MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Strona nie działa pod Operą i IE

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Strona nie działa pod Operą i IE

Postautor: Laik » 16 lutego 2007, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

[Nie pisz drukowanymi literami - Moderator.]

Witam, nie znam się na tych całych bajerach związanych z tworzeniem strony, więc napiszę krótko i językiem laika:
1. Zrobiłem stronę w frontpage 2000
2. wykupilem domene i serwer na www.nazwa.pl
3. przerzucilem wszystkie pliki potrzebne do dzialania strony na serwer
4. ..i pojawia się problem... mianowicie strona działa w mozilli bez problemów ale w IE, operze nie (w tych dwóch otwiera się tylko strona główna, a jak klikam na linki, to pojawia się błąd 404 że stony nie ma na serwerze)

Proszę o pomoc bo nie wiem co jest grane, gdyż strona jest na serwerze a IE i Opera jakby jej nie widziały
Pozdrawiam Michał ..adres strony to www.przepychacz.com
Laik
 

Re: STRONA NIE DZIAŁA POD OPERĄ i IE !! POMOCY

Postautor: athantor » 17 lutego 2007, 01:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9a3pre) Gecko/20070216 Minefield/3.0a3pre

Laik pisze:1. Zrobiłem stronę w frontpage 2000


Done! → klik

Jak się na tym nie znasz, to radzę Ci zleć robotę komuś kto się zna, bo na prawdę ta strona tylko odgania Ci klientów… Wygląd retro rodem z początku lat 90. nie jest już kaczi :(

A linki Ci nie działają, bo masz ścieżki zakodowane w cp1250, gdy standard definiujący URI wymaga by to było UTF-8, do czego przeglądarki się stosują → klik. Przekoduj, zastosuj „percent encoding” w cepie, albo usuń pliterki.
(Ciekawostka: mnie linki w firefoksie również nie działają…)
Obrazek Obrazek
athantor
 
Posty: 911
Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Lokalizacja: Białystok

Postautor: laik » 17 lutego 2007, 14:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Wiem, że wygląda hadcore :), ale możesz jaśniej się wyrazić z tym usuwaniem literek , cepem i percent encoding....jak mam to zrobić??
laik
 

Postautor: athantor » 17 lutego 2007, 14:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9a3pre) Gecko/20070216 Minefield/3.0a3pre

  1. Zmień nazwy plików i katalogów, tak żeby nie zawierały polskich znaków diakrytycznych, a następnie popraw ścieżki w dokumentach (zdjęcia → zdjecia).
  2. Zamień polskie znaki diakrytyczne w ścieżkach w odnośnikach na ich procentowe odpowiedniki w CP1250 (zdjęcia → zdj%EAcia)
  3. O przekodowaniu polskich znaków diakrytycznych na UTF-8 raczej wspominać nie ma co. ;-)


Taka uwaga: Frontpejdż (jak również łord) to jeden z najgorszych WYSIWYG–ów na rynku (pod kątem jakości kodu). Może lepiej spróbuj tego wynalazku.
Obrazek Obrazek
athantor
 
Posty: 911
Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Laik » 17 lutego 2007, 15:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

dobra, kombinuje ale nic z tego nie wychodzi, więc last question :) jak zrobię tą stronkę od nowa w tym Nvu to będzie działać wszytko ?? tzn. czy te wszystkie kody będą wlaściwe i czy bedzie sie otwierać w każdej przeglądarce
Pozdrawiam i dzuękuję za pomoc
Laik
 

Postautor: laik » 17 lutego 2007, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Doszedlem do tego, zrobilem stronke w nvu (fajny programik :)),ale strona przestala dzialac takze w firefoxie, a wiecie dlaczego :) bo źle pliki były poprzydzielane, głownie rozchodzilo sie o xxx_xxx albo o koncowke html i htm. :) DZieks za pomoc
laik
 

Re: Strona nie działa pod Operą i IE

Postautor: Olhado/256 » 18 lutego 2007, 09:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Laik pisze:[Nie pisz drukowanymi literami - Moderator.]

Przepraszam za offtop, ale trochę mnie to zaskakuje - na komputerze trochę trudno pisać pisanymi literami :)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Odp: Strona nie działa pod Operą i IE

Postautor: Grzegorz » 20 grudnia 2009, 19:03

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.2.15 Version/10.10

Nie wiem, kto moderował, ale to chyba jasne, że chodziło o wielkie litery (ABC) w przeciwieństwie do małych (abc), a nie drukowane i pisane.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Strona nie działa pod Operą i IE

Postautor: Tomek » 20 grudnia 2009, 19:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2b5) Gecko/20091204 Firefox/3.6b5

Grzegorzu - sprawdź datę wątku....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9046
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Strona nie działa pod Operą i IE

Postautor: Grzegorz » 20 grudnia 2009, 21:26

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; pl) Presto/2.2.15 Version/10.10

Padła tu reklama (jakieś 2h temu), którą usunąłem, po czym odpisałem na ostatnie zapytanie, bez zwracania uwagi na jego datę. Mea culpa.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: