Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: -
Nerf pisze:A poza tym one ,,nie sa w pelni zgodne ze standardami obowiazujacymi dla HTML-u, js i java czy CSS. Gdyby chcialo sie dopasowac wyglad do wszystkich to wyszlaby zapewne "kaszanka", wiec szkoda zachodu" (cytat dosłowny).
Nie wiem, czy mam sie śmiać, czy płakać.
Zgadzam się w 100%.Nerf pisze:I ten stan rzeczy nie zmieni się dopóty, dopóki łebmajsterzy od małego nie będą uczeni tworzenia poprawnego kodu.
Nerf pisze:Na stronie głównej najpopularniejszego w Polsce kursu HTML znajdują się aż 33 błędy, a sam kurs również nie uczy tworzenia www w 100% zgodzie ze standardami.
Ja zawsze polecam www.w3schools.com
Pozdrawiam
Marek
Marek
- blachu
- Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50
Nerf pisze:Bo nie uczą tego nawet poważne pozycje książkowe (i nie tylko). Mam książkę (,,Po prostu HTML4" - wydanie II, podobno to ,,prawdziwy bestseller i najpopularniejsza w Polsce książka o HTML-u, która doczekała się już trzech edycji"), a autorka pisze w nim, że doctype'a nie ma właściwie po co używać, bo i tak żadna przeglądarka nie zwraca na niego uwagi.
Fakt, w naszym kraju ciężko o jakąś porządną książkę o webmasteringu. Co jakiś czas zachodzę do Empiku w nadziei, że się coś w tym kierunku zmieni, że znajdę jaką książkę z opisem DOM, albo coś w tym stylu ale powoli się przekonuję, że nic z tego.
Nerf pisze:Na stronie głównej najpopularniejszego w Polsce kursu HTML znajdują się aż 33 błędy, a sam kurs również nie uczy tworzenia www w 100% zgodzie ze standardami. Poza tym autor poleca jako dobry edytor HTML m.in. FrontPage, więc jest u mnie automatycznie pod kreską.
Dziwne, bo błędy dotyczą tagów META, które niby są tam gdzie być nie powinny, a mnie się wydaje, że są dobrze umieszczone. Hmm... Ale może to dlatego, że jest poniedziałek, a ja jeszcze się na dobre nie obudziłem. Poza tym:
- Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript">
Tego to się chyba nie uda wykorzenić
Już pomijam, że część tagów jest w stylu XHTML, część w HTML. A ja myślałem, że "CS Pajaczek NxG PRO v5.0.2" jest przyzwoitym programem
<meta name="Author" content="Paweł Wimmer">
Ten pan już chyba powinien pomyśleć o kominku i fotelu bujanym. To co kiedyś robił było nawet OK, ale odnoszę wrażenie, że się zatrzymał na IE 4.0 i NS 4.7.
[quote=Nerf]I trzeba się postarać, żeby z tych 5% zrobiło się co najmniej 50%. Amen
Ano trzeba. A nie zrobimy tego inaczej jak bombardując mailami takich "webmasterów". Niektórzy wykazują chęci ale brak im motywacji - do nich można łatwo trafić. Ale niestety są też tacy, których nauczono, że (tfu) FrontPage służy do tworzenia stron i raczej ciężko będzie to zmienić. Chyba że stworzyć bazę firm popularyzujących standardy. Dawać im reklamę, dobrą opinię. Może wtedy inni, jak im zaczną topnieć pieniążki, przejrzą na oczy.
Czego sobie i Wam życzę.
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Yano pisze:Chyba że stworzyć bazę firm popularyzujących standardy. Dawać im reklamę, dobrą opinię. Może wtedy inni, jak im zaczną topnieć pieniążki, przejrzą na oczy.
Czego sobie i Wam życzę.
Dobry pomysł
mianowicie dawać stroną, które się w 100% poprawnie w Mozilli i Operze otwierają jakiś znaczek (buttonik) jakości. Jakby miał on wyglądać to nie wiem, ale mogłyby go takie strony zamieszczać na swoich stronach z linkiem do bazy firm (to co wyżej). Możeby uwarzały to za wyróżnienie, a gdy konkurent się o tym dowie, to może na takie coś zareaguje?
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Adrianer pisze:Yano pisze:Chyba że stworzyć bazę firm popularyzujących standardy. Dawać im reklamę, dobrą opinię. Może wtedy inni, jak im zaczną topnieć pieniążki, przejrzą na oczy. (...)
Dobry pomysłktóry możnaby ale rozwinąć
:
mianowicie dawać stroną, które się w 100% poprawnie w Mozilli i Operze otwierają jakiś znaczek (buttonik) jakości.
Pomysł dobry, ale widzę parę problemów:
- Jeżeli chcemy wstawić znaczek firmie, która przestrzega standardów, to de facto będzie to równoznaczne z takim
obrazkiem. Na razie firmy ich jakoś nie stawiają i nie przypuszczam, żeby chciały stawiać nasz znaczek.
- Jeżeli chcemy promować strony wyświetlające się w Mozilli i Operze, to użytkownicy innych przeglądarek zapytają: a dlaczego nie również w Konquerorze/Lynxie/Mosaicu/czymkolwiek? I możemy dojść do
i stanąć na takim
znaczku. Czyli doszlibyśmy do polskiej wersji
+ weryfikacja poprawności tych stron. A
raczej nie zyskało zbytniej popularności... - Do stworzenia bazy firm, która by się liczyła byłoby nam potrzebne jakieś wsparcie. Np. IBM-a lub kogoś takiego
. - Explorerowców i tak nie obchodzi, w czym się strona wyświetla, a my widzimy to wchodząc na nią, więc raczej nie są nam potrzebne znaczki itp. Zresztą poprawnie wyświetlających się stron jest na szczęście więcej, więc wydaje mi się, że zamiast bazy poprawnych stron lepiej jest rozwijać Osiołki.
No to może niech się teraz jakiś optymista wypowie?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
to może niech ktoś mi powie czemu na mozilli nie chodzi menu na tej stronie www.uplink.republika.pl tzn. po kliknieciu na napis powinno sie rozwijac (w explorerze działa a tu nie :/)
- MuMiN
MuMiN pisze:to może niech ktoś mi powie czemu na mozilli nie chodzi menu na tej stronie www.uplink.republika.pl tzn. po kliknieciu na napis powinno sie rozwijac (w explorerze działa a tu nie :/)
Bo nie chciało się komuś poczytać?
Poszukaj informacji na temat getElementById i zapomnij, że kiedykolwiek wiedziałeś cokolwiek o document.all.
Poza tym.. hmm.. proponuję wnikliwą lekturę specyfikacji HTML, bo jak zajrzałem w źródło to... musiałem wyjść na chwilę. Podczas czytania zwróć uwagę jakie elementy powinien zawierać poprawnie napisany kod HTML.
Idź i nie grzesz więcej.
- Yano
MuMiN pisze:jak sie cos mój HTMl nie podoba to trudno mi wystarcza ze chodzi
No chyba właśnie nie
Nie jestem specem od JS, ale z tego co spojrzałem to wszystkie funkcje na twojej stronie wygladają tak - "Jeśli przeglądarka użytkownika to Internet Explorer w wersji 4 lub wyższej zrób to i to, jeśli jakaś inna to nie rób nic". Przepraszam... jak w tym wypadku to ma działac w Mozilli?
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
MuMiN pisze:jak sie cos mój HTMl nie podoba to trudno mi wystarcza ze chodzi
Ja nie wiem, człowiek poświęci swój czas, przeanalizuje czyjeś wypociny, udzieli stosownej porady a w nagrodę ktoś mu powie, że się czepia. Ludzie, trochę samokrytyki. Albo chcę pomocy i jestem przygotowany na otwartą krytykę, albo męczę się sam.
Przeanalizuj: temat document.getElementById, document.all i document.layers był na forum poruszany dziesiątki razy (przeszukaj forum), na grupach poświęconych tworzeniu stron średnio raz dziennie ktoś pyta, czemu coś nie działa pod Mozillą (bo użył document.all). Teraz przemnóż sobie ile razy były udzielane na ten temat odpowiedzi. Naprawdę w pewnym momencie można stracić cierpliwość. I tak się ciesz człowieku, że nie trafiłeś na przykład na Vax'a, bo wtedy byś mógł rzeczywiście mieć powód do oburzenia.
Co do Twojej strony (i kodu): nie masz deklaracji !DOCTYPE, masz nie zamknięte tagi head, body i html. Skopiowałeś (tak sądzę, bo zostały niepotrzebne komentarze) skądś skrypt do pokazywania i ukrywania elementów. Brakuje Ci podstawowej wiedzy na temat tworzenia stron i jeszcze masz czelność się obrażać na kogoś, że Ci pomógł?
Chyba nie oczekiwałeś, że podam Ci gotowe rozwiązanie, które byś wkleił na stronę bez zrozumienia tego co wklejasz? Bo takie działanie tylko wychowuje internetowych analfabetów, ktorzy z najprostszym zadaniem nie potrafią sobie poradzić. Naprowadziłem Cię czego masz szukać, jakie błędy popełniłeś i w jaki sposób znaleźć ich rozwiązanie. To bardzo dużo, dla kogoś komu zależy. Fakt, że odpowiedź była trochę w sarkastycznym tonie, ale jak widzę taki HTML to we mnie się gotuje.
Chciałeś rybę, ja dałem Ci wędkę i powiedziałem gdzie i jak łowić. Jeśli twierdzisz, że Cię skrzywdziłem, to znaczy, że nie byłeś głodny.
PS: W style.cursor nie używaj "hand", tylko "pointer" - IE nie zbiednieje, a inni skorzystają. Oczywiście wcześniej dopracuj funkcje pod względem poprawności.
- Yano
Nerf pisze:Pomysł dobry, ale widzę parę problemów:
[list][*]Jeżeli chcemy wstawić znaczek firmie, która przestrzega standardów, to de facto będzie to równoznaczne z takimobrazkiem. Na razie firmy ich jakoś nie stawiają i nie przypuszczam, żeby chciały stawiać nasz znaczek.
...niektóre stawiają
Strona http://liczniki.info/ posiada taki znaczek, ma 45 błedów. Pisałem już do nich ale nie odpowiedzieli.
Pozdrawiam
Marek
Marek
- blachu
- Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50
Powinno się wymyśleć jakiś sposób na takich chamów. Może wysyłać im regularny spam albo co.... Chociaż jeśli mają własny serwer, to i tak nic nie da. Ale coś możnaby zrobić. A swoją drogą ciekawe, czy W3C nie może takich pozywać do sądu za bezprawne wykorzystywanie ich znaczka.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
To tylko mi taka myśl przez głowę przeszła z braku innych pomysłów
. Ale skoro, jak mówisz, zignorowali twój e-mail, to znaczy że mają gdzieś W3C i ciebie też...
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
MuMiN pisze:to Ci powiem ze to samo menu robiłem na innej stronie i jest dobrze jak jest inna przegladarka niz IE to jest cały czas rozsuniete
Inna przeglądarka, to znaczy jaka? I dokładnie tak samo to menu wygląda (od strony kodu)?
Popatrzmy... masz przy elementach menu takie oto coś:
<div id="homm1" style="display: none; width: 159; height: 22">
Dokładnie chodzi mi o zawartość cudzysłowów po style. Masz tam napisane "display: none". Czyli żadna szanująca się przeglądarka dostępna na rynku nie wyświetli tego elementu. Ten styl mówi przeglądarce "nie wyświetlaj tego elementu". Więc jest niemożliwe, żeby Mozilla go wyświetliła skoro kazałeś jej inaczej.
Niestety, ale do tworzenia stron nie wystarczy przeczytać kursu w gazecie. Trzeba się jeszcze nauczyć co do czego służy i jak z tego skorzystać. Nie twierdzę, że to jest łatwe, ale nie mów mi, że niemożliwe. Dla chcącego nic trudnego. Tym bardziej, że mając dostęp do Internetu mamy dostęp do ogromej bazy wiedzy. Jeśli znasz cokolwiek język angielski to polecam Ci lekturę:
http://devedge.netscape.com
http://www.w3c.org
http://www.getelementbyid.com
Oraz duuużo rzeczy wypluwanych przez Google.
- Yano
none to znaczy ze menu jest zwiniete jesli je usune z tamtąd to menu od razu jest rozwiniete a tu usmierca cały urok tego rozsuwania bo inaczej uzytkownik nie dowie sie ze menu ma takie mozliwości a przecież nie umieszcze na śtodku strony
na stronie www.ship.me2.pl działa z takimi samymi parametrami tylko trzeba znaleźć menu skrypty lub artykuły bo te sa domyslnie zwiniete a reszta jest rozwinieta
Tu kliknij bo to sie rozsuwa
na stronie www.ship.me2.pl działa z takimi samymi parametrami tylko trzeba znaleźć menu skrypty lub artykuły bo te sa domyslnie zwiniete a reszta jest rozwinieta
- MuMiN
- Z nami od: 23 czerwca 2003, 15:42
MuMiN pisze:none to znaczy ze menu jest zwiniete
Uwierz mi - display:none oznacza dosłownie nie twórz elementu. I u Ciebie na stronie jest to interpretowane poprawnie. Poczytaj tutaj o wartości none.
W3C pisze:Please note that a display of 'none' does not create an invisible box; it creates no box at all.
MuMiN pisze:na stronie www.ship.me2.pl działa z takimi samymi parametrami tylko trzeba znaleźć menu skrypty lub artykuły bo te sa domyslnie zwiniete a reszta jest rozwinieta
Nie. Nie "z takimi samymi". Na tej stronie jest część menu od razu widoczna a część ma nadany styl display: 'none'. Zwróć uwagę, że none jest ujęte w apostrofy, co jest definitywnie błędem. A durny IE to interpretuje poprawnie zamiast posłać na drzewo. Mozilla natomiast trzyma się standardów i ignoruje błędny styl, dlatego elementy te są wyświetlane. Nie wierzysz? Sprawdź
Poza tym nie patrz na tą stronę pod względem poprawności. Validator znajduje tam 188 błędów. Plus błędy w CSS.
- Yano
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony