Pozdrawiam
e-Banki i MozillaPL latem
Moderator: Pomocy?!
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Mozilla PL + Lukas + BZWBK
Przeglądarka: -
Ja korzystam z LUKAS Bank i BZWBK i Mozilli w wersjach 1.3.1 i teraz z 1.4 i działa pięknie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Gilbert
Re: e-Banki i MozillaPL latem
pbartecki pisze:Czy mozna jeszcze prosic o sprawdzenie wymagan Citibanku (ciasteczka/JavaScript/wyskakujace okna/Java) ?
Z Citibankiem swojego czasu prowadziłem wojnę o możliwość logowania spod Mozilli. Byłem nad wyraz upierdliwy do granic możliwości (telefony, wizyty w oddziałach, maile, kontakt online itd). Obecnie serwis działa bez zastrzeżeń
Jeśli chodzi o wymagania:
koniecznie: JavaScript i cookies
niekoniecznie: popup - standardowo serwis online otwiera się w nowym oknie, ale można go zmusić do otwarcia w nowym panelu.
nie trzeba: Java
Update: nie zauważyłem, że wczoraj już zostało info poprawione. Dodam, że na Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030702 Mozilla Firebird/0.6 działa także
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2003, 06:51 przez Yano, łącznie zmieniany 1 raz
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
BPH PBK
ZTCW wymagają by korzystać z wirtualnej maszyny Microsoftu. Nie działa (wiesza przeglądarkę) na sunowskiej JRE od 1.3 do 1.4.1_03. Wysyłane maile pozostają bez odpowiedzi.
Na kontakt osobisty (telefonicznie) odpowiadają, żeby korzystać z IE, jednak u mnie pojawia się komunikat, że "Załadowanie komponentu nie powiodło się. Logowanie nie jest możliwe" - prawdopodobnie problem ze "złą" Javą (nie MS).
To już nie osiołki. Muły!
ZTCW wymagają by korzystać z wirtualnej maszyny Microsoftu. Nie działa (wiesza przeglądarkę) na sunowskiej JRE od 1.3 do 1.4.1_03. Wysyłane maile pozostają bez odpowiedzi.
To już nie osiołki. Muły!
- Yano
moonship pisze:BANK BPH-PBK
1. Błąd w linku `Nazwa usługi` - poprawny adres e-bank.bphpbk.pl
2. Testowany pod Mozillą 1.4 Gecko/20030624 (Java plugin 1.4.2) 5-go lipca 2003
3. Uwagi: NIE DZIAŁA Wyskakuje okienko apletu z monitem o wpisanie numeru PIF (proces logowania), jednak wpisanie numeru i klikniecie OK lub też minimalne nawet przeciagniecie okienka myszką wiesza Nawigatora.
Z banku standardowo odpisuja, że przekazują problem do Dzialu Technicznego - i na tym koniecPierwszego maila do nich wystosowalem jakis rok temu.
Działa natomiast pod przeglądarką Netscape 4.7
A ja właśnie (2003/07/07) testowałem i DZIAŁA!!! w 100%. Żeby nie było wątpliwości oto środowisko: W2K Pro PL ze wszystkimi uaktualnieniami z windowsupdate, MozillaPL 1.4, Java 1.4.2 z Sun-a. To samo środowisko po podmianie Javy z 1.4.2 na 1.4.1 nie działa. Zamiana ponowna na 1.4.2 i ponownie działa.
Taką samą operację (zmiana Javy) robiłem na 2 komputerach z takim samym efektem więc to chyba nie przypadek, że działa.
- Gość
Anonymous pisze:
A ja właśnie (2003/07/07) testowałem i DZIAŁA!!! w 100%.
To naprawde dziwne bo u mnie nadal nie (winda xp sp1+wszystko z winupd., mozilla 1.4, java sun 1.4.2-beta-b19). A tak odpisuja na moje maile z banku:
Szanowny Panie,
Uprzejmie informuję że wszystkie Pana uwagi zostaną przekazane
administratorom systemu , oraz osobom które są odpowiedzialne za zmiany w
Systemie Bankowości Internetowej. Uwagi oraz propozycje naszych Klientów są
analizowane przez administratorów , a niektóre pomysły i rozwiązania są
brane pod uwagę przy modyfikacji kolejnych wersji.
Dziękujemy.
Z poważaniem :
Monika Wadowska
Departament Operacji Bankowości Elektronicznej
- moonship
- Z nami od: 12 kwietnia 2003, 20:01
moonship pisze:A tak odpisuja na moje maile z banku:
Standardowa formułka, której się naczytałem przy różnych okazjach. Ja bym się tym nie sugerował, że coś zrobią. Jedyna metoda to być upierdliwym do bólu. Tak załatwiłem sprawę z Citibankiem, choć pewnie nie tylko ja ich męczyłem. Faktem jest, że dręczyłem ich przy każdej nadarzającej się okazji. Po mniej więcej 2 miesiącach dostałem maila (!!!) od Citibanku, że poprawili ale nadal uważają, że Mozilla nie jest bezpieczna
- Yano
Anonymous pisze:A ja właśnie (2003/07/07) testowałem i DZIAŁA!!! w 100%.
Rzeczywiście. Potwierdzam. Mam JRE 1.4.2 po załadowaniu apletu, potwierdzeniu certyfikatu, wyskoczyło okienko z żądaniem wprowadzenia indentyfikatora (okienko nie zawiesza się). Wszystko, bez żadnej zmiany UA. Jako, że nie jestem klientem tego banku na tym zakończyłem testy.
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
quiris pisze:Anonymous pisze:A ja właśnie (2003/07/07) testowałem i DZIAŁA!!! w 100%.
Rzeczywiście. Potwierdzam. Mam JRE 1.4.2 po załadowaniu apletu, potwierdzeniu certyfikatu, wyskoczyło okienko z żądaniem wprowadzenia indentyfikatora (okienko nie zawiesza się). Wszystko, bez żadnej zmiany UA. Jako, że nie jestem klientem tego banku na tym zakończyłem testy.
Jak mozesz potwierdzac skoro nie jestes klientem tego banku!?!?!
Wyswietlenie okienka o niczym nie swiadczy, sprobuj go przeciagnac, zminimalizowac/zmaksymalizowac okno itp. itd., albo po prostu wpisz cos do niego i kliknij *dalej*!!!!!
Wydaje sie, ze aby w tym temacie sie wypowiadac konieczne jest podjecie proby chocby poprawnego zalogowania sie, nie mowiac juz o jakichkolwiek transakcjach i ich skutkach...
- moonship
- Z nami od: 12 kwietnia 2003, 20:01
moonship pisze:Jak mozesz potwierdzac skoro nie jestes klientem tego banku!?!?!
Wyswietlenie okienka o niczym nie swiadczy, sprobuj go przeciagnac, zminimalizowac/zmaksymalizowac okno itp. itd., albo po prostu wpisz cos do niego i kliknij *dalej*!!!!!![]()
![]()
![]()
Easy, easy... Spokojnie człowieku, wyluzuj. Czytałeś co napisałem: nie zawiesza się, to znaczy nie zawiesza. Przeciągałem okienko wpisywałem przypadkowe znaki, klikałem dalej, klikałem wstecz, itp. wszystko działa. Jeśli się nie mylę to poprzednio sytuacja była taka, że okienko po pojawieniu się i próbie zrobienia z nim czegokolwiek powodowało zawieszenie przeglądarki. W tej chwili nie doznałem takich objawów.
Poza tym proponuję aktualizację JRE do wersji final 1.4.2. Może wtedy dojdziesz do tych samych rezultatów co ja i kolega Nieznajomy.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030628
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
quiris pisze:moonship pisze:Jak mozesz potwierdzac skoro nie jestes klientem tego banku!?!?!
Wyswietlenie okienka o niczym nie swiadczy, sprobuj go przeciagnac, zminimalizowac/zmaksymalizowac okno itp. itd., albo po prostu wpisz cos do niego i kliknij *dalej*!!!!!![]()
![]()
![]()
Easy, easy... Spokojnie człowieku, wyluzuj. Czytałeś co napisałem: nie zawiesza się, to znaczy nie zawiesza. Przeciągałem okienko wpisywałem przypadkowe znaki, klikałem dalej, klikałem wstecz, itp. wszystko działa. Jeśli się nie mylę to poprzednio sytuacja była taka, że okienko po pojawieniu się i próbie zrobienia z nim czegokolwiek powodowało zawieszenie przeglądarki. W tej chwili nie doznałem takich objawów.
Poza tym proponuję aktualizację JRE do wersji final 1.4.2. Może wtedy dojdziesz do tych samych rezultatów co ja i kolega Nieznajomy.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030628
To ja pierwszy zgłosiłem, że działa więc podam szczegóły. Ja się mogłem zalogować bez żadnych problemów i korzystałem z serwisu. Także jeest OK.
- Gość
mBank
Mozilla Firebird 0.6 [Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6] + Java JRE 1.4.2
Cookies:
Akceptuj ciasteczka pochodzące wyłącznie z serwera, z którym nawiązano pierwotnie połączenie.
Wyłącznie na czas trwania bieżącej sesji
Okna:
Bez blokady wyświetlania wyskakujących okien.
Java:
Włącz obsługę języka Java.
JavaScript:
Włącz interpretację kodu JavaScript
i wszystko śmiga aż miło popatrzeć 8)
I teraz uwaga!
Takie same ustawienia w MozilliPL v.1.4 i ... o zalogowaniu mogę zapomnieć
Dlaczego? Już mi ręce opadają.
Niby po kliknięciu "zatwierdź" (ID i hasło) Mozilla coś mieli, mieli, mieli i... pokazuje mi pustą stronę
I tak w koło Macieju. Why??? 
Mozilla Firebird 0.6 [Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6] + Java JRE 1.4.2
Cookies:
Akceptuj ciasteczka pochodzące wyłącznie z serwera, z którym nawiązano pierwotnie połączenie.
Wyłącznie na czas trwania bieżącej sesji
Okna:
Bez blokady wyświetlania wyskakujących okien.
Java:
JavaScript:
Włącz interpretację kodu JavaScript
i wszystko śmiga aż miło popatrzeć 8)
I teraz uwaga!
Takie same ustawienia w MozilliPL v.1.4 i ... o zalogowaniu mogę zapomnieć
- Yogi
BPH Sez@m
Problemem w BPH Sez@m nie jest sama przeglądarka, czyli nasza ukochana Mozilla, o nie... problem tkwi w Javie Suna, z jakiej zapewne wszyscy korzystamy... Jestem użytkownikiem Sez@amu i dośc dogłębnie zbadałem to zagadnienie. Na Microsoft VM, a tym samym w IE, działa bez zarzutu. Ale wystarczy przełączyć domyślny klient Javy z VM na Sun i klops murowany nawet w IE...
- bartphil
Re: BPH Sez@m
bartphil pisze:Problemem w BPH Sez@m nie jest sama przeglądarka, czyli nasza ukochana Mozilla, o nie... problem tkwi w Javie Suna, z jakiej zapewne wszyscy korzystamy... Jestem użytkownikiem Sez@amu i dośc dogłębnie zbadałem to zagadnienie. Na Microsoft VM, a tym samym w IE, działa bez zarzutu. Ale wystarczy przełączyć domyślny klient Javy z VM na Sun i klops murowany nawet w IE...
Rzeczywiście, Ses@m działa z 1.4 i Java 1.4.2. To znaczy działa o tyle, że wchodzi do systemu, moża przeglądać salda, historie i inne drobiazgi. Ale już na przykład przelewu nie udało mi się wykonać...
- Gość
PKO SA
Działa doskonale z wszystkimi (od 1.0.1) wersjami Mozilli.
Cookies: wymaga
JavaScript: wymaga
Pop-up: Chyba nie występują. Mam standardowo blokowane i działam bez problemów.
Java: nie jest potrzebna
Działa doskonale z wszystkimi (od 1.0.1) wersjami Mozilli.
Cookies: wymaga
JavaScript: wymaga
Pop-up: Chyba nie występują. Mam standardowo blokowane i działam bez problemów.
Java: nie jest potrzebna
- Feagorn
- Z nami od: 05 października 2002, 07:44
mbank
grimfang pisze:mbank - działa ok
czasami mam jednak dziwne objawy
po kliknięciu na któryś link otwiera mi się okno ale nie w ramce tylko w osobnej stronie
na mozilli (od 1.0 wcześniej nie pamiętam i firebirdzie też dawno)
niby nic ale...
Z tego co zauważyłem, sytuacja taka występuje w przypadku gdy używasz zakładek - klikniesz na link w mbanku, a następnie przełączysz się na inną zakładkę - w tym momencie wyskakuje nowe okno (Debian, mozilla 1.3)
- LiNiO
Re: e-Banki i MozillaPL latem
Witam,
Mozilla 1.4PL, W2KPL, Sun Java 1.4.2, działa bez problemu.
Yogi pisze:mBank
Takie same ustawienia w MozilliPL v.1.4 i ... o zalogowaniu mogę zapomniećDlaczego? Już mi ręce opadają.
Niby po kliknięciu "zatwierdź" (ID i hasło) Mozilla coś mieli, mieli, mieli i... pokazuje mi pustą stronę
I tak w koło Macieju. Why???
Mozilla 1.4PL, W2KPL, Sun Java 1.4.2, działa bez problemu.
- Gość
Już wszystko w porządku. W MozilliPL 1.4 [Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624] + Java JRE 1.4.2 z ustawieniami:
Cookies:
Ogranicz maksymalną ważność ciasteczek do czasu trwania bieżącej sesji.
Okna:
Wyświetlaj wyskakujące okna.
Java:
JavaScript:
Włącz interpretację kodu JavaScript w komponentach - Nawigator
mBank śmiga aż huczy. 8)
Aż wstyd się przyznać co miałem skopane, że mi nie działało.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa
Cookies:
Ogranicz maksymalną ważność ciasteczek do czasu trwania bieżącej sesji.
Okna:
Wyświetlaj wyskakujące okna.
Java:
JavaScript:
Włącz interpretację kodu JavaScript w komponentach - Nawigator
mBank śmiga aż huczy. 8)
Aż wstyd się przyznać co miałem skopane, że mi nie działało.
- Yogi
Anonymous pisze:moonship pisze:BANK BPH-PBK
3. Uwagi: NIE DZIAŁA
A ja właśnie (2003/07/07) testowałem i DZIAŁA!!! w 100%. Żeby nie było wątpliwości oto środowisko: W2K Pro PL ze wszystkimi uaktualnieniami z windowsupdate, MozillaPL 1.4, Java 1.4.2 z Sun-a. To samo środowisko po podmianie Javy z 1.4.2 na 1.4.1 nie działa. Zamiana ponowna na 1.4.2 i ponownie działa.
Taką samą operację (zmiana Javy) robiłem na 2 komputerach z takim samym efektem więc to chyba nie przypadek, że działa.
To prosimy jeszcze innych posiadaczy kont w Banku BPH-PBK o przetestowanie serwisu banku w Mozilli. Wiadomo juz z cala pewnoscia, ze niezbedne jest posiadanie finalnej wersji Javy 1.4.2.
Czy serwis jest funkcjonalny w 100%?
- Gość
badziewna java vm
moonship pisze:BANK BPH-PBK
1. Błąd w linku `Nazwa usługi` - poprawny adres e-bank.bphpbk.pl
3. Uwagi: NIE DZIAŁA Wyskakuje okienko apletu z monitem o wpisanie numeru PIF (proces logowania), jednak wpisanie numeru i klikniecie OK lub też minimalne nawet przeciagniecie okienka myszką wiesza Nawigatora.
Z banku standardowo odpisuja, że przekazują problem do Dzialu Technicznego - i na tym koniecPierwszego maila do nich wystosowalem jakis rok temu.
Działa natomiast pod przeglądarką Netscape 4.7
witam.
wszystko dlatego, że używamy badziewnej javy od suna
pozdrawiam.
- fRonAl
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony