MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zawsze sugerować się Validator'em?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Zawsze sugerować się Validator'em?

Postautor: systemsoft » 12 lutego 2005, 23:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Mam jedno pytanie.

Jestem średnio zaawansowanym administratorem. Specjalizuję się w innych dziedzinach :)

Zauważyłem kilka takich stron, więc pytanie się samo nasuwa.
Czy zawsze się trzeba sugerować validator'em jeśli strona wyświetla się prawidłowo i bez najmniejszych błędów we wszystkich obecnie rozwijanych przeglądarkach?

Mówię "obecnie rozwijanych", bo w Internecie dostępnych jest mnóstwo zapomnianych, nierozwijanych przeglądarek. Nie mówię także o przeglądarkach tekstowych jak Lynx.
SYSTEMsoft
...z racji inspiracji
systemsoft

Z nami od: 12 lutego 2005, 22:45

Postautor: KLAPEK » 13 lutego 2005, 08:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-

Jeśli strona poprawnie przechodzi przez validatot, to masz pewnośćm, że we wszystkich przeglądarkach trzymających standardy wyświetli się tak samo.
Oczywiście validator nie jest gwarancją poprawności - strona może być poprawnie względem kodu napisana, ale już niekoniecznie dobrze względem technicznym...
Tak, czy siak validator [przynajmniej dla mnie] to podstawa.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: nutado » 14 lutego 2005, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Oczywiscie validująca sie strona to podstawa, ale... Jeśli ktoś chce użyć jakiegoś gotowego cms-a to juz ma problem... niestety praktycznie żaden z nich, (pomijam niektóre próby), nie trzyma sie standardów, i gotowy kod zawsze jest niezgodny z validatorem... Co pozostało?
Napisac samemu, zmieniać, lub czekać az standardy się upowszechnią równiez wśród systemow cms... a raczej wśród ich autorów...
nutado

Z nami od: 18 grudnia 2002, 13:45

Postautor: Domel » 14 lutego 2005, 13:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

mozillapl.org i cms - ez jest przykladem ze mozna (uprzedzam ewentualnie pozniejsze posty w stylu "ale przciez teraz lezy statycznie", tak ale byl moment ze nie lezalo statycznie i tylko ok a powody ze chwilowo cmsa nie ma sa zupelnie inne).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony