MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

display: inline ?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

display: inline ?

Postautor: Elmo » 08 maja 2003, 11:02

Przeglądarka: -

Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

</head>
<body style="">
<div style="background-color: red; width: 200px; height:400px;">
  <div style="background-color: blue; width: 50px; height:50px; display:inline"></div>
  <div style="background-color: green; width: 50px; height:50px; display:inline"></div>
  <div style="background-color: purple; width: 50px; height:50px; display:inline"></div>
</div>

</body>
</html>

W IE widać te kolorwe div'y, a w Mozilli po prostu znikają (!?)
Czy jest coś co powinienem dołożyć, żeby to działało ?

P.S. chce, żeby te divy były jeden obok drugiego nie pod sobą...
Elmo

Z nami od: 01 maja 2003, 17:40

Re: display: inline ?

Postautor: Domel » 08 maja 2003, 11:35

Elmo pisze:W IE widać te kolorwe div'y, a w Mozilli po prostu znikają (!?)
Czy jest coś co powinienem dołożyć, żeby to działało ?

P.S. chce, żeby te divy były jeden obok drugiego nie pod sobą...

Juz kiedys pisales w podobnej sprawie (i ktos dal Ci odpowiedz). Ja tylko powtorze, ze obok display:inline nie moga wystepowac cechy rozmiarow (width, height). Zachowanie Mozilli jest wiec prawidlowe (to w IE wyglada zle).
Zeby uzyskac efekt taki o jakim piszesz musisz uzyc pozycjonowania czyli cech typu position (absolute lub relative - doradzam jednak absolute w tym wypadku) + rozmiary i odleglosci (np top i left). Mozna tez inaczej przez float (left, right) + rozmiary i odleglosci (np top i left).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 08 maja 2003, 11:42

Domel pisze:Juz kiedys pisales w podobnej sprawie (i ktos dal Ci odpowiedz).
Pytałem o centrowanie, a to mi nie bardzo na podobne wygląda ;)

Domel pisze:Zeby uzyskac efekt taki o jakim piszesz musisz uzyc pozycjonowania czyli cech typu position (absolute lub relative - doradzam jednak absolute w tym wypadku) + rozmiary i odleglosci (np top i left).
Poćwicze, zobacz, a jak dalej nie dojde to zapytam :)

Domel pisze:Mozna tez inaczej przez float (left, right) + rozmiary i odleglosci (np top i left).
To w moim przypadku nie zadziała w mozilli bo jak dam float, to główny div się nie "rozciągnie" jak ten w środku ma float i jest większy. :/
Gość

Postautor: Domel » 08 maja 2003, 11:58

Anonymous pisze:Pytałem o centrowanie, a to mi nie bardzo na podobne wygląda ;)

Ale chodzilo o to samo (czyli nie mozna uzywac rozmiarow w display: inline)

Anonymous pisze:To w moim przypadku nie zadziała w mozilli bo jak dam float, to główny div się nie "rozciągnie" jak ten w środku ma float i jest większy. :/

Pokombinuj a napewno wyjdze. Nie dodawaj float do glownego div'a tylko do tych malych kwadracikow (sprobuj nadac float:left dla pierwszego float:right dla ostatniego + jeszcze kilka cech). Zerknij na http://w3.org spowodu dwoch rzeczy:
1) Wiele sie mozna tam nauczyc o poprawnym pisaniu kodu HTML/XHTML (jak cos nie wychodzi pierwszym krokiem powinna byc wlasnie ta strona bo ona pomoze Ci namierzyc blad i go zlikwidowac a wtedy Mozilla napewno poprawne bedzie wyswietlac)
2) I inny powod (mniejszy) - strona glowna jest zrobiona wlasnie przez float i w Mozilli jest widziana poprawnie (dlatego przejrzyj jak to jest zrobione)
Domel

Postautor: Elmo » 08 maja 2003, 12:58

<html>
<head>

</head>
<body style="">
<div style="margin: 5px; top: 20px; left:200px; width:450px; overflow:visible; position:relative; border: 1px solid red">
  <div style="width:30px; background-color: blue; height:500px; position: absolute; top: 0px; float:none"></div>
  <div style="width:30px; background-color: green; height:500px; position: absolute; top: 0px; left: 31px"></div>
</div>
</body>
</html>

Co zrobić, żeby ten div z czerwoną ramką rozciągnął się pod te co są w środku ? (w manualu CSS nie mogłem się dokopać jak to zrobić)

P.S. w3.org znam, ale jedyne co tam tak naprawdę znalazłem to manual (czy są tam jakieś lekcje/porady, a ja ślepy ?), którego mam u siebie w pdf-ie (znacznie łatwiej się szuka).
Elmo

Postautor: Domel » 08 maja 2003, 20:54

Elmo pisze:Co zrobić, żeby ten div z czerwoną ramką rozciągnął się pod te co są w środku ?

Nie wiem co to znaczy "rozciagal sie pod te co sa w sreodku"?
Ale moze chodzi o cos takiego:
<div style="margin: 5px; top: 20px; left:200px; width:450px; overflow:visible; position:relative; border: 1px solid red; height:500px;">

Elmo pisze:P.S. w3.org znam, ale jedyne co tam tak naprawdę znalazłem to manual (czy są tam jakieś lekcje/porady, a ja ślepy ?), którego mam u siebie w pdf-ie (znacznie łatwiej się szuka).

Nie rozumeim po Ci sa potrzebne jakies manuale? Na w3.org sa specyfikacje a wlasnie specyfikacje (i rekomendacje) dla webmastera to rzesz swieta. Poza tym wszystkie manuale powstaja na podstawie specyfikacji (a te ktore nie powastaja wprowadzaja w blad ludzi).
Widze, ze jednak niedokonca znadz w3.org ;) dlatego podaje kilka adresow, ktore dobry webmaster powinen recytowac na pamiec gdy sie go zbudzi w srodku nocy :) :
1) http://www.w3.org/MarkUp/ - podstrona o HTML/XHTML
2) http://www.w3.org/TR/xhtml1/ - to musisz koniecznie znac na pamiec ;)
3) http://www.w3.org/TR/html4/ - podaje nie poto zebys ja znal (bo HTML juz dawno nie jest standardem, teraz jest XHTML) ale masz tam spis znacznikow, atrybutow i ich wartosci, bo specyfikacja XHTML 1.0 nawiazuje do HTML 4.01
4) http://www.w3.org/TR/xhtml11/ - wlasnie to jest standard nadzien dzisiejszy
5) http://www.w3.org/TR/CSS2/ - wiadomo, bez CSS ani rosz - tez na pamiec ;)
6) Jesli chcesz cos co jest mniej skomplikowane to moge polecis Ci swoj kurs ale zanzaczam, ze to nie jest tlumaczenie specyfikacji na polski to jest tylko streszczenie (wiec nie zwalnia z zapoznaniem sie powyzszymi adresami) http://xhtml.b7.pl

Poprobuj zrobic to samo z float.

Teraz tylko moja uwaga: to jest forum Mozilli a nie webmasterstwa. Wiec staraj sie wysylac posty bardziej zwiazane z Mozilla (chyba ze nie bedziesz mial wyjscia).
Domel

Postautor: marcoos » 08 maja 2003, 22:01

"HTML 4 nie jest już standardem"

Tak samo mógłbym powiedzieć, że ISO-8859-2 nie jest już standardem kodowania polskich ogonków, odkąd jest UTF-8. XHTML jest lepszy od HTML, ale... bez przesady. :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 08 maja 2003, 22:10

marcoos pisze:"HTML 4 nie jest już standardem"

OK, powinienem napisac standardem obowiazujacym :)
Domel

Postautor: Elmo » 09 maja 2003, 11:15

Domel pisze:
Elmo pisze:Co zrobić, żeby ten div z czerwoną ramką rozciągnął się pod te co są w środku ?

Nie wiem co to znaczy "rozciagal sie pod te co sa w sreodku"?
Ale moze chodzi o cos takiego:
<div style="margin: 5px; top: 20px; left:200px; width:450px; overflow:visible; position:relative; border: 1px solid red; height:500px;">

Wiesz, tak ustawić to nie problem, ale jak generuję dynamicznie w PHP stronkę to jednak różnie z tą wyskością to bywa. To ma być zależne od wysokości tego co jest w środku, a nie z góry ustalone.
A chodzi mi o to, że w tej chwili to co jest w środku wychodzi mi poza tą czerwoną ramkę (tak jakby miało float-a).

Domel pisze:Nie rozumeim po Ci sa potrzebne jakies manuale? Na w3.org sa specyfikacje a wlasnie specyfikacje (i rekomendacje) dla webmastera to rzesz swieta. Poza tym wszystkie manuale powstaja na podstawie specyfikacji (a te ktore nie powastaja wprowadzaja w blad ludzi).
Może ja myle pojęcia, ale to chyba to samo (?). A jeżeli mylę to czym to się tak naprawdę różni ?

Domel pisze:Poprobuj zrobic to samo z float.
Tego nie rozumiem (!?), przecież to się zachowuje jakby miało float, pomimo, że ręcznie wpisałem "none".

Domel pisze:Teraz tylko moja uwaga: to jest forum Mozilli a nie webmasterstwa. Wiec staraj sie wysylac posty bardziej zwiazane z Mozilla (chyba ze nie bedziesz mial wyjscia).
Tylko, że w IE się inaczej zachowuje niż tu (jak nie zrobię to w IE mniej więcej wygląda to jak chce, a Mozilli ni cholery nie moge uzyskać chcociaż podobnego efektu)

Edit
Sorx, w IE ten ostatni przykład wygląda tak samo. To w przypadku tych float-ów wysokość głównego div-a w IE jest dostosowana do zawartości, a w Mozilli nie :/

Czyli to:
<html>
<head>

</head>
<body style="">
<div style="margin: 5px; top: 20px; left:200px; width:450px; position:relative; border: 1px solid red">
  <div style="width:30px; background-color: blue; height:500px;float:left;"></div>
  <div style="width:30px; background-color: green; height:500px;float:left;"></div>
</div>
</body>
</html>

W IE zachowuje się tak jak na logikę powinno i tak jak chcę, a w Mozilli nie :/
Elmo

Postautor: Domel » 09 maja 2003, 12:01

Elmo pisze:Może ja myle pojęcia, ale to chyba to samo (?). A jeżeli mylę to czym to się tak naprawdę różni ?

Roznia sie tak jak woda i ogien ;)
Specyfikacja - oficjalny dokumet, jedyny poprawny (odpowiednik onstytucji w prawie)
Manual - fragmenty tekstu juz przetworzone (zmienione a co za tym idzie moga wkrasc sie bledy) (odpowiednik ulotki w ktorej ktos tam opisal Twoje prawa)

Elmo pisze:
Domel pisze:Poprobuj zrobic to samo z float.
Tego nie rozumiem (!?), przecież to się zachowuje jakby miało float, pomimo, że ręcznie wpisałem "none".

Chyba sie niezrozumielismy. Chodzilo mi zebys zrobil druga wersje (chociazby dla samoksztalcenia).

Elmo pisze:Tylko, że w IE się inaczej zachowuje niż tu (jak nie zrobię to w IE mniej więcej wygląda to jak chce, a Mozilli ni cholery nie moge uzyskać chcociaż podobnego efektu)

No co ja mam Ci odpowiedziec :)
Za IE nie resze ale Mozilla napewno poprawnie wyswietli strone ktora jest zgodna z W3C (czyli przechodzi przez walidatory HTML/XHTML i CSS i najlepiej zeby byla zgodna z WAI) a w przypadku pozycjonowania strona musi byc jeszcze "pomierzona".

Elmo pisze:Edit
Sorx, w IE ten ostatni przykład wygląda tak samo. To w przypadku tych float-ów wysokość głównego div-a w IE jest dostosowana do zawartości, a w Mozilli nie :/

Wiesz trudno mi sie wielu rzeczy domyslec ale proponuje Ci dwa rozwiazania:
1) Przerobione Twoje:
<div style="margin: 5px; top: 20px; left:200px; width:450px; position:absolute; border: 1px solid #FF0000; z-index:2; background-color:#FF0000">
  <div style="width:30px; background-color: blue; height:500px;float:left; top: 0px;"></div>
  <div style="width:30px; background-color: green; height:500px;float:left; top: 0px; left: 31px"></div>
</div>

2) I teraz zupelnie inne (jesli spelnia Twoje wymagania to te rozwiazanie jest bardziej przejrzyste)
<div style="border:1px solid #FF0000; position:absolute; z-index:1; background-color: #FF0000; width:450px; height:499px; left:200px; top: 20px"></div>
<div style="position:absolute; z-index:2; background-color: blue; width:30px; height:499px; left:201px ;top: 21px"></div>
<div style="position:absolute; z-index:2; background-color: green; width:30px; height:499px; left:231px; top: 21px"></div>

Elmo pisze:W IE zachowuje się tak jak na logikę powinno i tak jak chcę, a w Mozilli nie :/

To jakos dziwna masz logike :D
Domel

Postautor: Elmo » 09 maja 2003, 12:26

Domel pisze:Za IE nie resze ale Mozilla napewno poprawnie wyswietli strone ktora jest zgodna z W3C (czyli przechodzi przez walidatory HTML/XHTML i CSS i najlepiej zeby byla zgodna z WAI) a w przypadku pozycjonowania strona musi byc jeszcze "pomierzona".
Że IE się nie trzyma standardów to wiem (ale czasem jest to bardzo wygodne :/).

Domel pisze:Wiesz trudno mi sie wielu rzeczy domyslec
Wiem, sorx... ja wczoraj i dzisiaj miałem examy i byłem trochę rozkojarzony :oops:

Domel pisze:
Elmo pisze:W IE zachowuje się tak jak na logikę powinno i tak jak chcę, a w Mozilli nie :/

To jakos dziwna masz logike :D
Bo mam jeszcze logikę z IE :/

Co do rozwiązań to bym chyba nie doszedł, że problemem było "position" ("fixed" i "absolute" działa jak chce, "static" i "relative" nie)
Drugie mi nie odpowiada bo jak już napisałem nie wiem jakiej wysokości musi być.
THX za to pierwsze :)
Elmo

Postautor: Domel » 09 maja 2003, 13:43

Elmo pisze:Co do rozwiązań to bym chyba nie doszedł, że problemem było "position" ("fixed" i "absolute" działa jak chce, "static" i "relative" nie)

Dlatego, ze wlasnosci static i relative sa zupelnie inne niz absolute i fixed.
Domel

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony