomość - szczególnie że ostatnio panuje jakaś plaga wirusów, trojanów i innego śmiecia...
Dodatkowo antywir ten okazuje się być dosyć skuteczny, szczególnie w stosunku do trojanów i wirusów napisanych w Javie!
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Re: Skaner antywirusowy online działający w Mozilli/Firefoxi

Postautor: asen » 07 stycznia 2005, 12:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Warto by podlinkować tez zamiast wersji UK wersje PL:
Skaner PL : http://pl.trendmicro-europe.com/consume ... ll_pre.php

Asen
Używam Mozillę Firefoxa, bo... Windows 98, jest droższy od XP.
Czy używam IE ? Ooo taaak... do ściągniecia Firefoxa.
asen

Z nami od: 09 listopada 2004, 17:32

Postautor: regoat » 04 kwietnia 2005, 02:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

Skanery Antywirusowy działają zazwyczaj w oparciu o technologię ActiveX, specyficzną dla przeglądarki Internet Explorer. ActiveX jest technologią należącą do Microsoft'u, działa wyłącznie pod Windows oraz wielokrotnie był źródłem problemów z bezpieczeństwem IE, dlatego twórcy Mozilli, Firefoksa i Opery zadecydowali o niewspieraniu tej technologii (mimo że istnieje plugin dla tych przeglądarek umożliwiający skorzystanie z ActiveX). Wiec skaner zrobiony w innej technologi powinien dzialac w firefoxe, operze i w czym tam chcecie.

A pytanie brzmi czy ten skaner cokolwiek skanuje, a jak tak to czy cos usuwa? Bo jezeli nie to poco to w [ort]ogule[/ort] istnieje.
regoat

Z nami od: 01 kwietnia 2005, 17:16

Postautor: piotrek84 » 04 kwietnia 2005, 11:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050317 Firefox/1.0.2

A jak myślisz, dlaczego tym wątku wspomniano o skanerze wykorzystującym Javę a tym samym, który powinien działać w każdej przeglądarce? :) Chyba w jakimś jeszcze wątku wspomniano inny skanej on-line na Javie.
A czy usuwa, nie wiem. Odkąd używam Mozillowatych oraz wybranych i sprawdzonych przeze mnie programów nie mam wirusów a spyware w szczątkowej ilości.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Olhado/256 » 04 kwietnia 2005, 11:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050328 Firefox/1.0.2 (MOOX M2)

regoat pisze:Skanery Antywirusowy działają zazwyczaj w oparciu o technologię ActiveX, specyficzną dla przeglądarki Internet Explorer. ActiveX jest technologią należącą do Microsoft'u, działa wyłącznie pod Windows oraz wielokrotnie był źródłem problemów z bezpieczeństwem IE, dlatego twórcy Mozilli, Firefoksa i Opery zadecydowali o niewspieraniu tej technologii (mimo że istnieje plugin dla tych przeglądarek umożliwiający skorzystanie z ActiveX).

Kombinuję, kombinuję i nie mogę dojść do tego dlaczego ożywiasz ten wątek tylko po to, żeby zrobić nam wykładzik o rzeczach, które nie są jakąś specjalistyczną wiedzą i które każdy w miarę zaawansowany użytkownik już dawno wie :roll:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: nowy » 02 września 2005, 16:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Cleriic pisze:
zwierz pisze:To już było na forum.

Faktycznie było tutaj.
Mimo, że przeglądam to forum bardzo regularnie to przegapiłem ten wątek, dlatego wydaje mi się że trzeba by coś z tym zrobić.
Może przypiąć go na chwilę lub może w Szkole znajdzie się gdzieś miejsce dla niego...
W każdym razie jest to istotna wiadomość - szczególnie że ostatnio panuje jakaś plaga wirusów, trojanów i innego śmiecia...
Dodatkowo antywir ten okazuje się być dosyć skuteczny, szczególnie w stosunku do trojanów i wirusów napisanych w Javie!

Coś link "tutaj" nie działa.
nowy

Postautor: piotrek84 » 02 września 2005, 16:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050716 Firefox/1.0.6

piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 21 grudnia 2005, 21:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Maciw tu tekst z testu tego skanera. Nie należy chyba zbytnio wierzyć ze zapewni wam on duże beazpieczeństwo.

http://komputery.wp.pl/wiadomosc.html?wid=7603780&fromChan=1&ticaid=1c2d pisze:HouseCall Trend Micro

Narzędzie służące do skanowania i usuwania wirusów oraz sprawdzania systemu pod kątem zabezpieczeń zostało oparte na technologii Java. Dzięki temu współpracuje z wieloma systemami operacyjnymi (Windows, Linux, Solaria) i przeglądarkami (Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera, Netscape). W odróżnieniu od innych skanerów należy najpierw zainstalować środowisko Java, co znacznie wydłuża pierwsze uruchomienie skanera. Jest to jednak niewielka dolegliwość, gdyż późniejsze uruchomienia trwają dużo krócej. Oprócz skanowania antywirusowego HouseCall potrafi wykryć luki w zabezpieczeniach systemowych poprzez skanowanie portów. Dzięki temu można się dowiedzieć, czy zainstalowana zapora ogniowa jest poprawnie ustawiona oraz czy przypadkiem nie zapomnieliśmy jej włączyć.

^Skuteczność wykrywania i skanowanie^

Sprawdzanie plików przebiega bez większych problemów. Wyświetlany raport jest nieczytelny - zbyt małe okienko, którego nie można powiększać. W przypadku wykrycia wirusa wyświetlany jest alert z nazwą zagrożenia. Po jej kliknięciu użytkownik otrzymuje szczegółowe dane o danym szkodniku. Skaner wykrył zaledwie 12(na100) zainfekowanych plików, co całkowicie dyskwalifikuje go jako strażnika komputera. Dostępne są dwa rodzaje postępowania w usuwaniu infekcji - A) czyszczenie wszystkich infekcji, uruchomienie usługi naprawy uszkodzeń oraz ponowne skanowanie systemu oraz B) czyszczenie infekcji bez modyfikacji ustawień systemowych.
Gość

rend micro

Postautor: Goga » 03 września 2006, 11:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

regoat pisze:Skanery Antywirusowy działają zazwyczaj w oparciu o technologię ActiveX, specyficzną dla przeglądarki Internet Explorer (...). Wiec skaner zrobiony w innej technologi powinien dzialac w firefoxe, operze i w czym tam chcecie.

A pytanie brzmi czy ten skaner cokolwiek skanuje, a jak tak to czy cos usuwa? Bo jezeli nie to poco to w ogule istnieje.

Skaner , ktorymmowa usuw wszelkie syfy z kompa zaraz po ich znalezieniu.Wiem, bo testowałam Dzięki za link.
Goga

Re: Skaner antywirusowy online działający w Mozilli/Firefoxi

Postautor: pajo611 » 10 grudnia 2006, 15:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Cleriic pisze:Znalazłem przypadkiem skaner antywirusowy online działający spod Fiefoksa. Powinien też działać pod Mozillą. Wymaga Javy Sun w wersji co najmniej 1.4.

Skaner: Trend Micro

Można by na chwilę przypiąć ten wątek :)

DZIEKI JEST SUPER
pajo611

Postautor: Grzegorz » 18 sierpnia 2007, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)

Zainteresowanych tą tematyką odsyłam do mojego artykułu Internetowe skanery antywirusowe. Komentarze mile widziane ;P
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony