MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

TARGET="blank" vs TARGET="_blank"

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

TARGET="blank" vs TARGET="_blank"

Postautor: kamyk1 » 09 czerwca 2005, 22:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Heh, mam dziwny przypadek z targetami traktujcie to akademicko może :D

Jak robie tak jak poniżej to mi tak jak chcę otwiera nowe okienko o wymiarach 720x600 i wysyla prawidlowo do niego dane POST. i jest git
Kod: Zaznacz cały
<FORM METHOD="POST" TARGET="blank" onSubmit="otworzOkno(\'\',720,300)" ACTION="porownanie.php">

ale jak zrobie prowidlowo czyli:

<FORM METHOD="POST" TARGET="_blank" onSubmit="otworzOkno(\'\',720,300)" ACTION="porownanie.php">

to robi tak jak powinien logicznie zrobic - czyli otwiera nowy panel/okno do ktorego wysyla POST oraz otwira pusty popup 720x600

wiem ze to głupie ale zastranawiam sie dlaczego
dodam ze zrobienie target="" lub bez targeta powoduje ze POST jest wysyłany do tego samego okienka z ktorego wysyłaliśmy dane.
tak samo tez dziala jak stosuje onClick w a Href=...
:)
A najśmieszniejsze jest to że niemal tak samo reaguje MSIE.
Wiecie może dlaczego tak jest?

Aha: poniżej jest JS ktory to robi:
function otworzOkno (sida,wi,he)
{
 window.open(sida,'blank','toolbar=0,scrollbars=yes,location=0,status=0,menubar=0,resizable=no,width='+wi+',height='+he);
}
Kamyk1

A na garnku tak jak drut
Napisane było mniut!

Kubuś Puchatek
kamyk1

Z nami od: 02 lipca 2002, 11:35

Postautor: Nerf » 10 czerwca 2005, 14:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050517 Firefox/1.0.4 (Debian package 1.0.4-2) Mnenhy/0.7

"_blank" oznacza, że ma zostać otwarte nowe okno, bez określonej nazwy. Natomiast "blank" jest nazwą okna, które jeśli nie istnieje, ma zostać otwarte. W obu przypadkach skrypt otwiera nowe okno o nazwie „blank”, a formularz:

• W 1. przypadku usiłuje wysłać dane do okna „blank”, które znajduje.
  • W 2. przypadku otwiera po prostu nowe okno (bo to oznacza wartość "_blank"), nie patrząc na te, które są już otwarte.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: kamyk1 » 10 czerwca 2005, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

aaaa

rozumiem
to wiele wyjaśnia.

Dzieki
Kamyk1

A na garnku tak jak drut
Napisane było mniut!

Kubuś Puchatek
kamyk1

Z nami od: 02 lipca 2002, 11:35

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony