dlaczego w firefox-ie żle widzę stronkę a w IE dobrze?
Moderator: Pomocy?!
dlaczego w firefox-ie żle widzę stronkę a w IE dobrze?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
POMOCy
- buremka
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b5) Gecko/20050920 Firefox/1.4
Zwalidowałaś strone i dlaczego nie?
Jakich ukośników użyłaś w ścieżkach do plików i dlaczego niepoprawnych „\” zamiast poprawnych „/”?
Czy przez przypadek nie starasz się odwoływać na stronie do plików lokalnych „file:///C:\katalog\plik.jng”?
ATSD, to powiedz proszę, sama napisałaś tę stronę, czy wyklikałaś we frontpejdżu/wordzie? A jeśli sama napisałaś, to powiedz proszę który kurs Cię tak straszliwie skrzywdził, żeby go nie poecać innym ludziom. TIA.
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
Powiedz specjalisto jak usunąć ten błąd a nie pisz takie pirdoły jak te.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b5) Gecko/20050920 Firefox/1.4
Anonymous pisze:Panie athantor po pierwsze nie robiłam strony we front page-u 9 w woli ścisłości tak się pisze tę nazwę,
Nie? Serio?
Anonymous pisze: ani w wordzie jak Pan mysli. Napisałm ją a właściwie edytowałm w Website pro.
Aha.
Anonymous pisze:Odesłanie do stronki na temat "jak zadawać pyatnia" jest, jak się sądzę na Pana poziomie inteligencji.
Sądzę, że wątpię. Ja bym się domyślił, że chodzi o to i kolejne.
Niech żyją osobiste wycieczki. Ale jeśli tak je lubisz, cóż… Twój problem.
Anonymous pisze:Poza tym jeśli stronkę otwieram offline (albo inaczej napiszę żeby Pan zrozumiał)
Dziękuję. :-*
Anonymous pisze:zanim ją przesyłam na serwer wszystko jest ok.
Aha. I ja miałem się tego domyślić. O jaki ja mało inteligjętny jezdem.
Anonymous pisze:Tylko w momencie gdy jest na serwerze jest źle. Jeśli moją stronkę otwieram IE wszystko jest ok. Powiedz specjalisto jak usunąć ten błąd a nie pisz takie pirdoły jak te.
Napisałem.
A teraz się zastanów proszę. Piszsz, że Ci obrazki się nie czytają bez podawania żadnych szczegółów i każesz (choć nie masz żadnych podstaw od mnie by cokolwiek wymagać) mi odpowiedzieć. Proszę powiedz mi jak mam to zrobić? To tak jakbyś zaszła do lekarza i powiedziała „boli mnie; ma pan mi pomóc”. Tak jak ten lekarz mogę jedynie zgadywać, że winne mogą być błędy na stronie, niepoprawne ścieżki, błędna składnia URI, źle skonfigurowany serwer, źle skonfigurowane proxy, źle skonfigurowany firewall, czy choćby machnięcie skrzydłami przez motyla gdzieś w Tokyo.
Co dalej, ja poświęcam Ci swój czas i STARAM Ci się pomóc, choć tego robić nie muszę i nie spotka mnie za to żadna doczesna nagroda (pomijając już satysfakcję, która często jest najlepszą nagrodą, ale pal ją już licho), a Ty mi tu jakieś insynuacje zapodajesz co do mojej inteligencji, gdyż nie byłem tak łaskaw zgadnąć co masz na myśli. No przykro mi bardzo; ale jeśli nie chciałaś mojej pomocy, wystarczyło powiedzieć, a nie mnie obrażać, nie uważasz?
- athantor
Jeżeli nie było Pana inetncją obrażenie mnie to przepraszam. Nie mam kłócic się z kimś kogo nie znam a przyczyną było nie domówienie
- Gość
Anonymous pisze:W woli ściałości Pan pierwszy mnie obraził.
Gdzie?
Anonymous pisze:Poza tym w moim poscie nic nie pisałam o zdjęciach tylko o całej grafice (zdjęcia, tło, butony itp).
ZOMG. W moich dwóch poprzednich postach słowo „zdjęcie” nie występuje ani razu.
Anonymous pisze:Jeśli byłam mało konkretna to wystarczyło to napisać
Zrobiłem to w pierwszej linii mojej pierwszej odpowiedzi.
Anonymous pisze:a nie śmieć się.
Gdzie ową rzecz uczyniłem?
Anonymous pisze:Rozmumiem że mało dziewczyn pisze na waszym forum,
Pisze, a przynajmniej pisała, taka jedna
Anonymous pisze:widocznie nie znam się na tego typu żartach jakie mi Pan zaserwował.
Żartach? Można to i tak nazwać…
Anonymous pisze:Ja potrzebuję pomocy a nie kłótni.
To po co zaczynać? :->
Anonymous pisze:Jeżeli nie było Pana inetncją obrażenie mnie to przepraszam.
Takoż i ja za ewentualne fragmenty, które uznalaś za obraźliwe, choć starałem się nie zawierać owych.
Anonymous pisze:Nie mam kłócic się z kimś kogo nie znam a przyczyną było nie domówienie
A więc raz jeszcze:
Mogłabyś wcielić w życie sugestię gościa z nad Twego postu? TIA.
- athantor
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8b4) Gecko/20050910 SeaMonkey/1.0a
Jezeli strona sie lokalnie wyswietla dobrze a na serwerze nie to na 100% byk lezy po stronie piszacej strone. Patrzac ze w IE jest dobrze to to moga byc raczej tylko zle slashe. zamiast "/" uzyto zapewne "\".
Inne mozliwosci:
-wielkosc liter - serwery odrozniaja wielkosc liter, windows nie
-przypadkowe podanie lokalnych sciezek do plikow zamiast relatywnych.
I prosze mi sie tu nie wyzywac bo zamkne temat...
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Może tak aby już nie było nieścicłości około 4 dni temu skończyłam stronkę zamieściłam ją na serwerze i wszystko było w porzadku. Widziałm ją zarówno w firefox-ie jak i w IE. 2 dni późńej zmieniłam pewne rzeczy w stronce i przekroczyłam limit transferu godzinnego. Po godzinie mnie odblokowano i na IE wszystko było ok natomiast na firefox-ie jest jest tragedia (rzynajmniej ja tak widzę). prosiłam znajomych aby popatrzeli na stronkę- oni twierdzą że wszystkojest ok (z tym że mają IE).
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły jak temu zaradzić piszcie proszę
- buremka
buremka pisze:prosiłam znajomych aby popatrzeli na stronkę- oni twierdzą że wszystkojest ok
Takoż i u mnie.
buremka pisze:(z tym że mają IE).
buremka pisze:Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły jak temu zaradzić piszcie proszę
Spróbuj nacisniąć przycisk odświerzenia z sziftem, bądź nacisnąć ctrl+shift+r.
Jak wygląda ta niewyświetlająca się grafika? Co się dzieje jak klikniesz ppm myszy na miejsce gdzie ma się znajdować obrazek i wybierzesz „View Image”?
ATSD, to wiesz, że masz 27 błędów?
- athantor
athantor pisze:buremka pisze:prosiłam znajomych aby popatrzeli na stronkę- oni twierdzą że wszystkojest ok
Takoż i u mnie.
Przejrzałem stronkę i potwierdzam słowa athantora - widać grafikę.
- JBG
- Z nami od: 17 marca 2005, 12:57
wyświetla mi się strona republiki z napisem limit transferu godznnego przekroczony.
ATSD, to wiesz, że masz 27 błędów?[/quote]
co do błędów próbowałm je poprawić, ale te kolumny i wiersze w których niby są błędy- albo to nie ten wiersz albo tych komend w ogóle nie mam albo błędy które mam podkreślone nie występują. Więc nie wiem co jest.
- Gość
Anonymous pisze:Co się dzieje jak klikniesz ppm myszy na miejsce gdzie ma się znajdować obrazek i wybierzesz „View Image”?
Powinien się pokazać w oknie przeglądarki obrazek, na który najechałaś i kliknęłaś ppm wybierając "pokaż obrazek"!
Anonymous pisze:co do błędów próbowałm je poprawić, ale te kolumny i wiersze w których niby są błędy- albo to nie ten wiersz albo tych komend w ogóle nie mam
Zapewne republika dorzuca parę linijek kodu związanego z pop-up'em, dlatego po pierwsze nie masz tych linijek kodu, po drugie musisz wziąć na to poprawkę szukając innych błędów.
Anonymous pisze: albo błędy które mam podkreślone nie występują. Więc nie wiem co jest.
Czy mogłabyś podać dokładnie jakich błędów nie masz, a które występują?
- JBG
- Z nami od: 17 marca 2005, 12:57
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050908 Firefox/1.4
Zacznij może od poprawienia doctype, tzn. dodaj ścieżkę do dokumentu dtd: http://web.reporter.pl/html/index.php?id=1000Anonymous pisze:co do błędów próbowałm je poprawić, ale te kolumny i wiersze w których niby są błędy- albo to nie ten wiersz albo tych komend w ogóle nie mam albo błędy które mam podkreślone nie występują. Więc nie wiem co jest.
bo validator nie potrafi rozpoznać typu dokumentu i przyjmuje chyba domyślnie najnowszy zalecany standard. Po poprawieniu część błędów pewnie zniknie i pojawią się nowe
Z tego co widzę korzystasz z ramek i właśnie do zawartości ramki odnoszą się błędy. Kliknij w Firefoksie prawym przyciskiem myszy na stronę. W menu kontekstowym pojawi się opcja dotycząca ramek.
Błędy 1 i 2. Jeżeli dobrze pamiętam, trzeba zrobić odstęp między: cośtam DEFER> a </script>.
Dawno nie robiłem stron, ale odwołania do zewnętrznych skryptów JavaScript i zewnętrznych CSS pisze się w sekcji HEAD a nie przed HTML. Doctype też lepiej umieszczać na każdej stronie, bo łatwiej validować, nie trzeba nic ustawiać w validatorze i z tego co wyczytałem, chyba na tym forum, bez doctype przeglądarka pracuje w trybie Quirks Mode, co teoretycznie może narazić stronę na błędy w wyświetlaniu.
Błąd 4. Arkusze styli określa się inaczej
Nad resztą musisz posiedzieć, ale bętą to na pewno takie "głupotki"
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
piotrek84 pisze:Z tego co widzę korzystasz z ramek i właśnie do zawartości ramki odnoszą się błędy. Kliknij w Firefoksie prawym przyciskiem myszy na stronę. W menu kontekstowym pojawi się opcja dotycząca ramek.
Ramki są od prv. Strona jako taka owych nie posiada.
piotrek84 pisze:Błędy 1 i 2. Jeżeli dobrze pamiętam, trzeba zrobić odstęp między: cośtam DEFER> a </script>.
To dokleja republika.
piotrek84 pisze:Dawno nie robiłem stron, ale odwołania do zewnętrznych skryptów JavaScript i zewnętrznych CSS pisze się w sekcji HEAD a nie przed HTML.
Takoż.
piotrek84 pisze:Błąd 4. Arkusze styli określa się inaczej
To dołączenie stylu jest dostosowane do przeglądarki dla której jest on przeznaczon.
- athantor
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8b4) Gecko/20050908 Firefox/1.4
Czyli tak jak myślałem: nie wymyślono bardziej profesjonalnego narzędzia do WWW niż notepad.exe + kolorowanie_składni + lista_CSS/sprawdzony_kurs/specyfikacja + palceathantor pisze:To dołączenie stylu jest dostosowane do przeglądarki dla której jest on przeznaczon.
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.9) Gecko/20050620 Firefox/1.0.5
Anonymous pisze:co do błędów próbowałm je poprawić, ale te kolumny i wiersze w których niby są błędy- albo to nie ten wiersz albo tych komend w ogóle nie mam albo błędy które mam podkreślone nie występują. Więc nie wiem co jest.
Tak dla przykładu:
Pierwsze trzy błędy wynikają z tego, że na republice na samym początku kodu dopisywany jest skrypt, a powinien być zupełnie gdzie indziej!
Błąd 4. Nie ma takiej konstrukcji:
<style fprolloverstyle>A:hover {color: #FFFFFF}
</style>
Błędy 9, 10 i kilka następnych wynikają z nieprawidłowego zagnieżdżenia znaczników:
<p><a href=...>dsfsdfdsfs</p></a>
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Mozilla/4.0
http://validator.w3.org/ i tam wybierz "Validate by file upload" - wtedy numery linii będą się zgadzały z tymi w WebsitePro.
A strona się wyświetla poprawnie
- Titani...
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony