MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mbank / applet javy

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

mbank / applet javy

Postautor: entis » 04 kwietnia 2003, 14:38

Przeglądarka: -

Coś mi się wydaje że na stronie mBanku ktoś zastosował rozwiązanie "IE only". Chodzi o applet javy umieszczony na stronach z notowaniami funduszy inwestycyjnych, np :

http://www.fundusze.mbank.com.pl/GTFI_GTOS.html

U mnie (Moz 1.3 + WinXP) applet wczytuje się częściowo i wyskakuje komunikat o nie znalezieniu jakiejś klasy. Gdy otworzę tę samą stronę w IE (który korzysta z tej samej Javy) applet zaczyna normalnie chodzić nawet w Mozilli (prawdopodobnie idzie z cache'u).

Czy u was jest tak samo ?
entis

Re: mbank / applet javy

Postautor: Lichurec » 04 kwietnia 2003, 15:17

WFM :)

Co prawda, za pierwszym razem w/w "aplet javy" sie nie zaladowal, ale odswierzylem tylko strone i wszystko dziala poprawnie :)

Tak swoja droga.. mBank to chyba najlepiej dostosowany do Mozilli eBank :) Podobno "wykrzacza sie" tylko czasami.. i to na IE ;p (wedlug danych administratorow/pracownikow mBanku)

Z powarzaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: MarcineQ » 04 kwietnia 2003, 15:38

Lichurec pisze:Tak swoja droga.. mBank to chyba najlepiej dostosowany do Mozilli eBank :)

Polemizowałbym... :P
Ja tam ze stroną Inteligo nie miałem jak dotąd problemów.
MarcineQ

Z nami od: 15 września 2002, 13:52

Postautor: Ludwik » 04 kwietnia 2003, 16:55

MarcineQ pisze:Polemizowałbym... :P
Ja tam ze stroną Inteligo nie miałem jak dotąd problemów.

Zgadzam się, w Inteligo wszystko chodzi śpiewająco. Wszystko nawet WYGLĄDA jak ma wyglądać :D
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Lichurec » 05 kwietnia 2003, 09:26

Ludwik pisze:Zgadzam się, w Inteligo wszystko chodzi śpiewająco. Wszystko nawet WYGLĄDA jak ma wyglądać :D

sumie polemika ta do niczego raczej nie doprowadzi, ale.. :P

mBank wyglada dokladnie tak, jak powinien wygladac. Jak zamierzali, aby wygladal. Bezposrednio od osob powiazanych z mBankiem wiem, ze jedyne problemy w wyswietlaniu stron mBanku (bardzo sporadyczne jednak) zdarzaja sie przy przegladarkach z "rodziny" IE.. i to nie we wszystkich.
bLedem pwtarzajacym sie notorycznie, jest blad wyswietlania forum w IZZYbanku (takze mBanku), jednak jedynie w szczegolnych okoicznosciach, oraz (rownierz) w przegladarkach IE.

Serwis mBanku i IZZYbanku od podstaw tworzony byl jako "crossbrowserowy", ze szczegolnym zas uwzgledenieniem Mozilli. O bledach zwiazanych z IE wiadomo.. i maja one zostac w czasie najblizszym poprwione..

Niestety, co do Inteligo, nie jestem az tak dobrze doinformowany. Faktem jednak jest, ze gdy jakis czas temu zdarzaly sie "narzekania" na bledy we wspolpracy Mozilli z Serwisem Inteligo, serwis mBanku wspolpracowal z nia bez zarzutow..

Wiem, ze dalsza polemika raczej na pewno przeksztalcilaby sie w "wojne" pt.: Ktory bank jest lepszy. Nie to bylo moim zamiarem..
Dlatego, jerzeli Panstwo pozwola, zakoncze juz ta dyskusje.

Z powarzaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator

nie tak pieknie

Postautor: grimfang » 05 kwietnia 2003, 10:04

a u mnie w 50% kliknięć na zakładkach z lewej (historia, rachunki itd) otwierają się one w nowych okanch a nie w głównej ramce
wiec nie jest tak świetny
rzecz dzisje sie od poczatku mojej obecności w tym banku czyli od kilku miesięcy
na różnych wersjach mozilli
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Z nami od: 09 czerwca 2002, 20:23

Postautor: Yano » 06 kwietnia 2003, 21:09

SOA#1: Dziwne, u mnie działa ;)

A dokładniej: MozillaPL 1.4a, Sun JRE 1.4.1_02.
(N)Applet widoczy przy pierwszym wczytaniu i działa śpiewająco :) (w tym momencie akurat Joe Cocker ;))
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: nie tak pieknie

Postautor: Lichurec » 07 kwietnia 2003, 10:38

grimfang pisze:a u mnie w 50% kliknięć na zakładkach z lewej (historia, rachunki itd) otwierają się one w nowych okanch.. i te de...

Hmm. ciekawe.. Od kiedy zainteresowalem sie w/w bankiem, nie mialem ZADNYCH problemow w stylu "wyskakujace ramki" badz jakichkolwiek innych..

o przepraszam.. sklamal bym. wysypywalo mi sie jedynie IZZYforum (w IZZYbanku) ale tylko pod IE. pod Mozilla nie mialem zadnych problemow.. nigdy.. a sadzac z twojej wypowiedzi "obserwuje" mBank dluzej niz ty (obecnie ponad 1.5 roku non stop - serdnio co kilka dni, a nawet wczesniej - bardziej sporadycznie)

Moze po prostu mam szczescie??
Lichurec
Moderator

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony