MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

citibank online :(

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Re: A jednak działa!!!

Postautor: Gość » 23 września 2002, 15:06

Przeglądarka: -

Jurek Puchała pisze:
JohnyK pisze:Korzystam ze stron Citibanku (http://www.online.citibank.pl/) mniej więcej raz na miesiąc i nie zauważyłem takich problemów. Mozilla 1.1 na Linuxie.

W Citibanku istnieją w tej chwili dwa serwiisy "online" Do starej wersji wchodzi się bez problemu, ale to jest przejściowe. Nowa wersja, czyli ta, którą citi uruchomiło 18 sierpnia, potrafi odrzucić nie tyllko Mozillę1PL ale też Netscapa. W moim przypadku 6.2.2 Daje się natomiast wejść Konquerorem jeśli mu się tylko zleci podawanie się za msie5.5 i w98...

W Mozilli można zrobić dokładnie to samo. Albo przez odpowiedni wpis w user.js (np.
pref("general.useragent.override", "Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)");
daje MSIE 6 na XP), albo przez miły programik (http://uabar.mozdev.org/).

Oba serwisy po tym numerze działają w 100% poprawnie (IMHO).
Gość

Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Linux; pl-PL; rv:1.0)

Postautor: urko » 25 września 2002, 00:58

Zrobiłem sobie coś takiego i wchodzę! Sprawdzałem też, ten chwyt na stronach Citibanku w innych krajach i tam już nie jest tak łatwo. Może nie spodobał im się linux?
urko

Postautor: BigL » 25 września 2002, 14:20

Nie sądzę, żeby nie spodobal się Linux.

Po pierwsze to zmienna UserAgent jest chyba jedyną, z której serwer może się dowiedzieć o systemie operacyjnym, więc jeśli w tej zmiennej jest Windows, to raczej serwer nie wie, że tak naprawdę to jest Linux.

A po drugie, to jesli coś nie działa, to raczej po prostu mogą używać funkcji (tak jak kolekcje document.all itp.) których Mozilla nie obsługuje, niezależnie od platformy.

Zaraz to spróbuję sprawdzić. Na jakim kraju nie działało?
BigL

www.citibank.com/uk/

Postautor: urko » 25 września 2002, 22:40

Po pierwsze to zmienna UserAgent jest chyba jedyną, z której serwer może się dowiedzieć o systemie operacyjnym, więc jeśli w tej zmiennej jest Windows, to raczej serwer nie wie, że tak naprawdę to jest Linux.

Masz rację, ale msie na linuxie wydawały mi się śmieszne, więc.. Mniejsza z tym, próbowałem obu przypadków.

A po drugie, to jesli coś nie działa, to raczej po prostu mogą używać funkcji (tak jak kolekcje document.all itp.) których Mozilla nie obsługuje, niezależnie od platformy.

Próba wejścia do części logującej na przechrzszczonej Mozilli kończyła się trochę inaczej niż normalnie. Puste okno, bez żadnych informacji. Np.:

I'm sorry. The browser software you are using is not supported by Citibank Internet Banking.

Citibank Internet Banking is certified for use with the following browsers:

Windows 95/98/NT
Microsoft Internet Explorer versions 4.0 to 5.5
Netscape Navigator versions 4.01 to 4.76

Macintosh OS7.6 or above
Microsoft Internet Explorer version 4.5
Netscape Navigator versions 4.08 to 4.76

Please use one of these browsers or call CitiPhone Banking for further assistance.

Zaraz to spróbuję sprawdzić. Na jakim kraju nie działało?

Wejdź na www.citibank.com i sobie coś wybierz. Ja sprawdzałem uk.
urko

Poprzednia

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony