MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Postautor: marcoos » 27 maja 2003, 13:34

Przeglądarka: -

Ta lista jest po pierwsze nieaktualna (CitiBank, Sony i Polkomtel obsługują już Mozillę od paru ładnych miesięcy!! [tak, wiem że się powtarzam powtarzam powtarzam]), po drugie głęboko schowana, a po trzecie chyba nikt z MozillaPL Team się nią już nie zajmuje. A kto stoi w miejscu,
ten się cofa.

IMVHO należy ten dział strony www.MozillaPL.org poddać porządnemu przebudowaniu. Znacznie lepiej (i wygodniej) wygląda np. nowo powstała lista stron nieobsługujących Opery.

Dlaczego ta lista jest potrzebna? Bo:

1) Nie każdy ma dostęp do Bugzilli->Tech Evang.
2) Nie każdy potrafi się Bugzillą posłużyć (np. niektórzy wrzucają polskie strony do ukraińsko-rosyjsko-armeńskiej kategorii!!!)
3) Bugzilla jest po angielsku.
4) Nikt się nie będzie rejestrował na Bugzilli, żeby zgłosić jedną stronę
5) Prostych stron nie ma sensu zgłaszać do Bz, lepiej załatwić sprawę "lokalnie"

Ktoś popiera ten mój wymysł? Albo jest mu przynajmniej... zdecydowanie przeciwny? Bo jak dotychczas moje wołania o to spotkały się z zerowym odzewem, kompletnym brakiem reakcji...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Marta » 27 maja 2003, 14:37

No ja jestem za....

A tak poza tym co do nieaktualnosci, to wypadalo by to zmienic...
Chyba nie chcielibysmy, zeby ktos rozpowszechnial bledy i braki mozilli 1.0 gdy mamy juz 1.4b i dalej....
:: wspólne profile linux i windows ::
:: Ubuntu Breezy, FF 1.5.0.1 ::
Marta

Z nami od: 04 września 2002, 15:08

Postautor: P.Swaczyna » 27 maja 2003, 15:08

A może by zbudować specjalny skrypt który by je tam dodawał. Ja widząc jakąś niedziałającą strone będe ją mógł tam dodać
P.Swaczyna

Z nami od: 19 marca 2003, 19:17

Postautor: marcoos » 27 maja 2003, 15:12

P.Swaczyna pisze:A może by zbudować specjalny skrypt który by je tam dodawał.

Dokładnie mi o to chodzi (choć proponowałbym robić weryfikację między zgłoszeniem niedziałającej strony a publikacją).
marcoos
Moderator

Postautor: pbartecki » 27 maja 2003, 18:18

Do dnia dzisiejszego praktycznie nie było co automatyzować, bo zgłoszeń było zdecydowanie niewiele. Jeśli chodzi o aktualizację tego co jest napisane i dodawanie nowych stron - jesteśmy tym jak najbardziej zainteresowani (pewnie wszyscy)...

Marek przyznaję się, to wszystko moja wina :oops: - nie wprowadziłem Twoich uwag od razu, a teraz przydałoby się po kolei sprawdzić wszystkie opisane banki/usługi i uaktualnić opis.
Proszę więc wszystkich, którzy mają możliwości o sprawdzenie ich ulubionych serwisów www - uwagi można wysyłać na forum lub bezpośrednio do mnie: pbartecki () mozillapl ! org tym razem obiecuję wszystko zaktualizować ;)

btw: czy wszyscy mają polskie literki na http://sklep.plusgsm.pl ?
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: arsmageddon » 27 maja 2003, 18:47

pbartecki pisze:btw: czy wszyscy mają polskie literki na http://sklep.plusgsm.pl ?

Nie mam polskich literek - kwalifikuje się na http://www.mozillapl.org/index.php?name ... ght=polska ???

Na Citi Bank nie dostrzegłem błędów
Na Philips - wyglada, że bez zmian - np. przy klikaniu na odnosniki aktywny tekst "rozjeżdża się"
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Marta » 27 maja 2003, 19:54

pbartecki pisze:btw: czy wszyscy mają polskie literki na http://sklep.plusgsm.pl ?

Hmmm... polskie powiadacie?...
Ja osobiście nie mam ŻADNYCH literek - jednym słowem strona nie ładuje się.
Hmm... Własnie sprawdziłam pod IE - też się nie ładuje - czyli chyba to nie jest bezpośrednio wina Mozilli... ;)

Btw. kiedyś miałam problemy ze skryptami przy rejestracji do miasta plusa - po dwóch próbach (miedzy czasie kontaktowałam się z Ich człowiekiem :D) dałam sobie spokój.... A z tego co pamiętam po prostu pod guzikiem OK był podpisany jakiś void czy cos w tym stylu....
Marta

Postautor: marcoos » 27 maja 2003, 20:22

Hmm... ja mam na sklep.plusgsm.pl polskie literki... Dziwne. :)
marcoos
Moderator

Postautor: blachu » 27 maja 2003, 20:40

U mnie też nie ma polskich literek.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6
Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4b) Gecko/20030507; blachu
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: emdej » 27 maja 2003, 21:39

W tej chwili w Twoim koszyku nie ma ?adnych produktów.

to chyba wyjasnia sprawe tego co jest u mnie

BuildID: 2003041908 @ WinXP
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: marcoos » 27 maja 2003, 21:43

emdej pisze:
W tej chwili w Twoim koszyku nie ma ?adnych produktów.

BuildID: 2003041908 @ WinXP

Ja mam:
W tej chwili w Twoim koszyku nie ma żadnych produktów.

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4b) Gecko/20030524
marcoos
Moderator

Postautor: emdej » 27 maja 2003, 21:52

zawsze wiedzialem ze linux jest lepszy, ale zeby z polskimi literkami nawet.... :)
W tej chwili w Twoim koszyku nie ma żadnych produktów.

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030401 @ Slackware (jednak.... z przyzwyczajenia a raczej nie chcialo mi sie zmieniac :) )

na Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4b) Gecko/20030430 Mozilla Firebird/0.6
tez jest dobrze....
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

ale czemu znowu osobno?

Postautor: qviri » 27 maja 2003, 22:42

Jako admin osiołków, zwracam się z propozycją, aby nie tworzyć osobnych list dla Opery i Moz, ale je połączyć! Jak mamy kiedykolwiek wygrać z IE jak w każdej, najmniejszej sytuacji się dzielimy?

Ktoś tu myśli podobnie jak ja, czy jestem samotny?

Aha, mamy dużo pomysłów na rozwój osiołków... Na przykład aniołki, które będą stronami w których wszystko działa doskonale :) A na każdej stronie osiołka będą linki do aniołków z tej samej branży ([evil_laugh]).
Jarek Piórkowski
qviri

Z nami od: 08 stycznia 2003, 21:18

Re: ale czemu znowu osobno?

Postautor: quiris » 27 maja 2003, 22:57

qviri pisze:Ktoś tu myśli podobnie jak ja, czy jestem samotny?

Z mojej strony pełne poparcie :D Promujmy standardy, a nie to czy strona otwiera się w tej czy w siamtej przeglądarce.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaję link do wątku o Osiołkach:
http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=19861
Zaprezentowany jest tam cały wstępny zamysł. Broń Boże nie sugerujcie się niektórymi negatywnymi opiniami na temat obopulnej współpracy. Większość z nas (użytkowników Opery) opowiada się za stworzeniem wspólnej strony promującej strony zgodne (lub prawie zgodne ;-)) ze standardami.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Adrianer » 27 maja 2003, 23:52

też byłbym za wspólną stroną, ale jest jeden problem. Niektóre strony działają pod Mozillą, a nie działają pod operą i na odwrót. Więc musiałby przy każdej stronie stać z czym nie działa, oraz czy strona jest w 100% zgodna ze standartami...

P.S. Dlaczego z osiołków wylecieli "Łowcy talentów"??
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: qviri » 28 maja 2003, 00:51

Adrianer pisze:też byłbym za wspólną stroną, ale jest jeden problem. Niektóre strony działają pod Mozillą, a nie działają pod operą i na odwrót. Więc musiałby przy każdej stronie stać z czym nie działa, oraz czy strona jest w 100% zgodna ze standartami...

No w mojej opinii od tego jest pole "opis"...

P.S. Dlaczego z osiołków wylecieli "Łowcy talentów"??

Bo nie chciało mi się zmieniać tytułu i w ogóle testowałem, a tak w ogóle to żadnych przeglądarek nie blokują...
Jarek Piórkowski
qviri

Z nami od: 08 stycznia 2003, 21:18

Postautor: Yano » 28 maja 2003, 09:10

Jeśli chodzi o Citibank, to na początku roku prowadziłem batalię o możliwosć logowania się z Mozilli bez ingerencji w UAString. Oto odpowiedź:
Citibank 05/02/2003 pisze:Uprzejmie informuję, że do korzystania z Citibank Online sugerowane są przeglądarki Internet Explorer w wersji 5.x i 6.0 oraz Netscape 4.7x. Wspomniane wyżej programy dostępne są prawie na wszystkich platformach systemowych.
Sugestie związane z dostosowaniem serwisu Citibank Online do innych przeglądarek zostały przekazane do osób odpowiedzialnych za administrowanie systemu.

Oczywiście przekazane sugestie trafiły pewnie do "archiwum" (czyt. kosza), bo nic się na stronie nie zmieniło.
Po miesiącu ponownie wysłałem wiadomość. Otrzymałem taką odpowiedź:
Citibank 21/03/2003 pisze:Uprzejmie informuję, że obecnie Citibank Online dostępny jest z większości przeglądrek internetowych spełniających wymogi bezpieczeństwa. Nie są obsługiwane starsze wersje przeglądarek na przykład Explorer 4.0, Netscape poniżej 4.7. Nowe wersje Netscape nie są odrzucane przy wejściu na strony Citibanku.
Niemniej powyższa decyzja nie zmienia rekomendacji Citibanku co do przeglądarek współpracujących z serwisem.

I rzeczywiście - można się zalogować z Mozilli bez problemów i wszystko działa. Tylko nie rozumiem, czemu się tak upierają, przy swojej rekomendacji, osiołki jedne.

Jeszcze dodam, że byłem wyjątkowo upierdliwy, bo swoje komentarze co do obsługi Mozilli wygłaszałem podczas rozmów telefonicznych, osobistych, przez system wiadomości online itd. W końcu musieli ustąpić :D
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Adrianer » 28 maja 2003, 09:54

qviri pisze:
Adrianer pisze:P.S. Dlaczego z osiołków wylecieli "Łowcy talentów"??

Bo nie chciało mi się zmieniać tytułu i w ogóle testowałem, a tak w ogóle to żadnych przeglądarek nie blokują...

Wg. mnie w tym spisie powinni być nie tylko ci, co blokują przeglądarki, lecz również ci co robią strony wedle standardu MS. Bo tej strony nie da się prawie przeglądać ( http://www.talenty.com.pl )...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: arsmageddon » 28 maja 2003, 10:01

Marta pisze:Btw. kiedyś miałam problemy ze skryptami przy rejestracji do miasta plusa - po dwóch próbach (miedzy czasie kontaktowałam się z Ich człowiekiem :D) dałam sobie spokój.... A z tego co pamiętam po prostu pod guzikiem OK był podpisany jakiś void czy cos w tym stylu....

Od jakiegoś czasu strona jest już w nowym wydaniu i mozna sie logować bez problemów.
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Marta » 28 maja 2003, 21:59

No to moze jeszcze dam im szanse :D
Marta

Następna