MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla, JavaScript i ulubione (zakladki)

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Mozilla, JavaScript i ulubione (zakladki)

Postautor: Maciek » 07 lipca 2003, 01:00

Przeglądarka: -

Czesc. Mam pytanie, czy jest jakis sposob by w Mozilli obsuzyc dodawanie strony do ulubionych z poziomu samej strony (przycisk w ciele strony, z dopisanym skryptem na onClick). Chodzi mi o cos takigo jak na IE za pomoca external.addFavorites mozna zrobic.
Czy to da sie zrobic???
Pzdr. Maciek
Maciek

Re: Mozilla, JavaScript i ulubione (zakladki)

Postautor: Yano » 07 lipca 2003, 06:17

Maciek pisze:Czesc. Mam pytanie, czy jest jakis sposob by w Mozilli obsuzyc dodawanie strony do ulubionych z poziomu samej strony (przycisk w ciele strony, z dopisanym skryptem na onClick). Chodzi mi o cos takigo jak na IE za pomoca external.addFavorites mozna zrobic.
Czy to da sie zrobic???
Pzdr. Maciek

Zakładki! My mamy zakładki.

Mam nadzieję, że nie. Bo zaraz się pojawi mnóstwo takich, co to będą się chcieli wcisnąć w moje zakładki.

A naprawdę tak ciężko wcisnąć CTRL+D? Lub wybrać z menu Zakładki>Dodaj do zakładek? Tyle samo klikania, co na stronie.

Nie wiem, co to za zwyczaj obsługiwania z poziomu strony www tego co można zrobić z poziomu przeglądarki. Po co dublować funkcje? :-?
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: lenrock » 07 lipca 2003, 07:50

Chcesz stworzyć na swojej stronie "dodaj do zakładek Mozilli" obok "dodaj do ulubionych IE" . Osobiście nie wiem czy jest odpowiednia komenda Java Skryptu , więc pomóc ci nie potrafię. Samemu jednak bardziej doceniam Sidebar jak byś zrobił odpowiedni lepiej by ściągał na powrót ludzi na twoją stronę niż Zakładka.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

to nie tak...

Postautor: Maciek » 07 lipca 2003, 15:04

lenrock pisze:Chcesz stworzyć na swojej stronie "dodaj do zakładek Mozilli" obok "dodaj do ulubionych IE".
Samemu jednak bardziej doceniam Sidebar jak byś zrobił odpowiedni lepiej by ściągał na powrót ludzi na twoją stronę niż Zakładka.

Umieszczam na stronie przycisk dodaj do ulubionych (w widocznym miejscu), bo w ten sposob przypominam uzytkownikowi, ze strone moze sobie zachowac i powrocic do niej pozniej. Nie chce robic dwoch przyciskow dla mozilli i IE oddzielnie. Chce portaktowac uzytkownikow mozlilli na rowniz tymi co z IE korzystaja, a za pomoca prostego skryptu rozpoznajacego przegladarke, jednym przyciskiem obsluzyc jednych i drugich, bo chyba sami przyznacie ze umieszczenie na stronie przycisku ktory nic nie robi po kliknieciu (lub zwraca informacje ze funkcja jest niedostepna w tej przegladarce) jest troche bez sensu...

To czy jest sens umieszczac taki przycisk to inna sprawa. Wszystko zalezy od tego jaki jest target danego sajtu.

O co chodzi z tym Sidebarem? Jestem zielony w temacie mozilli, wiec nie smiejcie sie z mojej naiwnosci.. :)

Pozdro. M.
Maciek

Postautor: Gandalf » 07 lipca 2003, 15:37

Mozilla nie supportuje pomyslu "automatycznego dodawania zakladek", bo nie przyjal sie i nie jest potrzebny. Uzytkownik jesli korzysta z zakladek to umie je sobie dodac, a jesli nie korzysta, to po co je dodawac?!?

Co do sidebara. W Mozilli jak nacisniesz F9 pojawi sie z boku taki pasek, w ktorym sa panele. Kazdy panel sluzy do czego innego, a mozna dodawac nowe panele. Na przyklad Panel "Gazeta Wyborcza" (ktory sobie zainstwalowalem) zawiera skrocona wersje portalu gazeta.pl, dzieki temu bez potrzeby otiwerania calej strony mam najwazniejsze z niej informacje oraz linki do poszczegolnych artykulow... Poproboj :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

no dobra, ale...

Postautor: Maciek » 07 lipca 2003, 16:03

Gandalf pisze:W Mozilli jak nacisniesz F9 pojawi sie z boku taki pasek, w ktorym sa panele. Kazdy panel sluzy do czego innego, a mozna dodawac nowe panele. Na przyklad Panel "Gazeta Wyborcza" (ktory sobie zainstwalowalem) zawiera skrocona wersje portalu gazeta.pl, dzieki temu bez potrzeby otiwerania calej strony mam najwazniejsze z niej informacje oraz linki do poszczegolnych artykulow... Poproboj :)

OK, fajnie, ale to nie jest kompatybilne z IE, czyli znow kazdy sobie...
Ech, kiedy dorobimy sie prawdziwego standardu, jedynego, wspolnego dla wszystkich, standardu, jak sama nazwa wskazuje...

Zagladam do statystyk oglqadalnosci i widze ze na strone laduje sie okolo 96% userow IE, 2% mozilli, 1% netscape, i sladowa ilosc opery. I jak mam sie zdobyc na robienie stron pod wszystkie przegladarki? A z drugiej strony olac te 4%, tez nie mozna.

Czy Mozillowcy (chyba sie nie obrazicie za to okreslenie) uzywaja tych sajdbarow? Zastanawiam sie czy warto w to sie bawic...
Maciek

Re: no dobra, ale...

Postautor: Ludwik » 07 lipca 2003, 17:06

Maciek pisze:Czy Mozillowcy (chyba sie nie obrazicie za to okreslenie) uzywaja tych sajdbarow? Zastanawiam sie czy warto w to sie bawic...

Ja używam nałogowo i jak jakaś strona nie ma sidebara ro duużo żadziej na nią wchodzę. Ale - to na sens tylko dla często aktualizowanych serwisów (z newsami). Jeśli Twój nie jest tego typu, to chyba rzeczywiscie nie ma się co w to bawić.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gandalf » 07 lipca 2003, 17:16

Maciek pisze:OK, fajnie, ale to nie jest kompatybilne z IE, czyli znow kazdy sobie...
Ech, kiedy dorobimy sie prawdziwego standardu, jedynego, wspolnego dla wszystkich, standardu, jak sama nazwa wskazuje...

Poczekaj... mylisz dwie rzeczy. Prawidlowe wyswietlanie stron to jedno. I tutaj standard bylby wskazany (knock, knock. Mr Gates - do You hear me?), natomiast co innego to klej miedzy strona (JS) a wlasciwosciami specyficznymi dla przegladarki. SideBar to wymysl Mozilli, ale dziala i w Mozilli i w NS i w Operze a bedzie takze w Safari i Konquerorze.... Pewnie kiedys IE tez sie skusi, bo jest fajne. Ale to juz jest rozwiazanie przegladarki, a nie webu. Mozilla ma blokade pop-upow, a IE nie ma. Mozilla ma taby a IE nie, Mozilla moglaby nie miec bookmarkow... i co wtedy? Uwazam, ze nalezy to w 100% oddzielic. Zadnego dodawania zakladek przez IE... Zauwaz, ze Mozilla nie ma technologii pozwalajacego przez JS zainstalowac SideBar, tylko pozwala wywolac plik (tak jak kazdy inny do sciagniecia), ale zamiast MIME octet-stream jest zdaje sie x-gecko. Wiec Mozilla wie, ze ma to sprobowac zainstwaloac, niezaleznie czy jest to SideBar, Extension czy Skin...

Maciek pisze:Zagladam do statystyk oglqadalnosci i widze ze na strone laduje sie okolo 96% userow IE, 2% mozilli, 1% netscape, i sladowa ilosc opery. I jak mam sie zdobyc na robienie stron pod wszystkie przegladarki? A z drugiej strony olac te 4%, tez nie mozna.

Zrob strone dla 100%, a rozszerznia mozesz robic exkluzywnie dla wybranych. if (document.all) document.getElementById('warstwazprzyciskiemDodaj').style.display="block";

I gotowe.

Maciek pisze:Czy Mozillowcy (chyba sie nie obrazicie za to okreslenie) uzywaja tych sajdbarow? Zastanawiam sie czy warto w to sie bawic...

Czesc tak, czesc nie :) Wszystko zalezy od tego co kto lubi :)
Ja lubie sidebary, bo sa wygodne.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: blachu » 07 lipca 2003, 17:23

Maciek pisze:OK, fajnie, ale to nie jest kompatybilne z IE

Gandalf zapomniał dodać, że należy zainstalować Mozille :wink:
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Joker, ha?

Postautor: Maciek » 07 lipca 2003, 23:12

blachu pisze:Gandalf zapomniał dodać, że należy zainstalować Mozille :wink:

No tak, ale jak myslisz jak trafilem na ta strone, to w jakim celu? Zeby sobie tylko z Wami pogadac? Oblukalem statystiki i pomyslalem sobie, trzeba stronke zrobic tak, zeby Mozillowcy tez mogli skorzystac, by na wszystkich przegladarkach wygladala podobnie (tak samo byloby idealem). Mam mozille i pare rzeczy nawet mi sie w niej podoba, ale nie przestawilem sie jeszcze (na razie tylko podgladam strony)
Maciek

Postautor: Yano » 08 lipca 2003, 05:58

Oj, jak już masz zainstalowaną, to w niedługim czasie przejdziesz na Mozillę całkowicie. :D Odsetek osób, którym po zainstalowaniu Mozilli się ona nie podoba jest dość niewielki, więc jest szansa, że i Tobie przypadnie do gustu.

Jeśli chodzi o sidebary to ja używam nagminnie. Oczywiście jak to Ludwik wspomniał ma to sens, przy stronach często aktualizowanych, choć przyznam, że mam jeden sidebar, który aktualizowany jest rzadko ale często z niego korzystam ;), ale to jest wyjątek(DevEdge Sidebar).
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony