Pobieranie plików metodą "Zapisz element docelowy jako.
Moderator: Pomocy?!
Pobieranie plików metodą "Zapisz element docelowy jako.
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
- Rookieone
- zwierz
- Moderator
- Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
krislee pisze:Ale co URL? Miał być plik z odpowiednim rozszerzeniem, a ściąga się plik strony *.php
Nasze wróżki są na kongresie w Los Angeles. Bez adresu strony nie pomożemy.
- zwierz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
I tam jest do pobrania 'schemat'. Daje prawą myszką (wg instrukcji) "zapisz element docelowy jako..." i pokazuje się okienko wyboru miejsca docelowego dla zapisu pliku INSTALL.PHP
?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
http://www.multimedia-search.com/download_mp3/D12_My_Band/33142/
I tam jest "Downlowad Now (Right Click, choose "Save as...)"
I ściaga plik(?) download.php.mp3 ??
Podczas gdy w IE jest normalnie.
Zresztą takich przykładów miałem więcej, podałem dwa ostatnie. To chyba reguła, że wszędzie tam gdzie link do pliku nie jest bezpośrednio adresem pliku tylko jakimś plikem PHP z parametrami to mozilla ... daje ciała ?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
BTW. Akurat IE źle zachowuje się przy ustalaniu typów pliku, więc w tym wypadku na IE bym w ogóle nie patrzył.
UPDATE. Plik "install.php" to plik zawierający skórkę (zwykły jar). Pytanie tylko skąd Firefox bierze taką nazwę...
- zwierz
- Moderator
http://www.konnekt.info/open.php?dirID=105
Jak kliknę lewym, to otwiera jakąś stronę ze śmieciami (?)
A jak daje prawą "zapisz jako..." to znowu jakiś plik php
I specjalnie dla ściągania pliku znowu muszę włączać IE, chyba w końcu mnie krew zaleje
- Gość
Anonymous pisze:Kolejny przykład na NIE DZIAŁAJĄCE ściąganie plików
Akurat tutaj akurat Firefox i wszystkie inne przeglądarki (prócz IE) zachowują się prawidłowo. Winny jest administrator serwera, który ustawił nieprawiłdowe MIME dla plików RAR lub nie ustawił w ogóle i Firefox przyjmuje domyślne MIME, tak jak mu serwer każe (text/plain). To, że w IE Ci to działa - to błąd tej przeglądarki (było o tym na forum wiele razy).
- zwierz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
zwierz pisze:Potwierdzam. Podobny problem ma Konqueror 3.3. Za to Opera 8 beta 1 zapisuje ten plik, o który nam chodzi (jar). Ma ktoś pomysł, z czego wynika problem?
[...]
UPDATE. Plik "install.php" to plik zawierający skórkę (zwykły jar). Pytanie tylko skąd Firefox bierze taką nazwę...
Przydałby się podgląd nagłówków HTTP, żeby to zweryfikować, ale strzelam, że prawdopodobnie chodzi o brak nagłówka "Content-disposition"
- raj
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
zwierz pisze:Anonymous pisze:Kolejny przykład na NIE DZIAŁAJĄCE ściąganie plików
Akurat tutaj akurat Firefox i wszystkie inne przeglądarki (prócz IE) zachowują się prawidłowo. Winny jest administrator serwera, który ustawił nieprawiłdowe MIME dla plików RAR lub nie ustawił w ogóle i Firefox przyjmuje domyślne MIME, tak jak mu serwer każe (text/plain). To, że w IE Ci to działa - to błąd tej przeglądarki (było o tym na forum wiele razy).
A mnie działa na tej stronie w FF dobrze - tzn. proponuje otwarcie plików w WinRAR-ze...
- raj
raj pisze:A mnie działa na tej stronie w FF dobrze - tzn. proponuje otwarcie plików w WinRAR-ze...
Bo zgłosiłem im błąd i go naprawili
- zwierz
- Moderator
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony