MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

http://www.getelementbyid.com/

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

http://www.getelementbyid.com/

Postautor: Yano » 23 czerwca 2003, 12:36

Przeglądarka: -

Chyba większość z nas doskonale zna adres wymieniony w tytule. Wiele osób nawet podaje tę stronę jako przykład wykorzystania getElementById.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czemu strona z założenia mająca wyświetlac się pod wszelkimi przeglądarkami zawiera błędy pod Mozillą?
Dokładnie mi chodzi o takie małe fragmenty JavaScript na stronie intro:
Kod: Zaznacz cały
document.getElementById('box').style.MozOpacity = opacity + "%";

oraz CSS:
Kod: Zaznacz cały
img {
 -moz-opacity: 0%;
}

Nie wiem, czy to tylko moja Mozia ma taki kaprys, czy wartości procentowe w -moz-opacity (oraz analogicznie object.style.MozOpacity) są błędnie interpretowane? A raczej wogóle. Googlałem trochę i w więszkości stron -moz-opacity przyjmuje wartości od 0.0 do 1.0, ale w jednym miejscu znalazłem info, że procentowe wartości są też dopuszczalne.
Bo jeśli Mozia rzeczywiście nie obsługuje % to wspomniana w tytule strona zawiera błędny kod i należałoby coś z tym zrobić.

PS: Sprawdzałem na kilku różnych kompilacjach i jest jak jest, czyli źle. Jak w skryptach pozmieniałem wartości procentowe na ułamkowe (0.7) to wszystko działało.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: marcoos » 23 czerwca 2003, 13:07

OIMW to kiedyś dozwolone były procenty, ale od jakiegoś czasu są zwykłe floaty. Ponieważ -moz-opacity to testowa wersja opacity z CSS 3, wygląda na to, że ujednolicono jego składnię z working draft CSS 3.

The uniform opacity setting to be applied across an entire element including its outline, border and background if any. Any values outside the range 0.0 (fully transparent) to 1.0 (fully opaque) will be clipped to this range.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 23 czerwca 2003, 16:43

Jakies dwa miesiace temu mozliwosc ustawiania procentow zostala usunieta dla -moz-opacity z powodu wolnego dzialania i wiekszych wymagan.
Mozna to potraktowac jako Evangelizm Bug i napisac maila do autora strony.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Yano » 24 czerwca 2003, 06:37

Gandalf pisze:Mozna to potraktowac jako Evangelizm Bug i napisac maila do autora strony.

Już to zrobiłem. Ciekawe kiedy poprawi...
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony