MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Idealna porażka

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Idealna porażka

Postautor: tristan » 12 listopada 2002, 22:29

Przeglądarka: -

Witajcie,

ponieważ Jej Skąpstwo Idea wprowadziła nowy system zabezpieczeń przed sesemesowaniem spoza WWW, musialem zalaźć do ich WWW. Niestety Mozilla nie pozwala na wpisanie podpisu dluższego niż 1 literka. Dobrze, że choć tą jedną literkę pozwala, bo bez podpisu sesemes nie przejdzie....
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: sir_yoki » 12 listopada 2002, 22:51

podobny błąd zauważyłem (i chyba już zgłaszałem na tym forum) na bramce sms Panoramy Firm
Na mozi 1.1 tego błedu nie było :o
Mam wrażenie jakby fokus ciagle przeskakiwał do pola wpisywania treści smsa. Problem jest też z dodaniem/edycją listy numerów telefonów (bo jest taka możliwość w tej bramce). Otwiera się osobne okienko z kontaktami ale główne okno Mozilli ciągle wyskakuje na wierzch (nie można go zminimalizować nawet) :(
sir_yoki

Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30

Postautor: hADeSik » 12 listopada 2002, 23:52

właśniem posłał idealnego sesemesa przy wsparciu Mozii 1.1 ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Re: Idealna porażka

Postautor: Fisher » 13 listopada 2002, 13:41

tristan pisze:Witajcie,

ponieważ Jej Skąpstwo Idea wprowadziła nowy system zabezpieczeń przed sesemesowaniem spoza WWW, musialem zalaźć do ich WWW. Niestety Mozilla nie pozwala na wpisanie podpisu dluższego niż 1 literka. Dobrze, że choć tą jedną literkę pozwala, bo bez podpisu sesemes nie przejdzie....

Nie chodzi tu bynajmniej o skapstwo Kaznodzieju (w koncu nikt za uzywanie bramki w jakiejkolwiek formie nie placil i nie placi), lecz o szybkosc dzialania bramki. Chcialbym zauwazyc, ze w biezacym wydaniu bramka chodzi bardzo szybciutko, a wiec swoje zadanie spelnia lepiej nizli wczesniej ... co o tym nie pomyslal, zanim napisal ?

A jak ktos chce szybkie smsy do powiadomien to polecam usluge Idea-Email, kto powiedzial ze wszystko na swiecie bedzie za darmo ... ?

--
Łukasz
Fisher

Postautor: tristan » 13 listopada 2002, 15:46

Fisher pisze:
tristan pisze:Witajcie,

ponieważ Jej Skąpstwo Idea wprowadziła nowy system zabezpieczeń przed sesemesowaniem spoza WWW, musialem zalaźć do ich WWW.

Nie chodzi tu bynajmniej o skapstwo Kaznodzieju (w koncu nikt za uzywanie bramki w jakiejkolwiek formie nie placil i nie placi),

No więc właśnie -- dlatego ze skąpstwa zablokowali taką możliwośc.

Fisher pisze:lecz o szybkosc dzialania bramki. Chcialbym zauwazyc, ze w biezacym wydaniu bramka chodzi bardzo szybciutko, a wiec swoje zadanie spelnia lepiej nizli wczesniej ... co o tym nie pomyslal, zanim napisal ?

A co ma szybkość do wysyłania przez WWW / skrypty? Taki Tlen po prostu się łączył z bramką zamiast mnie... a teraz muszę włazić na ich stronę, co mnie wkurza i już...

>A jak ktos chce szybkie smsy do powiadomien to polecam usluge >Idea-Email, kto powiedzial ze wszystko na swiecie bedzie za darmo ... ?

Ale to całkiem inna inkszość. To mail z możliwością powiadomień, a to bzdurna bzdurność, zwłaszcza że jak ktoś ma np. konto słuzbowe, to nie będzie kombinował z emailem idei...

Jak już zeszliśmy na OT, to dodam, że Plus tu zachowuje się wzorcowo. Darmowa bramka, darmowy adres numer@text.plusgsm.pl...
A wszystko to działa bardzo zyskotwórczo dla Plusa. Jak np. biznesmen chce mieć powiadomienie o nowych mailach na swoją komórkę, to bez problemu realizuje to z dowolnego konta e-mailowego, a więc takze z jego, firmowego, a przecież o to chodzi.

Jak administrator potrzebuje natychmiastowego powiadomienia SMSem o awarii na serwerze/w sieci/gdziekolwiek -- ma to realizowane z plusa z palcem w d... W ten sposób Plus daje za darmo pewne usługi, a zyskuje przyciągając poważnych klientów. A Idea czy Era prowadzą wojnę i nastawiają się na mało wymagających klientów, tyle że to najczęściej mało płacący klienci.

Mój kolega-biznesmen o rachunkach w wysokosci 3000zł na miesiąc! otrzymał propozycję przejścia do Ery. i co? Okazało się, ze 1500-100-900 problemów i Plus oferuje dla takich ludzi najlepsze warunki.

Howgh!
A pani Idea to tylko traci zasięg :-)
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: siegiel » 14 listopada 2002, 10:15

tristan pisze:Taki Tlen po prostu się łączył z bramką zamiast mnie... a teraz muszę włazić na ich stronę, co mnie wkurza i już...

znowu to dziala, sciagnij sobie tylko najnowsza wersje, milego smsowania i obys nie musial wchodzic na ich strone ;)
siegiel

Postautor: tristan » 14 listopada 2002, 11:38

siegiel pisze:
tristan pisze:Taki Tlen po prostu się łączył z bramką zamiast mnie... a teraz muszę włazić na ich stronę, co mnie wkurza i już...

znowu to dziala, sciagnij sobie tylko najnowsza wersje, milego smsowania i obys nie musial wchodzic na ich strone ;)

No pomysł z grafiką jest kul... Podoba mi się... Choć administratorzy, ktrózy chcą mieć powiadomienie o awariach itp. dalej są w plecy.

jednak Plus najbardziej przystępny...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: hADeSik » 14 listopada 2002, 12:10

Administratorzy mogą sobie taką opcję dokupić...

dopominanie się o jak najwięcej usług za darmo to paranoja - idąc tym tropem wszystkie usługi powinny być za darmo, a 5 zł miesięcznie to chyba nie majątek dla firmy...
hADeSik
Moderator

Postautor: tristan » 14 listopada 2002, 14:51

hADeSik pisze:Administratorzy mogą sobie taką opcję dokupić...

Powiadamianie z dowolnego adresu? Czy tylko z określonego cośtam@idea?
Chodzi o możliwość skonstruowania skryptu typu

awaria -> powiadamiam admina
przyszła poczta na konto firmowe -> powiadamiam prezesa.

bez sensu jest korzystanie z adresu na idei czy erze, bo nie o to chodzi.

hADeSik pisze:dopominanie się o jak najwięcej usług za darmo to paranoja - idąc tym tropem wszystkie usługi powinny być za darmo, a 5 zł miesięcznie to chyba nie majątek dla firmy...

Owszem, teoretycznie tak, ale sieć zarabia na innych elemantach, zaś budowa stabilnego wizerunku to podstawa dla firmy. Już mówiłem, że dla mojego kolegi płacącego 3000zł miesięcznie zapewne nie chodzi o 5zł, ale o stabilny zestaw przyjemnych usług. Czy powiadamianie kosztuje 5zł to inna sprawa, ale ważne, że w Plusie masz stabilną bramkę WWW, stabilny system bramki e-mail, co jest bardzo istotne w zakresie powiadamiania itp.

Generalnie ruchy polowania na czarownice organizowane przez Ideę czy Erę świadczą źle o nich, a zaoszczędzone 5zł od usera okupią stratą usera w stylu mojego kolegii i stratą 3000zł miesięcznie!

BTW: Ale się nam OffTopic zrobił :-)
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: hADeSik » 14 listopada 2002, 15:13

ogólnie zasada jest prosta - serwer pocztowy wysyła powiadomienie na konto u danego operatora, a ten przesyła je na Twój telefon...

to co, gdzie i jak wysyła serwer to sprawa serwera a nie powiadomień na komórkę...

PS: A za powiadomienia SMSami i wysyłanie SMSów raczej się na świecie płaci - Polska jest tu chyba bardziej ewenementem...

EOT
hADeSik
Moderator

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony