MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Space.pl

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Space.pl

Postautor: InSiDe » 27 października 2002, 14:18

Przeglądarka: -

Otóż właśnie. Od pewnego czasu nie da się wysyłać żadnych postów gdyż serwer zwraca informację, jakoby "jedno z pól nie zostało wypełnione" (czyli nie podaliśmy nazwy użytkownika, bądz hasła). Zdarza się tak, bawet gdy obie informacje zostały umieszczone w odpowiednich polach forlumarza.
   Stąd po części mój inny temat czyli Jak Sprawdzać Strony. Chciałem zwrócić autorowi space.pl uwagę, że pojawił się problem uniemożliwiający użytkownikom Mozilli (i zapewne Netscape) korzystanie z froum. Nie lubię słuchać argumentów (sic!), że jak się ma "badziewną przeglądarkę, to trzeba się z tym liczyć i lepiej się przesiąć na Explorera" stąd chciałem sprawdzić jej poprawność :] Jak się domyślacie, nie wyszło mi. Heh, więc może ktoś z was dojdzie, co nie jest tak i na co zwrócić autorom space.pl uwagę.
InSiDe

Z nami od: 22 października 2002, 12:28

Postautor: InSiDe » 28 października 2002, 20:20

Po analizie problemu (heh) wydał się on dziwniejszym niż myślałem. Mianowicie wszelkiej maści skrypty (ne znam się na tym, dlatego przepraszam, jeśli określenie skrypt nie jest poprawne) nie zostaną wykonane kiedy będziemy próbowali je wykonać przed całkowitym załadowaniem się strony.
   Na space.pl nie jest możliwym wysłanie swojego posta jeśli nie poczekamy cierpliwie, aż załaduje się cała strona (czyli znaczek w prawym-górnym rogu się uspokoi) lecz nerwowo wdusimy "wyślij" w trakcie ładowania.
   Tak samo rzecz się ma z otwarciem okna gry na cronix.pl i całej masie innych portali.
   To chyba było gdzieś poruszane. Jak zwykle (przepraszam :]) nie za bardzo chce mi się szukać :]] Ale i tak wszyscy wiemy, o co chodzi.
InSiDe

Postautor: InSiDe » 29 października 2002, 22:41

Męczę się z tym space, ehh. Powyższe moje analizy były błędne. Do tej pory nie wiem, czy wina leży po stronie Mozilli czy autorów strony. Oto, jak stan się przedstawia.
   Jak napisałem, był kłopot z wysyłaniem wiadomości. Zainstalowałem na nowo Mozillę i kłopot znikł. Cyzli wszystko wysyłało się jka należy. Zauważcie, że domyślnie zapamiętywanie haseł jest włączone. Jako, że nie przepadam za tą opcją, wyłączyłem ją. W tym momencie powstał kłopot. Po restarcie komutera (dla pewności, ponieważ po wyłączenia zapisywania haseł i nie restartując komutera nadal są one uzupełniane automatycznie) problem znów się pojawił. Czyli problem tkwi gdzieś w okolicach zapamiętywania haseł. Nic prostrzego niż włączyć je na powrót. Otóż nie. Włączenie spowrotem zapamiętywania haseł na nic się zdało. Problem pozostał.
   Zmuszony byłem więc poraz kolejny odinstalować Mozillę, zrobić czystkę i zainstalować. Teraz, z włączonym zapamiętywaniem haseł (a tym samym ich uzupełnianiem) posty wysyłać się da.
   I co Wy na to?
InSiDe

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony