MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

I znów muszę używać IE

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

I znów muszę używać IE

Postautor: tristan » 11 października 2002, 00:40

Przeglądarka: -

Witam,

http://www.starzaki.eu.org/~manwe/manwe/?s=programy

I oczywiście nie da się nic ściągnąć, bo wyświetla zawartość RARa, co jest dla Mozilli starym błędem od czasów Nestcape 1.0 chyba, ale że gosć ma jakiegoś dzikiego PHP do tego, to nawet ,,zapisz element docelowy jako'' nie pomaga :-(
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Re: I znów muszę używać IE

Postautor: irekc » 11 października 2002, 10:21

tristan pisze:Witam,

http://www.starzaki.eu.org/~manwe/manwe/?s=programy

I oczywiście nie da się nic ściągnąć, bo wyświetla zawartość RARa, co jest dla Mozilli starym błędem od czasów Nestcape 1.0 chyba, ale że gosć ma jakiegoś dzikiego PHP do tego, to nawet ,,zapisz element docelowy jako'' nie pomaga :-(

Eee nie jest tak, źle... Kliknij z Shift na linka, zapisz plik pobierz.php, zmien mu nazwe na costam.rar i tyle...

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: emdej » 11 października 2002, 19:02

irekc pisze:
Eee nie jest tak, źle... Kliknij z Shift na linka, zapisz plik pobierz.php, zmien mu nazwe na costam.rar i tyle...

--
Irek

wiesz.... ja rozumiem, ze dla nas - zapalencow wazne jest zeby tylko sobie dac rade nie uzywajac IE - stawiamy sobie to za punkt honoru, ale wybacz: metoda ktora podales z pewnoscia nie jest zachecajaca :) - mysle ze przecietny user po przeczytaniu Twojej odpowiedzi stwierdzi: "nie, to nie dla mnie, zostaje przy IE" - mysle ze wlasnie zgodnie z tym scenariuszem mozna zniechecic wiele osob potencjalnie zainteresowanych Mozilla..... :-?

z drugiej jednak strony samo stwierdzenie ze jest w istocie taki blad i ze gdzies tam w bugzilli sobie siedzi i ze (oby) zostanie wkrotce naprawiony, procz tego ze powoduje (moim skromnym zdaniem), ze userowi wydaje sie ze tu o niego dbaja i staraja sie poprawiac jak cos nie dziala (to chyba cos nowego dla urzytkownikow IE), nic dla niego nie wnosi i nie wie taki ktos dalej co z tym fantem zrobic

mysle wreszcie, ze metoda jest jedna - oba rozwiazania zastosowac rownoczesnie - pokazac ze Mozilla sie rozwija, ze sie poprawia i na pewno zostanie ten blad poprawiony, a tymczasem podac rozwiazanie - rzecz w tym zeby w najmniejszym stopniu nie zniechecac

moze to co napisalem powinno pojsc na forum propagowania Mozilli, ale tak sie jakos zlozylo ze Twoja odpowiedz pojawila sie wlasnie tu a nie tam :D

pozdrawiam :wink:
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: Domel » 11 października 2002, 19:31

emdej pisze:wiesz.... ja rozumiem, ze dla nas - zapalencow wazne jest zeby tylko sobie dac rade nie uzywajac IE - stawiamy sobie to za punkt honoru, ale wybacz: metoda ktora podales z pewnoscia nie jest zachecajaca :) - mysle ze przecietny user po przeczytaniu Twojej odpowiedzi stwierdzi: "nie, to nie dla mnie, zostaje przy IE" - mysle ze wlasnie zgodnie z tym scenariuszem mozna zniechecic wiele osob potencjalnie zainteresowanych Mozilla..... :-?

Wszystko dobrze ale... nie dokonca. Po pierwsze to nie jest blad Mozilli. Po krotce napisze o co chodzi. Serwer wysyla bledne informacje. Mozilla reaguje tak jak serwer jej "zagra" i co najwazniejsze robi to dobrze. Wiec nie wiem po co tu poruszacie ten temat, powinniscie raszej pietnowac admina odpowiedzialnego za ten serwer. Po drugie kilka razy na forum ten temat byl poruszany (dlatego nie bede sie rozpisywal bo wszystko juz zostalo powiedziane na ten temat), wystarczy poszukac.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: mm » 12 października 2002, 13:15

Domel pisze:
emdej pisze:Wszystko dobrze ale... nie dokonca. Po pierwsze to nie jest blad Mozilli. Po krotce napisze o co chodzi. Serwer wysyla bledne informacje. Mozilla reaguje tak jak serwer jej "zagra" i co najwazniejsze robi to dobrze. Wiec nie wiem po co tu poruszacie ten temat, powinniscie raszej pietnowac admina odpowiedzialnego za ten serwer. Po drugie kilka razy na forum ten temat byl poruszany (dlatego nie bede sie rozpisywal bo wszystko juz zostalo powiedziane na ten temat), wystarczy poszukac.

Całkowicie się zgadzam - polecam:

http://webtools.mozilla.org/web-sniffer ... amy/mc.rar

w nagłowku widać, że jest to plik typu text/plain, zamiast application/rar (albo cos podobnego)... można to poprawić dopisując do pliku mime serwera

application/rar rar

u mnie nie ma... moze wartalo by to dopisac do listy bledow apache.org, albo poszczegolnych dystrybucji linuxa? co o tym myslicie?

windows jest... jaki jest. W windowsie rodzaj pliku rozpoznawany jest po rozszerzeniu. (To dlatego, ze systemy plikow sa dosc... no slabo rozwijane :-)) Jak widac na powyzszym przykladzie wazniejsze dla msie jest rozszerzenie niz typ pliku ktory dostaje, ewentualnie rozpoznaje, ze to nie tex/plain tylko rar, ale kto to moze wiedziec... :-)

Jak widac serwer jest dosc stary... obecnie z seri 1.x.x dostepna jest 1.3.27, dolozyc do tego jeszcze mod_ssl ktory nawet w mandrake jest w wersji 2.8.10 - serwer prosi sie o sprawdzenie, czy aby na pewno nie daje sie na niego wlamac... - szkoda gadac...

Serwer po prostu powinien wiedziec co wysyla... (a nie pchac jako text/plain...) no i powinien zostac zaktualizowany. Denerwuje się czasem na adminow ktorzy nie wykonuja swojej pracy wlasciwie...
mm

Postautor: dls » 12 października 2002, 15:47

mm pisze:Serwer po prostu powinien wiedziec co wysyla... (a nie pchac jako text/plain...) no i powinien zostac zaktualizowany. Denerwuje się czasem na adminow ktorzy nie wykonuja swojej pracy wlasciwie...

Myślę, że trzba dać spokój serwerowi i adminowi.
Skąd serwer ma wiedzieć jaką odpowiedź da skrypt CGI - to że w QueryString na końcu jest .rar to przecież nie znaczy że wynik działania skryptu będzie w takim formacie.

To skrypt CGI powinnien w nagłówku wysłać sensowny jakieś Content-Type: xxxxx i było by OK.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: mm » 16 października 2002, 07:02

dls pisze:Myślę, że trzba dać spokój serwerowi i adminowi.
Skąd serwer ma wiedzieć jaką odpowiedź da skrypt CGI - to że w QueryString na końcu jest .rar to przecież nie znaczy że wynik działania skryptu będzie w takim formacie.

To skrypt CGI powinnien w nagłówku wysłać sensowny jakieś Content-Type: xxxxx i było by OK.

Nie prawda. Ten skrypt nie wysyla zawartosci pliku tylko zmienia lokalizacje (sam bym tak zrobil).
mm

Postautor: dls » 16 października 2002, 14:25

mm pisze:
dls pisze:To skrypt CGI powinnien w nagłówku wysłać sensowny jakieś Content-Type: xxxxx i było by OK.

Nie prawda. Ten skrypt nie wysyla zawartosci pliku tylko zmienia lokalizacje (sam bym tak zrobil).

OK, po prostu zmylił mnie początek linku który podałeś:
http://webtools.mozilla.org/web-sniffer/view.cgi?....

tak jakby się to miało tyczyć tego serwera.

A jeśli ten skrypt tylko przekierowuje (albo odczytuje dokument i typ dokumentu z serwera "strzałek" i sam wysła tresc do przegladarki - tak tu chyba jest) to oczywiście inna para pedałów... on tu niem ma nic do rzeczy... i jest to kwestia "strzalki.eu.org"....
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony