MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

TABLE niepoprawne wyswietlanie zawartosci !!!

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

TABLE niepoprawne wyswietlanie zawartosci !!!

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 16:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

Mam nadzieje ze to moja wina i zle zbudowanej strony.
Mianowicie jest zrobione przesuwanie table
- IE przesuwa cala tabele oraz jej zawartos (uwazam ze tak jest w porzadku)
- Mozilla przesuwa jedynie frame a wszystkie layers umieszczone w frame sa ladowane na samym poczatku. Dlaczego!!! :-?
Podaje adres strony www.stc.xo.pl
< lcichy@o2.pl >
LB

zapomnialem

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 17:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

Trzeba jeszcze wybrac podstrone (obojetnie ktora)
LB

Postautor: nutado » 03 stycznia 2004, 18:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

to wina twoja i twojej strony (mnostwo bledow).... pozatym nie bardzo rozumiem o co pytasz...
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Juz wyjasniam

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 18:25

Moze powiesz jakie skoro jest ich mnostwo. Wymien jakis bo same mnostwo mnie nie zadowala .
A chodzi mi o to ze na podstronach powinno wszystko wjezdzac od prawej do lewej. Dzieje sie tak jedynie z TABLE a warstwy w niej zawarte sa ladowane oddzielnie na poczatku ladowanie sie strony, tak jakby mozilla oddzielnie czytala TABLE i DIV
LB

Postautor: nutado » 03 stycznia 2004, 18:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

sam poczatek: gdzie jest deklaracja doctype?? meta tagi: bledy, pod nimi skrypt z bledami ktory zaraz na poczatku zawiera: Prosimy oglądać naszą stronę w przeglądarce Internet Explorer.

script language- blad, powinno byc script type
dalej tez inne bledy.... Strona sie nie waliduje.
nie chce mi sie juz wymieniac...

Prosilbym o zaznajomienie sie z serwisem: http://www.w3.org/ Skorzystanie z niego pomoze w pracach nad nastepna strona...
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Dziekuje

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 19:08

To znaczy nie wiesz co z tymi tabelami?
LB

Postautor: Gandalf » 03 stycznia 2004, 19:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031217 Firebird/0.7+

nutando: jezeli nie masz ochoty mu pomoc, to po prostu nie pisz nic. Bo taka postawa raczej zniechecisz LB do poprawienia swojej strony, niz zmotywujesz go :(

LB:

Na tej stronie widze mnostwo bledow, ktore wskazuja, ze strona zostala przygotowana w aplikacji Front Page i bedzie Ci bardzo trudno zmusic ja do wspolpracy z przegladarkami obslugujacymi standardy takimi jak Opera, Safari, Konqueror, Firebird czy Mozilla.

Nie wiem czemu w dokumencie opisujacym ramki masz skrypty JS? Brakuje faktycznie doctype, masz kombinacje tago takich jak:

<p dynamicanimation="fpAnimelasticRightFP1" id="fpAnimelasticRightFP1" style="position: relative !important; visibility: hidden" language="Javascript1.2">

Nie wiem co to ma byc i jak to niby ma dzialac. <p> jest tagiem opisujacym paragraf i z cala pewnoscia nie powinien miec language="JavaScript1.2" ani dynamicanimation (nie wiem co to). To wszystko sa chore wymysly firmy Microsoft i zadna inna przegladarka tego nie wspiera i nie bedzie.
Nie wiem jak strona dziala w IE, poniewaz nie mam Windows, ale sadze, ze jestes jeszcze w stanie to odkrecic. Sproboj szblon strony napisac w notatniku, albo w Composerze (dolaczonym do Mozilli). Na poczatku przy kazdej zmianie sprawdzaj jak zachowa sie w kazdej przegladarce. Na stronach www.w3c.org (organizacji standaryzujacej jezyki web) znajdziesz dokumentacje HTML i CSS co pozwoli Ci lepiej zrozumiec jak nalezy budowac strony.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Jeszcze cos dodam

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 19:30

dynamicanimation="fpAnimelasticRightFP1" id="fpAnimelasticRightFP1" odnosi sie do skryptu anim2.js w ktorym jest reszta
LB

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 20:20

to wszystko przez moje obcesyjne zmniejszanie wielkosci plikow :)
skrypt anim2.js wyglada tak

document.write (' <script language="JavaScript" fptype="dynamicanimation">')
document.write (' <!-- ')
document.write (' function dynAnimation() {} ')
document.write (' function clickSwapImg() {} ')
document.write (' //--> ')
document.write (' </script> ')
document.write (' <script language="JavaScript1.2" fptype="dynamicanimation" src="animate.js"> ')
document.write (' </script> ')
document.write (' </head> ')
document.write (' <body leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0" onload="dynAnimation()" bgcolor="#666666">')
LB

Postautor: LB » 03 stycznia 2004, 22:23

Ale problem jest i nie wiadomo jak go rozwiazac
LB

Postautor: Gość » 03 stycznia 2004, 23:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031210 Firebird/0.7+

Wiadomo.

Przeczytaj jeszcze raz post Gandalfa.
Gość

Postautor: LB » 04 stycznia 2004, 00:33

Ale mi naprawde nie chodzi teraz o inne bledy.
<< dynamicanimation >> dziala na mozilli tele ze do kazdego elementu musial bym dopisywac odzielnie. Moze przesadzilem z tymi skryptami js bo przez to wszystko jest zawiklane i nie wim jak wytlumaczyc o co mi chodzi.
prosze zwrocic uwage na pliki anim2.js i animate.js
Stony nie robilem we froncie. Skorzystalem tylko z tego skryptu. Skrypt sprawdzalem i dzialal. Dziala nadal tyle ze nie dla warst DIV umieszczonych w TABLE.
LB

Postautor: zwierz » 04 stycznia 2004, 09:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20030225

Jeśli już używasz ramek dodaj na początku kodu pliku index:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
a potem zajrzyj tu:
http://validator.w3.org/check?uri=http% ... tically%29
Masz tu listę wszystkich swoich błędów (tylko w pliku index!)
No i poszperaj po stronach W3C, jak ci radził nutado. Szczególnie zajrzyj na strony tu:
http://www.w3.org/TR/html4/ jeśli chcesz koniecznie pisać stronę w HTML-u (polecałbym raczej XHTML).
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: LB » 04 stycznia 2004, 18:52

Chyba sam rozwiaze ten problem i tutaj to opisze.
Dziekuje za te wszystkie linki.
Skorzystalem z
"http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd"> i wszedlem na strone.
Co z tego!!!. Chyba nikt nie staral sie zaglebic w ten jeden problem, ale wykazac sie wiedza :P
LB

Postautor: LB » 04 stycznia 2004, 19:02

Mam jeszcze pytanie.
Czy jest moze jakis program sprawdzajacy kompatybilnosc z innymi przegladarkami?
Slyszalem ze makromedia uzywa w ktoryms programie, ale jedynie dla IE i NS.
LB

Postautor: zwierz » 05 stycznia 2004, 02:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6b) Gecko/20031210

LB pisze:Chyba sam rozwiaze ten problem i tutaj to opisze.
Dziekuje za te wszystkie linki.
Skorzystalem z
"http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd"> i wszedlem na strone.
Co z tego!!!. Chyba nikt nie staral sie zaglebic w ten jeden problem, ale wykazac sie wiedza :P

Ładne podziękowanie za pomoc. Po kolei.
1. To DOCTYPE jest potrzebne, żeby każda przeglądarka wiedziała dokładnie z czym ma do czynienia.
2. Walidator W3C (http://validator.w3c.org) służy do sprawdzania błędów. Dopóki twoja strona zawiera błędy nie dziw się, że różne przeglądarki wyświetlają kod różnie. Zacznij od poprawienia tych błędów
3. Nawet gdybym był fanem Internet Explorera (a nie jestem, choć kiedyś go używałem) musiałbym przyznać, że nie wyświetla on stron zgodnie ze standardami. Kiedyś strasznie się zdziwiłem, jak zobaczyłem, że Netscape źle wyświetla moją stronę. Strasznie się wkurzyłem na tą przeglądarkę. Potem okazało się, że to moja wina - kod strony zawierał setki błędów.
4. Kompatybilna strona będzie wtedy, kiedy Microsoft dostosuje swoją przeglądarkę do obowiązujących standardów. Na razie ma ok. 95% udziału w rynku (polskie dane Gemiusa), więc standardy ma gdzieś.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: athantor » 05 stycznia 2004, 02:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040102 Firebird/0.7+ (athantor)

LB pisze:Mam jeszcze pytanie.
Czy jest moze jakis program sprawdzajacy kompatybilnosc z innymi przegladarkami?

http://validator.w3.org/

Jak się validuje jako xhtml nie_strict to działa we wszystkim. Jak strict, to prawdopodobnie IE będzie coś traktował nie tak jak powinien.

http://jigsaw.w3.org/css-validator/

Jak się validuje coś bardziej skomplikowanego jako CSS2, to nie działa w IE :P
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony