MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

e-Banki i MozillaPL latem

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

VWBankDirect już działa!!!

Postautor: Eustach » 09 lipca 2003, 11:27

Przeglądarka: -

Witam.

Od dnia dzisiejszego strony VWBankDirect działają już poprawnie na Mozilli (używam MozilliPL 1.4). Miło mi pomyśleć, że ten upgrade ma coś wspólnego z mailem jaki wysłałem do banku 2 dni temu :)

Po krótkim teście wynika, że do poprawnej obsługi strony wymagany jest tylko JavaScript. Nie potrzeba Javy, ciasteczek i nie ma żadnych okienek pop-up.

Miłego wypoczynku,
Eustach
Eustach

Re: VWBankDirect już działa!!!

Postautor: mz » 09 lipca 2003, 12:02

Eustach pisze:Witam.

Od dnia dzisiejszego strony VWBankDirect działają już poprawnie na Mozilli (używam MozilliPL 1.4). Miło mi pomyśleć, że ten upgrade ma coś wspólnego z mailem jaki wysłałem do banku 2 dni temu :)

Po krótkim teście wynika, że do poprawnej obsługi strony wymagany jest tylko JavaScript. Nie potrzeba Javy, ciasteczek i nie ma żadnych okienek pop-up.

Miłego wypoczynku,
Eustach

Niesamowite rzeczywiście. Ja i moi znajomi wysłaliśmy do nich co najmniej
kilka listów i nic nie dało :(
Widać trzeba mieć dużą siłę perswazji :wink:
mz

Z nami od: 11 lutego 2003, 20:54

Postautor: PeTe » 09 lipca 2003, 13:22

grimfang pisze:mbank - działa ok
czasami mam jednak dziwne objawy
po kliknięciu na któryś link otwiera mi się okno ale nie w ramce tylko w osobnej stronie
na mozilli (od 1.0 wcześniej nie pamiętam i firebirdzie też dawno)
niby nic ale...

Jest to spowodowane tym w jaki sposób mbank otwiera wybrane w menu strony. Jeśli klikniesz w menu najpierw załaduje się nowe menu, potem JS otworzy w drugiej ramce stronę ze szczególami. Jeśli w momencie ładowania menu skoczysz na inną zakładkę mozilla nie znajdzie na niej okna/ramki o id/nazwie podanej przez JS i otworzy się okno popup. jeśli nie będziesz chodził po zakładkach, coś takiego nie nastąpi nigdy :)
Ja otwieram mbank zawsze w nowym oknie i nie otwieram tam nowych zakładek.
PeTe

Re: VWBankDirect już działa!!!

Postautor: pbartecki » 09 lipca 2003, 15:09

Eustach pisze:Witam.

Od dnia dzisiejszego strony VWBankDirect działają już poprawnie na Mozilli (używam MozilliPL 1.4).

Swietnie. Czy ktos z uzytkownikow VWBank moze potwierdzic te informacje :)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Re: e-Banki i MozillaPL latem

Postautor: Bartol » 09 lipca 2003, 15:18

Millenium a dokladniej http://www.millenet.pl dziala bardzo dobrze pod Mozilla. Zadnych krzakow i problemow.

Mozilla 1.3b, W2K. Pod Linuchem jeszcze nie probowalem.
Bartol

Re: e-Banki i MozillaPL latem

Postautor: rmrmg » 10 lipca 2003, 21:54

Bartol pisze:Millenium a dokladniej http://www.millenet.pl dziala bardzo dobrze pod Mozilla. Zadnych krzakow i problemow.

wystarczy zmienić identyfikacje a już przestaje działać
rmrmg

Z nami od: 15 lutego 2003, 22:25

banki

Postautor: elthe » 12 lipca 2003, 18:45

Millenium / Millenet - DZIAŁA
telePekao24 - DZIAŁA
mBank - DZIAŁA

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

nie pamiętam javascript/ciastka, java raczej nie, Mozilla 1.4, Mozilla 1.1, w nowej nie sprawdzałem mbanku, zdaje się że momentami 'sprawdzaj orginał z sieci' = 'nigdy' szwankowało i było trzeba ręcznie refresza robić (nie wymuszał). To tyle, info orientacyjne.
elthe

Bank BPH

Postautor: CzarnyR » 21 lipca 2003, 08:51

Odpowiedż Banku BPH z dnia dzisiejszego:

Szanowny Panie

Uprzejmie informuję, że pod koniec tego roku planowana jest
modyfikacja systemu. Z całą pewnością zostanie także poszerzona lista
rekomendowanych przez Bank przegladarek.

Z poważaniem
Małgorzata Dyrcz/DOBE
CzarnyR

Postautor: shch00r » 30 lipca 2003, 15:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20021130

Citibank:

dziala bez zarzutu. (Firebird 0.6, windows XP Pro i Mozilla 1.2.1 Mac OS 9). Swego czasy byly slynne boje o udostepnienie dla innych przegladarek niz IE I NN4 dla win. Np. pod najnowszym IE na Maca, tez nie chcialo dzialac:D

RJ aka Shch00r
shch00r

Re: Bank BPH

Postautor: fRonAl » 04 września 2003, 00:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

CzarnyR pisze:Odpowiedż Banku BPH z dnia dzisiejszego:

Szanowny Panie

Z poważaniem
Małgorzata Dyrcz/DOBE

Noo jassne ;)
Jak tam dzwoniłem w maju to mówili, że będzie działać do końca czerwca ;)
szkoda słów.
fRonAl

Postautor: marcoos » 05 września 2003, 23:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux ppc; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/20030723

Czemu o BPH nie ma zadnego buga na http://bugzilla.mozilla.org ? Nikt nie zglosil?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: marcoos » 06 września 2003, 16:22

Tak patrze na http://mozillapl.org/ebanki i co widze?

Nordea Bank Polska - "Bank przyjazny wszystkim przeglądarkom poprawnie obsługującym standardy."

No nie, kto ta informacje tam puscil? Ta osoba chyba nie widziala na oczy strony
http://www.nordeabank.pl/ !!!\

Wiecej informacji: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=182772#c9
marcoos
Moderator

Postautor: emdej » 06 września 2003, 17:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/2003071814

zgadza sie z ta Nordea - totalna kaszana
ale moze ten kto puscil taka informacje mial na mysli serwis bankowy dostepny po zalogowaniu ? trudno mi powiedziec, ale moze....
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: marcoos » 06 września 2003, 19:33

To nie zmiena faktu, ze informacja w dziale e-Banki jest nieprawdziwa... Bo wcale nie dziala ze wszystkimi przegladarkami zgodnymi z W3C (patrz www.osiolki.net), a informacyjna czesc serwisu nie nadaje sie do uzytku.
marcoos
Moderator

Postautor: Yano » 08 września 2003, 09:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030901 Firebird/0.6.1+

Teoretycznie można na stronie w pasku adresu wpisać javascript:document.getElementById('startpopup').style.display='none' ale nie o to chodzi...
Podejrzewam, że jakiś webosioł miał dodać popupa na stronie głównej i chciał być cool bo zrobił to w "dhtmlu". Tylko mu nie wyszło do końca. Pomijam, że strona jakoś tak pół-stylowo wygląda...
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: Bank BPH

Postautor: zwierz » 15 października 2003, 22:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.4) Gecko/20030624

BPH PBK

CzarnyR pisze:Odpowiedż Banku BPH z dnia dzisiejszego:

Szanowny Panie

Z poważaniem
Małgorzata Dyrcz/DOBE

Logowałem się ostatnio pod Firebirdem 0.6.1. Wszystko działało bez problemu (mam najnowszą Javę Suna), dopóki nie zachciało mi się przelewu wykonać. System poprosił o potwierdzenie wykonania przelewu podając dane w oknie, w którym było widać tylko dwa przyciski: OK i Anuluj. (okna nie dało się poszerzyć). Zaryzykowałem i kliknąłem OK, ale wszystko stanęło i przelew nie poszedł. Próbowałem dwa razy.
Zadzwoniłem do nich na 0801 6POMOC. Mówię, że nie mogę przelewu wykonać, a kobieta do mnie: "A jakiego ma pan windowsa?" Miałem kobiecie odpowiedzieć "Red Hat 7.1", ale się powstrzymałem. Na słowo "Linux' usłyszałem, ze pod tym systemem nie działa. Strasznie się babka zdziwiła, jak jej powiedziałem: "to ciekawe, skoro pod Netscape'm 4.78 normalnie się loguję i przelewam pieniądze"... Podobno za 2 tygonie (czyli początek listopada) ma działać "pod tymi Mozillami i Operami". Poczekamy, zobaczymy.
A tak na marginesie - windowsa też posiadam...
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

SBI Sezam BPHPBK

Postautor: _sylwq » 16 grudnia 2003, 22:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

15.12.2003
Sprawdziłem i jestem w szoku:o . SBI Sez@m BPHPBK działa pod Mozillą. Wszystkie opcje, a dodatkowo dają konto pocztowe 40MB w domenie sezam.pl. :D
Tylko dlaczego trzebabylo tak długo czekać???
_sylwq

Z nami od: 16 grudnia 2003, 22:10

Re: SBI Sezam BPHPBK

Postautor: wariat » 17 grudnia 2003, 01:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

_sylwq pisze:15.12.2003
Sprawdziłem i jestem w szoku:o . SBI Sez@m BPHPBK działa pod Mozillą. Wszystkie opcje, a dodatkowo dają konto pocztowe 40MB w domenie sezam.pl. :D
Tylko dlaczego trzebabylo tak długo czekać???

Jak dzial ajak nei dziala, podobno ma dzialac ale dla starych klientow za miesoiac czy jakos tak ... a teraz swieta a ja nie moge karty uzyc bo jej nei bede mial jak splacic ... qffa
lider bankowosci internetowej *.* jego *.* :D
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: yoyo » 17 grudnia 2003, 02:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

mi nie działa... zapytał o certyfikat i koniec...
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Z nami od: 05 maja 2003, 19:20

Postautor: zwierz » 24 grudnia 2003, 21:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4.1) Gecko/20031114

yoyo pisze:mi nie działa... zapytał o certyfikat i koniec...

Kolejna data kiedy system ma działać (z 0 801 6POMOC):
18 stycznia 2004 (poczekamy, zobaczymy...)
Moja nowa przygoda z BPH. Udało mi się zalogować spod Opery 7.23 udającej Netscape'a 4.78. Zrobiłem z 5 przelewów - podawałem hasło, potem dostawałem komunikat: PRZYJĘTY DO REALIZACJI. Dwa dni później okazało się, że... nie robiłem ŻADNYCH przelewów. W rejestrze wykonanych operacji nie ma po tym śladu, a żaden przelew oczywiście nie wyszedł. Żeby chociaż był jakiś komunikat o odrzuconych przelewach. Nie. Takich przelewów nigdy nie robiłem (tzn. system Sez@m tak twierdzi). Zadzwoniłem na ww. numer telefonu. Facet w pomocy technicznej zgłupiał.
Przez ten bank można dostać choroby psychicznej!
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony