MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Language Codes

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Language Codes

Postautor: Domel » 28 maja 2003, 22:37

Przeglądarka: -

Czy ktos wie gdzie jest jakis dokument, w ktorym zotaly wyszczegolnione wszystkie kody jeyzkowe widziane przez Mozille (chodzi mi dokladnie o wartosc atrybutu lang i xml:lang czyli np pl lub en-us)?
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Yano » 29 maja 2003, 07:25

Tak, jest taka strona ;)
Jej adres to: Edycja > Preferencje > Języki > [Dodaj...]

No chyba, że Ci chodzi o coś innego.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 29 maja 2003, 13:04

Yano pisze:Tak, jest taka strona ;)

slabo :lol: . Calkowicie, maksymalnie mnie nie zrozumiales. Pytalem o domument a preferencje chyba trudno zaliczyc do domumentu.
Jeszcze raz. Chodzi i o domument (html, pdf, txt lub cos innego) - domumentacje Mozilli. Ktore wartosci sa widzaine przez Gecko?

Yano pisze:Jej adres to: Edycja > Preferencje > Języki > [Dodaj...]

A co to ma wspolnego z atrybutem lang :) ? Poza tym jak by mi o to chodzilo to napewno bym nie pisal na forum "obsluga standardow..."

Yano pisze:No chyba, że Ci chodzi o coś innego.

No raczej tak ;)
Domel

Postautor: Yano » 29 maja 2003, 13:20

Domel pisze:slabo :lol: . Calkowicie, maksymalnie mnie nie zrozumiales. Pytalem o domument a preferencje chyba trudno zaliczyc do domumentu.

Być może :) Ja dzisiaj dość ciężko kojarzę (np. od godziny próbuję wymyśleć prostą rotację banerów w czystym pehape bez bd z obsługą rang). Ale to pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło po przeczytaniu posta ;). Zresztą są tam przecież kody językowe, nieprawdaż? ;)
Domel pisze:Chodzi i o domument (html, pdf, txt lub cos innego) - domumentacje Mozilli. Ktore wartosci sa widzaine przez Gecko?

Hmm :roll: . Chyba rzeczywiście mnie coś trąciło dzisiaj. To co w preferencjach jest, to chodzi o language zwracany przez serwer, tak? Czy o atrybut lang w (x)html?

PS: Rozumiem, że chodzi Ci o dokument, a nie domument? Chyba, że miałeś na myśli DOM dokument i sobie skróciłeś ;)
PS2: Znowu mam czepliwy nastrój i znowu wypadło na Ciebie. Ale masz pecha ;)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 29 maja 2003, 13:30

Yano pisze:To co w preferencjach jest, to chodzi o language zwracany przez serwer, tak?

Nie

Yano pisze:Czy o atrybut lang w (x)html?

Tak a nawet wiecej bo atrybut xml:lang (o ktorym wspomialem w pierwszym poscie) dotyczy wszystkich aplikacji XML.
Domel

Postautor: Domel » 29 maja 2003, 21:38

Narzie znalazlem tylko to ale to chyba nie to :D
Domel

Postautor: GmbH » 29 maja 2003, 23:34

A może to:

resource:/res/language.properties
resource:/res/langGroups.properties
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Mysticus » 30 maja 2003, 01:30

Z posępnej, smaganej wichrem krainy wyruszył samopas Mysticus... Po trzech dniach na szlaku Open Source zawitał w miasteczku Mozilla, gdzie ludzie, chcąc uniezależnić się od IE i OE, postanowili komunikować się ze światem w znacznie przyjemniejszy sposób.
Mysticus

Z nami od: 13 grudnia 2002, 20:44

Postautor: Domel » 30 maja 2003, 11:06

GmbH pisze:resource:/res/language.properties

Dzieki.
Mozesz wyjasnic do czego to "stale"?
Domel

Postautor: Domel » 30 maja 2003, 11:12

Mysticus pisze:Kody języków i regionów (dialektów języka) ustandaryzowane zostały przez ISO.

No wlasnie o to mi chodzilo. Wiedzialem, ze takie rzeczy musza byc standardami ISO ale nie moglem nigdy znalesc pelnego spisu. Pewnie dlatego, ze to nie byly oficjalne dokumenty i dlatego wielkie dzieki.
Domel

Postautor: Mysticus » 31 maja 2003, 22:04

Domel pisze:Pewnie dlatego, ze to nie byly oficjalne dokumenty i dlatego wielkie dzieki.

Oficjalną dokumentację możesz zaleźć pod adresami: http://www.iso.org/iso/en/ISOOnline.frontpage oraz http://www.iso.ch/iso/en/ISOOnline.frontpage , ale tam się płaci :evil: !!

Na stronie http://www.loc.gov/standards/iso639-2/ znalazłem całkiem elegancki przewodnik po ISO 639-2 oraz porównanie ISO 639-2 z ISO 639-1.
Z posępnej, smaganej wichrem krainy wyruszył samopas Mysticus... Po trzech dniach na szlaku Open Source zawitał w miasteczku Mozilla, gdzie ludzie, chcąc uniezależnić się od IE i OE, postanowili komunikować się ze światem w znacznie przyjemniejszy sposób.
Mysticus

Postautor: Gość » 01 czerwca 2003, 08:19

na jednej z podanych tutaj stron znalazlem nawet to:
Content-Language: x-klingon
wiec mozemy pisac juz po klingonsku ;)
Gość

Postautor: Gandalf » 01 czerwca 2003, 12:59

http://www.google.pl/language_tools?hl=pl

Klingonski, hackerski, elmera fudda, Szkocki gaelicki,Bork, bork, bork! i wiele innych ciekawych jezykow dla googli :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Mysticus » 02 czerwca 2003, 00:39

Anonymous pisze:na jednej z podanych tutaj stron znalazlem nawet to:
Content-Language: x-klingon

Wszelkie x-* to języki sztuczne.
W3C pisze:Here are some sample language codes:
  • "en": English
  • "en-US": the U.S. version of English.
  • "en-cockney": the Cockney version of English.
  • "i-navajo": the Navajo language spoken by some Native Americans.
  • "x-klingon": The primary tag "x" indicates an experimental language tag

Czy ktoś z Was zna poprawne oznaczenie kodowe języka Interlingua? Może znajdę tu kogoś, kto uczy się tego jęyka? :-D
Anonymous pisze:wiec mozemy pisac juz po klingonsku ;)

Miło, że i wśród Mozillowców znalazłem Trekowca :-D. "Żyj długo i szczęśliwie" - Spock ;-)
Mysticus

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony