MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[DHTML]Bez owijania... Banalne pytanie?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

[DHTML]Bez owijania... Banalne pytanie?

Postautor: DHTML - co to jest? » 10 kwietnia 2005, 00:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Niech mi ktos wyjsani... co to w koncu jest ten DHTML?

Przeczytalem kilka artykułów na temat DHTMLa i dalej nie wiem czy to jest js z uzyciem css'a, czy DHTML to po prostu wszystko co w jakis sposob uatrakcyjnia (X)HTML, czy DHTML mozna nazwać standardem? Na koniec wlazłem na wikipedie i po przeczytaniu http://pl.wikipedia.org/wiki/DHTML - juz nic konkretnego nie wiem....
DHTML - co to jest?

Postautor: systemsoft » 10 kwietnia 2005, 10:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

DHTML to HTML z użytymi technologiami takimi jak: JavaScript, CSS, SVG i tak dalej. Ja nigdy nie korzystam i nie korzystałem z takiego określenia.
SYSTEMsoft
...z racji inspiracji
systemsoft

Z nami od: 12 lutego 2005, 22:45

Re: [DHTML]Bez owijania... Banalne pytanie?

Postautor: Gość » 10 kwietnia 2005, 12:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b) Gecko/20050208 Firefox/1.0+

DHTML jak sama nazwa nie wskazuje ma niewiele wspólnego z HTML-em. DHTML to przede wszystkim CSS+JS, HTML lub inny jezyk znacznikowy jest tylko kontenerem dla CSS+JS (czyli tzw. "DHTML-a"). Nazwa jest o tyle śmieszna, że sugeruje ze kontenerem tym może byc tylko HTML, podczas gdy takim kontenerem może być XHTML, który najcześciej nie jest zgodny z HTML-em (wiec w takim układzie powstaje DXHTML), SVG rowniez może być takim kontenerem (w takim układzie też trudno zrozumieć jak czemu takie coś nazywa się DHTML, skoro taki twór nie ma nic wspolnego z HTML-em a nawet XHTML-em, nazwa powienna być zatem DSVG).
Generalnie nie istnieje takie coś tak DHTML. Nie ma słowa o nim w raportach W3C, IETF itp. Nie ma również specyfikacji definiującej DHTML. Co najwyżej istnieje zestaw specyfikacji spokrewniony w postaci DOM.
Taka nieformalna definicja "DHTML-a" to wszystko co się rusza, skacze i miga (o ile nie jest Flashem, SVG i innym animowanym GIF-em).
Gość

Postautor: _SW_ » 10 kwietnia 2005, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1

I właście o taka odp mi chodzilo. dzieki wielkie gościu za wyjasnienie.
_SW_

Z nami od: 17 lutego 2005, 11:33

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony