MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

podkreslanie podlinkowanego tekstu

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Domel » 09 kwietnia 2004, 15:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

tompac pisze:Drogi zwierzu mnie interesuje skutecznośc

Trudno cos co nie dziala w niektorych przegladarkach (np w Firefoksie, Mozilli, K-meleonie, Netscape, Galeonie itp) nazwac skutecznoscia a wrecz przeciwnie to jest nieskuteczne.

tompac pisze:jak namniejszym nakładem sił i środków osiagnąć żadany efekt i Pajączek mi to daje !!!!

No jak widac tak nie jest bo naklad sily jest wiekszy, bo musisz pisac dany kod jeszcze raz (zamiast napisac raz a dobrze). Najlepszym dowodem ma to jest Twoja obecnosc tutaj.

tompac pisze:Skoro strony dzialają na innych przeglądarka to dla mnie znaczy ze jest to skuteczny środek do osiągnięcia celu!!!

Wspomniales kiedys o pascalu. Wiesz ja moge rowniez powedzec ze jesli bede chcial zeby na ekranie wypisalo sie 10 razy cos to moge:
1. Dziesiec razy napisac writeln
2. Uzyc peli for i napisac raz.
Chyba nie mosze mowic ktory punkt jest lepszy... a Ty jednak wybierasz ten gorszy.

tompac pisze:W myśl zasady "to co nie jest zabronione jest dozwolone" tłumacze że pomimo tylu "błędów" efekty z Pajączka działają.

Jak widac nie dzialaja z kilkunastoma przegladarkami. Po za tym jaka masz pewnosc ze zanialaja na IE 7 i Operze 8?

tompac pisze:Zwierzu co to takiego całkowicie "zepsuta strona"?
Nie intersuje mnie wirtuozeria i mistrzostwo w biegłości HTML'a a efekt końcowy jaki da. Nie jestem purystą językowym nie bede również ortodoksem html'owym :wink:

Wiesz mozna wyznawac taka zasade, jednak wydaje mi sie ze lepsza zasada to "jesli cos robisz to rob to dobrze".
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 09 kwietnia 2004, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.23 [pl]

Domel pisze:
tompac pisze:Drogi zwierzu mnie interesuje skutecznośc

Trudno cos co nie dziala w niektorych przegladarkach (np w Firefoksie, Mozilli, K-meleonie, Netscape, Galeonie itp) nazwac skutecznoscia a wrecz przeciwnie to jest nieskuteczne.

Chyba nie chcesz powiedzieć że telewizor zakupiony w Europie jest mało skuteczny tylko dlatego że nie bedzie działał w USA?
Przejrzałem statystyki swojej strony (gdzie ludzie zaglądają z calego swiata) i niestety wymienione przez Ciebie przeglądarki to margines (do 5% w sumie) nie wiem ile z nich to moi kumple którzy mnie tak strofują ;))

Domel pisze:
tompac pisze:jak namniejszym nakładem sił i środków osiagnąć żadany efekt i Pajączek mi to daje !!!!

No jak widac tak nie jest bo naklad sily jest wiekszy, bo musisz pisac dany kod jeszcze raz (zamiast napisac raz a dobrze). Najlepszym dowodem ma to jest Twoja obecnosc tutaj.

Moja obecnośc tu jest dowodem na upierdliwośc moich kumpli ;))))

Domel pisze:
tompac pisze:Skoro strony dzialają na innych przeglądarka to dla mnie znaczy ze jest to skuteczny środek do osiągnięcia celu!!!

Wspomniales kiedys o pascalu. Wiesz ja moge rowniez powedzec ze jesli bede chcial zeby na ekranie wypisalo sie 10 razy cos to moge:
1. Dziesiec razy napisac writeln
2. Uzyc peli for i napisac raz.
Chyba nie mosze mowic ktory punkt jest lepszy... a Ty jednak wybierasz ten gorszy.

Dałeś bardzo dobry przykład !!!! Bo podobny jest do mojego problemu, z tym że w podanym przez Ciebie przykładzie mam alternatywe !!!!
Bo o ile petla załatwi to krótko i szybko o tyle w recznym klepaniu 10 wierszy mam możliwość zmiany tekstu.
Niestety Mozilla odebrała mi ta możliwość. Teraz albo mam cały tekst podkreslony albo wcale, a jesli chce je urozmaicic podkresleniami lub bez musze za każdym razem klepać znacznik odsyłacza.
Jednym słowem nieświadomie poparłeś moją tezę ;)))))))))))

Cały wątek zaczął się od mojego problemu z podkresleniem widocznym w Mozilli, moja teza była taka że Mozilla powinna reagować na komendę o braku dekoracji na każdym poziomie (nawet tym najniższym) a nie tylko na jakimś szczeblu operacyjnym ;))

Domel pisze:
tompac pisze:W myśl zasady "to co nie jest zabronione jest dozwolone" tłumacze że pomimo tylu "błędów" efekty z Pajączka działają.

Jak widac nie dzialaja z kilkunastoma przegladarkami. Po za tym jaka masz pewnosc ze zanialaja na IE 7 i Operze 8?

No tu nie mogę koledze odmówić racji, ale pozyjemy zobaczymy ;)
Nie kryję że oglądałem dziś jakąś knigę do HTML'a ale cena mnie trochę powaliła, a jej zawartość mi się podobała bo nie podawała gotowych sposobów na to czy tamto tylko opisywała każdy znacznik z przykładami.

Domel pisze:Wiesz mozna wyznawac taka zasade, jednak wydaje mi sie ze lepsza zasada to "jesli cos robisz to rob to dobrze".

Jeszcze się taki nie urodził .......
Pewnie gdybym robił dyplom z teho html'a to bym inaczej spiewał ;) ale zycie pokazuje że wiele zalezy od filozofi projektowania, do tych samych celów można dochodzic różnymi ścieżkami.
Jednego interesuje aby wozem przedłuzyć sobie co niece a innego interesuje przemieszczanie się z punktu do punktu.

Wiem że mozemy teraz napisać rozprawę filozoficzną ale po co?
pozdr
Gość

Postautor: Domel » 09 kwietnia 2004, 16:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Anonymous pisze:i niestety wymienione przez Ciebie przeglądarki to margines (do 5% w sumie) nie wiem ile z nich to moi kumple którzy mnie tak strofują ;))

Tutaj to jest zaden argument dla mnie, bo przeciez skad wiesz czy "jutro" marginesen nie bedzie IE. A robiac zgodnie ze standardami strona w kazdych warunkach bedzie dzialac niezaleznie od rodzaju przegladarki jak i jej wersji.

Anonymous pisze:Dałeś bardzo dobry przykład !!!! Bo podobny jest do mojego problemu, z tym że w podanym przez Ciebie przykładzie mam alternatywe !!!!
Bo o ile petla załatwi to krótko i szybko o tyle w recznym klepaniu 10 wierszy mam możliwość zmiany tekstu.
Niestety Mozilla odebrała mi ta możliwość. Teraz albo mam cały tekst podkreslony albo wcale, a jesli chce je urozmaicic podkresleniami lub bez musze za każdym razem klepać znacznik odsyłacza.

Niestety nie masz racji, to wynika z braku wiedzy na temac CSS (i HTML-a) o czym sam pisales. Bo wlasnie od tego sa CSS-y zeby "nie caly tekst moglbys podkreslony". Takze przyklad dale dobry tylko Ty go nie zrozumiales ;)

Anonymous pisze:No tu nie mogę koledze odmówić racji, ale pozyjemy zobaczymy ;)

Z tego co widac, mozesz przegrac ten zaklad ;) bo juz sie zapowiada ze przegladarki darza do zgodnosci ze standardem.

Anonymous pisze:Jeszcze się taki nie urodził .......

Musze Cie zmartwic :) to urodzil sie juz taki i to nie jeden, chodzmy wszyscy na tym forum sa tego przykladem
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 09 kwietnia 2004, 17:10

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.23 [pl]

Domel pisze:Tutaj to jest zaden argument dla mnie, bo przeciez skad wiesz czy "jutro" marginesen nie bedzie IE. A robiac zgodnie ze standardami strona w kazdych warunkach bedzie dzialac niezaleznie od rodzaju przegladarki jak i jej wersji.

Bez urazy ale czerwoni też mówili że ten zgniły kapitalizm długo nie pociagnie ;)

Domel pisze:Niestety nie masz racji, to wynika z braku wiedzy na temac CSS (i HTML-a) o czym sam pisales. Bo wlasnie od tego sa CSS-y zeby "nie caly tekst moglbys podkreslony". Takze przyklad dale dobry tylko Ty go nie zrozumiales ;)

Powiadasz że nie zrozumiałem? WIdać za ciemny jestem.
Powiedz mi tylko jeszcze co jest wyższą szkoła jazdy CSSy czy dłubanie w <font>cie?

Domel pisze:Z tego co widac, mozesz przegrac ten zaklad ;) bo juz sie zapowiada ze przegladarki darza do zgodnosci ze standardem.

Nie taki diabeł starszny jak go kolega maluje ;P

Domel pisze:
Anonymous pisze:Jeszcze się taki nie urodził .......

Musze Cie zmartwic :) to urodzil sie juz taki i to nie jeden, chodzmy wszyscy na tym forum sa tego przykladem
[/quote]

Zwykła ściema ;)
Gość

Postautor: Olhado/256 » 09 kwietnia 2004, 17:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Anonymous pisze:Chyba nie chcesz powiedzieć że telewizor zakupiony w Europie jest mało skuteczny tylko dlatego że nie bedzie działał w USA?

Kiepska analogia. Standardy nadawania telewizji są różne, standard pisania stron internetowych jest jeden. Która strona jest lepsza - taka, która dłużej się ładuje i działa w 95% przeglądarek, czy taka, która ładuje się szybciej i działa w każdej współczesnej przeglądarce. Nie mów mi, że to zależy od filozofii, bo odpowiedź jest jedna. Natomiast jeśli jesteś leniwy i uważasz, że stać cię na olanie tych 5% użytkowników (co potrafię zrozumieć), to proszę bardzo. Tylko uważaj, żebyś się nie obudził z ręką w nocniku.

albo nie trafił do Osiołków ;)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 09 kwietnia 2004, 17:48

ulżyło już? ale dziękuje za troske poradze sobie bez twoich rad!!

dobra spadam już, jestem ciemny, niedo...... i uzywam pochodnych IE znaczy się jestem BARDZO BEEE.
Onanizujcię się tym szczytem techniki jakim jest bezbłędna Mozilla, tylko zastanawia mnie skąd tyle watków o problemach technicznych na tym forum?
Wiem, wiem, cała reszta jest do bani a wasze na wierzchu!!
Pa pa.

Spokojnych Świąt !!

PS Czekam z niecierpliwością jak w moich statystykach Mozilla zajmie 1 miejsce :P
Gość

Postautor: Olhado/256 » 09 kwietnia 2004, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Hehe. Niektórzy są niereformowalni :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Poprzednia

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony