MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z wyświetlaniem bannerów "pływających" i..

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Problem z wyświetlaniem bannerów "pływających" i..

Postautor: Mariusz80 » 18 września 2005, 14:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Zauważyłem ostatnio, że najnowsza wersja FireFox ma problem z wyślwietlaniem bannerów "pływających" w ramkach.
Poza załadowaniu strona wygląda ok, ale kiedy spróbuje się przesunąć część okna to ramka banneru przesuwa się także, a reklama pozostaje w pierwotnym miejscu - przykład: www.twojeradio.net (dla porównania otwórzcie także w Microsoft IE).
Poza tym FireFox najwyraźniej nie obsługuje polecenia "Marquee"...

W IE pojawia się płynnie przesuwany tekst (zaraz pod słowem "news" na stronie www.twojeradio.net) - FireFox po prostu wyświetla go, bez animacji....
Mariusz80

Postautor: JBG » 18 września 2005, 15:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Nie wiem dlaczego akurat IE ma być wyznacznikiem poprawności wyświetlanych stron?
Zawsze dziwiło mnie niepomiernie takie zawezwanie: ale IE wyświetla dobrze!

W takim razie, w odpowiedzi zacytuję fragment artykułu "Internet Explorer na tle nowoczesnych przeglądarek - mity a fakty":

...Jednak czasem można trafić na stronę, która okazuje się działać dobrze w Internet Explorerze, a w innych przeglądarkach nie najlepiej. Jest to praktycznie *zawsze* spowodowane dużą ilością błędów w kodzie takiej strony, które są obsługiwane różnie przez różne przeglądarki (przeglądarki mają wolną rękę w reakcji na błędy), a ponieważ działanie tego kodu było sprawdzane tylko w IE, błędy widoczne w innych przeglądarkach nie zostały poprawione...

cały artykuł znaleźć można tutaj:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=24

Wobec tego co zostało powiedziane, polecam obejrzeć wyniki walidacji

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.twojeradio.net%2F

I na koniec dodam, że polecenie MARQUEE nie wchodzi w skład specyfikacji HTML 4.01 i jest wyłącznie rozszerzeniem przeglądarki Internet Explorer.

Amen :D

PS
Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
JBG

Z nami od: 17 marca 2005, 12:57

Postautor: Mariusz80 » 18 września 2005, 17:54

JBG pisze:Nie wiem dlaczego akurat IE ma być wyznacznikiem poprawności wyświetlanych stron?
Zawsze dziwiło mnie niepomiernie takie zawezwanie: ale IE wyświetla dobrze!

A nie rozumiem dlaczego nie... Skoro IE wyświetla dobrze strony (bez błędów) to chyba świadczy o tym, że w dalszym ciągu jest lepsza od konkurencji.
Zainstalowałem sobie FireFoxa na próbę i bardzo mi się podoba - i pewnie zostawie go sobie, ale irytują mnie błędy, których nie ma w IE - dlatego zwracam uwagę, żeby może coś z ym zrobić (w sensie poprawić). Nie miałem zamiaru krytykować produktu...

Niestety ten validiato nie jest żadnym wyznacznikiem poprawności stron... Może był 5 lat temu, ale nie teraz. Wpisz sobie ww.onet.pl - okaże się, że największy polski portal ma ponad 160 błędów... Nie wydaje mi się, aby Onetu nie było stać na dobrych pogramistów - poza tym w innych przeglądarkach Onet.pl działa bez zarzutu....

I na koniec dodam, że polecenie MARQUEE nie wchodzi w skład specyfikacji HTML 4.01 i jest wyłącznie rozszerzeniem przeglądarki Internet Explorer.

Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.

Dalej nie rozumiem. Jeśli nie wchodzi w skład HTML 4.01 i nie jest obsługiwany przez FireFoxa (a obsługuje go konkurencja) to chyba tylko dobrze świadczy o... konkurencji...

Funkcję MARQUEE odpuściłbym sobie, ale strasznie denerwują mnie pływające bannery, które w innych przeglądarkach wyświetlane są poprawnie, a w FireFoxie wraz z przesuwaną stroną przesuwa się tylko ramka - banner zostaje w pierwotnej pozycji.... 75% systemów portalowych używa takich bannerów - błędne wyświetlanie ich przez FF chyba bardzo będzie irytowało użytkowników.
Mariusz80

Postautor: rafalzaq » 18 września 2005, 18:22

Onet też nie jest żadnym wyznacznikiem. Jakoś WP i Interia mają strony zgodne ze specyfikacją. To tylko świadczy o niedbałości Onetu.
rafalzaq

Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41

Postautor: JBG » 18 września 2005, 18:38

Mariusz80 pisze:
A nie rozumiem dlaczego nie... Skoro IE wyświetla dobrze strony (bez błędów) to chyba świadczy o tym, że w dalszym ciągu jest lepsza od konkurencji.

Dobra poddaję się nie mam siły tłumaczyć więcej, może ktoś inny spróbuje :D A przynajmniej polecany artykuł przeczytałeś? Czy dałeś sobie spokój bo i tak wiesz lepiej?

Mariusz80 pisze:Niestety ten validiato nie jest żadnym wyznacznikiem poprawności stron... Może był 5 lat temu, ale nie teraz. Wpisz sobie ww.onet.pl - okaże się, że największy polski portal ma ponad 160 błędów...

:o :D Akurat validator jest wyznacznikiem poprawności, niezależnie do upływu lat. Nie sugeruj się onetem, to nie jest wzorzec :D

Mariusz80 pisze:
Dalej nie rozumiem. Jeśli nie wchodzi w skład HTML 4.01 i nie jest obsługiwany przez FireFoxa (a obsługuje go konkurencja) to chyba tylko dobrze świadczy o... konkurencji...

:o Czy Tobie płacą ci od IE za pisanie takich rzeczy, czy może tylko żartujesz? Zarówno żart jak i opłacanie rozumiem, ale innych wytłumaczeń już nie!

Mariusz80 pisze:Funkcję MARQUEE odpuściłbym sobie, ale strasznie denerwują mnie pływające bannery, które w innych przeglądarkach wyświetlane są poprawnie,

Wracamy do sprawy validatora - jeżeli źle umiescisz na stronie obiekt, źle wyświetli Ci go przeglądarka!

Mariusz80 pisze:Zainstalowałem sobie FireFoxa na próbę i bardzo mi się podoba - i pewnie zostawie go sobie, ale irytują mnie błędy, których nie ma w IE - dlatego zwracam uwagę, żeby może coś z ym zrobić (w sensie poprawić). Nie miałem zamiaru krytykować produktu...

:D :D Ktoś na tym forum napisał - nie rób nic na siłę. Jeżeli denerwują Cię błędy FF :D zostań przy IE. Życzę zdrowia!
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
JBG

Postautor: athantor » 18 września 2005, 18:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050917 Firefox/1.4

Cemlmanć fvę, pmlw gb gebyy ;-)
Nyr j enznpu ebmeljxv:

Mariusz80 pisze:A nie rozumiem dlaczego nie...

Bo nie umie współczesnych standardów? Bo nie wie co to CSS2, a CSS1 traktuje w kategorii „a znam, znam, fajny samochód”. Pomijając już tak EGZOTYCZNE rzeczy jak XHTML (ten prawdziwy), czy choćby tak sprośne rzeczy jak SVG, MathML, czy nie daj Boże, kanał alfa w PNG…

Mariusz80 pisze:Skoro IE wyświetla dobrze strony (bez błędów)

Udowodnić Ci, że jest inaczej? Udowodnić Ci, że IE nie umie poprawnie obliczyć nawet rozmiarów pudełka i że się wyłoży nawet na podstawowym układzie strony napisanym we współczesny sposób, a nie używającym metod z 1995 roku?

Mariusz80 pisze:to chyba świadczy o tym, że w dalszym ciągu jest lepsza od konkurencji.

Mógłbyś łaskawie powiedzieć w czym?

Mariusz80 pisze:Zainstalowałem sobie FireFoxa na próbę i bardzo mi się podoba - i pewnie zostawie go sobie,

w00t! :D

Mariusz80 pisze:ale irytują mnie błędy, których nie ma w IE

Jakie?

Mariusz80 pisze:- dlatego zwracam uwagę, żeby może coś z ym zrobić (w sensie poprawić). Nie miałem zamiaru krytykować produktu...

No i fajno. Ale mógłbyś nie klamać przy okazji.

Mariusz80 pisze:

Niestety ten validiato nie jest żadnym wyznacznikiem poprawności stron...

No tak, bo jakże narzędzie które zostało stworzone przez fundację, która (w dużym uproszczeniu) wymyśliła WWW. Jak wiadomo, mikisoft jest wyznacznikiem w tej dziedzinie. :-\

Mariusz80 pisze:Może był 5 lat temu, ale nie teraz.

Gdyż?

Gdyż pokazuje, że 90% ludzi nie zna HTML i sobie wyklikuje strony we frontpejdżu?

Mariusz80 pisze:Wpisz sobie ww.onet.pl - okaże się, że największy polski portal ma ponad 160 błędów...

No właśnie.

Mariusz80 pisze: Nie wydaje mi się, aby Onetu nie było stać na dobrych pogramistów

To źle Ci się wydaje. Zapewne mają „programistów” o mentalności podobnej do Twojej. :->

Spróbuj zwalidować WP :->

Mariusz80 pisze:poza tym w innych przeglądarkach Onet.pl działa bez zarzutu....

Bo przeglądarki mają coś takiego jak „mechanizm korekcji niedouczenia pseudo_webmastera”™ i się starają wyklepać coś z tego złomu co dostają, lecz czasem, bez znaczenia jak mocno by się starały, to i tak wychodzi im przystanek

Mariusz80 pisze:

No chyba nie. Świadczy o olewactwie konkurencji.

Mariusz80 pisze:ale strasznie denerwują mnie pływające bannery, które w innych przeglądarkach wyświetlane są poprawnie, a w FireFoxie wraz z przesuwaną stroną przesuwa się tylko ramka - banner zostaje w pierwotnej pozycji.... 75% systemów portalowych używa takich bannerów - błędne wyświetlanie ich przez FF chyba bardzo będzie irytowało użytkowników.

WFM.
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: JBG » 18 września 2005, 19:02

athantor pisze:Cemlmanć fvę, pmlw gb gebyy ;-)
Nyr j enznpu ebmeljxv:

Dzieki athantor! :wink:
Czuję, że to jedno zdanie go przekona! Cokolwiek to miało znaczyć! :D
JBG

Postautor: athantor » 18 września 2005, 20:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050918 Firefox/1.4

JBG pisze:
athantor pisze:Cemlmanć fvę, pmlw gb gebyy ;-)
Nyr j enznpu ebmeljxv:

Dzieki athantor! :wink:

Do usług. :D

JBG pisze:Czuję, że to jedno zdanie go przekona! Cokolwiek to miało znaczyć! :D

Wtajemniczeni „zrozumiom” ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Mariusz80 » 19 września 2005, 06:58

No i proszę... Narzekacie na MS a sami zachowujecie się, jak w PRL-u... A gdzie demokracja?
Ja napisałem o błędzie, który źle wyświetla bannery na polskich portalach, a Wy jedziecie ze mną jak z g...
Miło.. Aż chce się tu zaglądać....

W każdym razie dziękuję za "pomoc".
Może będę pisać maila do wszystkich webmasterów z innych portali, żeby poprawili swoje strony, bo tylko w FireFoxie nie są poprawnie wyświetlane.
Mariusz80

Postautor: Olhado/256 » 19 września 2005, 13:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050908 Firefox/1.4

Mariusz80 pisze:No i proszę... Narzekacie na MS a sami zachowujecie się, jak w PRL-u... A gdzie demokracja?

Nie ma demokracji. Są standardy. Możesz się ich trzymać, albo nie (tu masz pełną wolność). Jeśli się ich nie trzymasz, my będziemy się z ciebie śmiali i zgłosimy cię do Osiołków.
Mariusz80 pisze:Ja napisałem o błędzie, który źle wyświetla bannery na polskich portalach, a Wy jedziecie ze mną jak z g...

Nie wiem co to znaczy "jechać z kimś jak z g...", ale domyślam się, że coś złego, więc odpowiadam - pokaż nam poprawną stronę, na której ten błąd występuje, to wtedy pogadamy.
Mariusz80 pisze:Miło.. Aż chce się tu zaglądać....

Nikt nie mówił, że będzie miło. Jeśli nie jesteś w stanie znieść rzeczowej dyskusji i odpowiedzieć rzeczowymi argumentami, to radzę tu nie zaglądać.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony