MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak to jest z tym Validatorem?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Re: Ramki i rameczki

Postautor: Domel » 23 kwietnia 2003, 11:08

Przeglądarka: -

Wojciech pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Może najpierw o ramkach "tradycyjnych": Validator akceptuje znaczniki frameset i frame, a problem jest tylko z ukrywaniem krawędzi. Rzecz w tym, że jeśli postępuję wg przykładu II (...)

Jeszcze raz powtarzam (nie czytales mojego wszesniejszego posta!) Mozilla wyswietla dobrze, piszesz, ze widzisz krawedze ale widzisz tylko krawedzie "lewe" bo w "lewych" ramkach nie ma znacznika frameborder="0". Inaczej przerobilem przyklad, ktory podajesz (dodajac dwa razy znacznik frameborder):
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN"
   "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>A frameset document</TITLE>
</HEAD>
<FRAMESET cols="33%,33%,33%">
  <FRAMESET rows="*,200">
      <FRAME src="1.html" scrolling="no"  frameborder="0">
      <FRAME src="2.html"
                marginwidth="10" marginheight="15"
                noresize  frameborder="0">
  </FRAMESET>
  <FRAME src="3.html" frameborder="0">
  <FRAME src="4.html" frameborder="0">
</FRAMESET>
</HTML>

I teraz jest dobrze. W Mozilli taki efekt jest oczywisty a w IE nie konieczne (IE dziwne sie zachowuje ale w tym przypadku sprawdzalem pod IE 6 i jest dobrze), ale co sie martwimy o IE. Jedynym mankamentem w obu przegladarkach sa widoczne biale linie.

Wojciech pisze:Gdzie można poczytać coś o nowościach i zaleceniach w dziedzinie ramek lub produktów ramkopodobnych?

Wlasciwe oficjalne strony to tylko specyfikacja CSS2 - http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/visuren.h ... ositioning . Reszte informacji (ktorych nie znajdzeisz, z wiadomych wzgledow, w oficjalnych dokumentach przedstawilem w powyzszym poscie).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Re: Ramki i rameczki

Postautor: Wojciech » 23 kwietnia 2003, 11:16

Domel pisze:Jedynym mankamentem w obu przegladarkach sa widoczne biale linie.
Właśnie o ten mankament mi chodzi.
A post czytałem, nawet parę razy, żeby nie palnąć jakiegoś głupstwa :D .
Pozdrawiam!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Wojciech » 19 maja 2003, 12:27

No więc wymyśliłem sobie coś takiego:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">
...
<frameset rows="71,*" border="0">
<frame src="pl/gora_pl.htm" name="c" scrolling="no" noresize="noresize">
<frameset cols="207,*" rows="*">
<frame src="pl/bok_pl.htm" name="a" noresize="noresize" scrolling="no">
<frame src="pl/owoce.htm" name="b">
<noframes> ... </noframes>
</frameset>
</frameset>
dla zmniejszenia objętości i uproszczenia kodu. Jest też jedna dodatkowa korzyść: Validator zgłasza tylko 1 błąd. Niestety, nie jest to jeszcze to, czego oczekiwałem, interesował mnie stan "Valid". Może macie jeszcze jakieś propozycje?
Sposób z CSS i div wygląda zachęcająco (pod warunkiem, że to include zadziała), wymaga jednak jeszcze trochę nauki. Wiem, że na to nigdy nie jest za późno, ale trochę czasu potrzeba, a projekt trzeba oddać już :( !
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Nerf » 19 maja 2003, 15:37

Tak się składa, że dzięki temu wątkowi zainteresowałem się trochę tworzeniem stron z układami ramkowymi w sposób opisany przez Domela. Stworzyłem nawet działający szablon, ale pojawiły się pewne problemy. Więcej o tym jest napisane w tym poście. Koledzy z forum doradzili mi tam, jak rozwiązać pewne problemy związane z niedostateczną obsługą CSS przez mierne przeglądarki.
Zainteresowałem się też instrukcją include, a oto czego się dowiedziałem: w żądanym miejscu na stronie wstawiamy kod
<!--#include file="included.html" -->

, gdzie included.html to plik, który pojawi się w miejscu tej instrukcji. Plik, w którym używamy tej instrukcji powinien mieć rozszerzenie .shtml i być ,,indexed as a FileResource associated with a SSIFrame" (nie pytajcie mnie, co to znaczy). Wystarczy po stworzeniu szablonu zapisać menu do oddzielnego pliku np. menu.html, a do poszczególnych stron wstawić odpowiednią instrukcję include. Jedyna wada to to, że po wprowadzeniu wszelkich zmian w menu trzeba będzie uploadować na serwer wszystkie pliki, w których pojawia się menu, ale to naprawdę drobiazg. Więcej o komendzie include pod tym adresem.
Sprostujcie mnie, jeśli napisałem coś nie tak.
W każdym razie tworzenie układów ramkowych na div, CSS i include nie jest wcale tak trudne, jak to by się mogło z początku wydawać.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Domel » 19 maja 2003, 16:54

Nerf pisze: Plik, w którym używamy tej instrukcji powinien mieć rozszerzenie .shtml i być ,,indexed as a FileResource associated with a SSIFrame" (nie pytajcie mnie, co to znaczy).

Nie koniecznie musi miec rozszezenie shtml (a swoja droga to zastanawiam sie jak to jest w przypadku "czystego" XHTML-a bo *.html=*.shtml a *.xhtml= sxhtml ? ). Moze byc bardziej standardowe tylko trzeba odpowiednio skonfigurowac serwer (nie znam sie na tym ale napewno w lepszych serwerach jest taka mozliwosc ale tytaj powstaje problem z wydajnoscia - bo jak wtedy odruznic HTML z SSI od zwykledo HTML).
Domel

Postautor: Domel » 19 maja 2003, 17:05

Wojciech pisze:Może macie jeszcze jakieś propozycje?

Nie, bo wiecej mozliwosci nie ma.
Podsumowujac: olac ramki bo przegladarki sobie z nimi do konca nie radza a poza tym specyfikacja (chyba pierwszy raz w historii) dala plame.
Na dziec dzisiejszy proponuje roziazanie z div i CSS. A na przyszlosc (i to nie daleka) proponuje XFrames. Trzeba dodac ze w XHTML 2 bedzie juz oficjalnie wsperwac XFrames (nareszcie mozna bedzie zrobic pozadna ramke), XForms (daje nie samowicie wieszce mozliwosci niz formularze w HTML/XHTML 1.x - nieszczesciwy znacznik input), XMLEvents (koniec z malo funkcyjnymi on*) i Ruby (wreszcie roziwzana sprawa z Ruby, bo w XHTML 1.0 nie bylo takiej mozliwosci a w XHTML 1.1 byla ale tylko teoretyczna).
Domel

Poprzednia

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony