MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

UTF-8 i Firefox

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

UTF-8 i Firefox

Postautor: meficho » 01 czerwca 2005, 00:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Mam strone. Strona jest w standardzie utf-8. W tekscie na tej stronie uzyte sa polskie znaki. I wszystko byloby OK gdyby nie jeden wyjatek - duza litera Ł. W gdy przegladam zrodlo strony mala litera "ł" ma postać "Å,", zas duza "Ł" jest zapisana jako "Å?"... jednak "Å?" nie wyswietla sie jako "Ł" tylko jest wyswietlane jako "??". Juz nie wiem w czym problem. A moze to litera "Ł" powinna wygladac inaczej niz "Å?" ? Z gory dzieki za odpowiedzi.
meficho
 

Postautor: Tomek » 01 czerwca 2005, 07:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050517 Firefox/1.0.4 (MOOX M2)

Pachnie mi to błędnie zakodowanym ł w edytorze, że się tak wyrażę....
Z czego korzystasz?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 01 czerwca 2005, 09:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

hmmm... z czego korzystam ? Dane na stronie sa czytane z bazy MySQL. Wczesniej te dane byly zapisane z poziomu przegladarki. Jest odpowiednia strona z formularzem w kodowaniu utf-8 - musi byc utf-8, bo jak dam inne to wtedy krzacza sie wszystkie polskie litery. ALe dlaczego tylko duze "Ł"?
Gość
 

Postautor: Cleriic » 01 czerwca 2005, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Sprawdź:
1. Czy baza danych ma ustawione kodowanie utf-8
2. Czy strona z formularzami wysyłająca dane do bazy też na pewno jest w utf-8!
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator
 
Posty: 659
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Postautor: Gość » 01 czerwca 2005, 11:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Tak. Cala baza ma ustawione"utf8_unicode" i strona rowniez jest w utf-8 (formularz do uzupelniania bazy jest w utf-8 i strona wyswietlajaca baze tez jest w utf-8). UTF-8 potrzebne mi jest poniewaz z tej bazy korzystam tez we flash'u. A Flash z kolei zamiast "Ł" pokazuje kwadracik. Wydaje mi sie ze problem tkwi w momencie kiedy wpisuje sie dane do bazy przy uzyciu strony z formularzem. A moze jakis chwyt ? Co trzeba wpisac w formularzu, zeby pozniej wyswietlalo na stronie i we Flashu litere "Ł". Próbowalem wpisac "& # 321" i na stronie pokazuje sie "Ł" ale we flashu od tego znaku juz totalnie nic nie ma.
Gość
 

Postautor: zwierz » 03 czerwca 2005, 22:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.8) Gecko/20050513 Fedora/1.0.4-1.3.1 Firefox/1.0.4

Ja widzę problem gdzie indziej. W bazie "Ł" jest zapisane prawidłowo, natomiast na stronie jest zadeklarowana inna strona kodowa lub brak takiej informacji, a w nagłówku pliku jest podawane ISO-8859-2.

Co do technologii Flash: na tym forum się tym nie zajmujemy.
zwierz
Moderator
 
Posty: 1914
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

utf-8 i mysql

Postautor: www.emailer.pl » 29 lipca 2005, 13:13

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

ja mam podobny problem ...
wiec tak :
- baza jest prawidlowo zdefiniowana
- formularz i strona kodowa rowniez ... za pomoca meta i funkcji header();

przy przeladowaniu zmienna post z literka Ł jest wlasciwa dla utf-8
caly proces nastepuje w samej bazie ... zle wpisanie ..

gdy bobieram dane do Ł jest juz wadliwe ...
przyklad :

przed zapisem wlasciwe kodowanie: Łukasz
po zapisie o odczyt z mysql 4.1: Å?ukasz

juz sam nie wiem co zrobic ...

jak sie oczywiscie na samym polu w bazie zmieni kodowanie na latin1

to Ł sie wyświetla ... ale to nie jest prawidlowe ...

Pozdrawiam
i jak by dalo sie to wyjasnic prosze maila na adres:
info@emailer.pl
http://www.emailer.pl
www.emailer.pl
 

Postautor: Gedi » 29 lipca 2005, 22:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

zwierz pisze:[...]Co do technologii Flash: na tym forum się tym nie zajmujemy.


Też się zajmujemy. Chyba mówisz za siebie :D? W jednym masz tylko rację, że Flash niezależnie odczytuje kodowanie, bo poprostu Flash ZAWSZE koduje/odkodowuje w UTF-8. Chyba, ze we Flash-u ktoś ustawił "System.useCodePage=true" a wtedy Flash odczytuje dane tak, jak ustawione jest kodowanie w systemie a NIE jak na stronie. Jednym słowem jeśli używamy Windows PL, to stroną kodową jest CP1250 i tak będzie kodował/odkodowywał Flash. Kodowanie strony (X)HTML nie ma nic do tego :).

pozdroofko,
Gedi
 
Posty: 324
Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: nowy » 06 września 2005, 19:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Kiedy ustawisz ISO-8859-2 powinno być w porządku a żeby Unicode było wyświetlane poprawnie wejdź do menu Widok => Kodowanie znaków i klinij pozycję "Unicode (UTF-8)".
nowy
 

prblem z polskimi znakami we flashu w dynamic text

Postautor: kaczan2 » 09 października 2005, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

siemka mam problem zrobiłe msobie taki swf we flashu który wczytuje z pliku txt tekst do dynamic text tylko niewyświetla mi on polskich liter co mam zrobic ??? proszę o odpowiedź!!
kaczan2
 

Re: prblem z polskimi znakami we flashu w dynamic text

Postautor: zwierz » 09 października 2005, 21:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b5) Gecko/20051004 Firefox/1.4.1

kaczan2 pisze:siemka mam problem zrobiłe msobie taki swf we flashu który wczytuje z pliku txt tekst do dynamic text tylko niewyświetla mi on polskich liter co mam zrobic ??? proszę o odpowiedź!!

Zastosować właściwe kodownia znaków? BTW. Od tego jest dział Tworzenie stron WWW, ale flashem się na tym forum nie zajmujemy.
zwierz
Moderator
 
Posty: 1914
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

flash

Postautor: kaczan2 » 10 października 2005, 20:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Aha sorry mógł byś mi to wytłumaczyć lepiej bo niezbyt rozumiem dopiero zaczynam wię cwiesz ... jak chcesz moze byc na GG albo coś w tym stylu sorry a to że nie w tym miejscu ale chciaem szybko coś znaleśc :))) GG 7389211 email kaczan2@o2.pl
kaczan2
 

Re: UTF-8 i Firefox

Postautor: pico » 07 lutego 2006, 10:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

meficho pisze:Mam strone. Strona jest w standardzie utf-8. W tekscie na tej stronie uzyte sa polskie znaki. I wszystko byloby OK gdyby nie jeden wyjatek - duza litera Ł. W gdy przegladam zrodlo strony mala litera "ł" ma postać "Å,", zas duza "Ł" jest zapisana jako "Å?"... jednak "Å?" nie wyswietla sie jako "Ł" tylko jest wyswietlane jako "??". Juz nie wiem w czym problem. A moze to litera "Ł" powinna wygladac inaczej niz "Å?" ? Z gory dzieki za odpowiedzi.



Mam dokładnie ten sam problem, uprzedzając pytania:
1)Baza ma ustawione wszedzie utf-8.
2)Wszystkie strony i formularze maja utf-8.
3)Dane do bazy wprowadzeane sa z poziomu strony(formularza) tez kodowanej utf-8
4)Moim zdaniem problem jest w bazie MySql, gdy zapisuje w źródle strony duże "Ł" pojawia się bez problemu.
5)Używam Zend 5.0.0 z ustawionym zapisem utf-8 ale to nie ma znaczenia bo wszystkie dane wprowadzam do bazy z poziomu formularza.
pico
 

Postautor: wróż » 22 marca 2006, 22:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

$string=iconv("iso-8859-2", "utf-8", $string_z_bazy);

i po problemie:)
wróż
 

Postautor: technik82 » 31 maja 2006, 09:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.3) Gecko/20060326 Firefox/1.5.0.3 (Debian-1.5.dfsg+1.5.0.3-2)

Mi się wydaje ze to jest błąd w bazie danych mySQL w wersji 4.1* . Na serwerze mam ten sam problem z "Ł", ale na laptopie gdzie mam baze w wersji 5 jest ok
technik82
 

Postautor: cyryl » 02 czerwca 2006, 07:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.3) Gecko/20060326 Firefox/1.5.0.3 (Debian-1.5.dfsg+1.5.0.3-2)

Po połączeniu z mysql 4.1 trzeba wykonać kwerendę. która poinformuje serwer jakim kodowaniem posługuje się klient.
Zdaje się że będzie to:
Kod: Zaznacz cały
SET NAMES 'utf8';

Z tym, że trzeba uważać na wprowadzone do tej pory dane...
cyryl
 

Postautor: gość » 18 grudnia 2006, 23:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Miałem ten sam problem i długo walczyłem. Błąd chyba jest po stronie MySQL 4.1.*. Niestety nie mogłem zmienić wersji MySQL na wynajmowanym serwerze :(, więc wymyśliłem prymitywne, ale działające rozwiązanie:

[php]
function noL($s){
return str_replace(chr(197)."?","Ł",$s);
}
[/php]

Funkcja noL() jest wywoływana dla wszystkich ciągów wczytanych z bazy, które są zagrożone literą Ł :) (czyli np imiona, ale nie numery telefonów).
Działa 8)
gość
 

Postautor: malutki » 12 stycznia 2007, 11:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

to w koncu wszyscy przesli na wykrzykiwanie czym sie zajmuje forum a odpowiedzi jako takiej nie ma

ja korzystam gzegzolki i normalnie w meta mam ustawione na UTF-8 zapisuje sobie plik na serwie i mam Micha? zamiast Michał

i tylko to pieprzone ł nie wyswietla dlaczego moglby ktos kto mial juz taki problem opisac od czego jets to zalezne

Baza jak u innych ustawiona na UTF zreszta to nie ma tutaj znaczenia bo czerpie plik prosto z ftp
malutki
 

Postautor: malutki2 » 12 stycznia 2007, 11:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

to jeszcze raz ja

u mnie zaltwilo wprowadzenie>>> ż jako ł

daje linka do znaczkow http://www.kaszubia.com/pl/komputery/kaszubski_html.htm#unicode
malutki2
 

Postautor: pearl1985@interia.pl » 09 lutego 2007, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Po połączeniu i wbraniu bazy danych ustaw sobie wszystkie kodowania dla połączeń, samej bazy danych i w tabelkach bazy danych.
Ja wykonuję taki skrypt i działa zawsze dobrze.
Kod: Zaznacz cały
<?
      mysql_query('SET collation_server = \'utf8_general_ci\';');
      mysql_query('SET collation_database = \'utf8_unicode_ci\';');
      mysql_query('SET collation_connection = \'utf8_unicode_ci\';');
      mysql_query('SET character_set_client = \'utf8\';');
      mysql_query('SET character_set_connection  = \'utf8\';');
      mysql_query('SET character_set_database = \'utf8\';');
      mysql_query('SET character_set_results = \'utf8\';');
      mysql_query('SET character_set_server = \'utf8\';');
      mysql_query('SET character_set_system = \'utf8\';');
?>
pearl1985@interia.pl
 

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

cron
Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: