MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przekierowanie do tego samego pliku to nie odświeżanie!

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Przekierowanie do tego samego pliku to nie odświeżanie!

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 18:18

Przeglądarka: -

Spotkałem się ze stroną na której dane z formulaża przekazywane były do pliku user.php ten sprawdzał czy podane hasło jest prawidłowe, jeśli nie wyświetlał stosowny komunikat, a jeśli tak to przekierowywał do strony z Super Tajną Treścią ;). Problem w tym że stronę z Super Tajną Treścią generował ten sam skrypt co sprawdzał hasło, a więc przekierowanie w pliku user.php wyglądało tak:
Kod: Zaznacz cały
<meta HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="2; URL=user.php">

Co należałło by przetłumaczyć jako "po dwóch sekundach przejdź do pliku user.php". Jednak Mozia wyczaja ;) że ma przejść do tego samego pliku i poprostu odświeża. Mówicie że żadna róznica? Otóż nie. Mozia wyświetla komunikat z żądaniem potwierdzenia odświeżenia bo dokument zawwiera elementy POSTDATA (przypominam - trafiły do niego dane z formulaża) można albo potwierdzić - wtedy Mozilla odświeży przesyłając do skryptu takie same dane (a więc znowu wyświetli się strona przekierowująca zamiast Super Tajnych treści), a jesli wciśnie "anuluj" - strona po prostu się nie odświeży.
A skoro każemy Mozi przejść na jakąś stronę po 2 sekundach to chyba powinna poprostu to zrobić (nie przekazując żadnych danych)?
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 18:44

Mam wrażenie że napisałem mało czytelnie, więc w zamian napisałem skrypt w którym ten problem występuje:
[kliknij tu]
Mozilla odświeża stronę, przesyłając >ponownie< wszystkie dane z formulaża, zamiast przejść do pliku bez wysyłania danych.
(można porównać działanie Mozilli z działaniem Opery/MSIE)
Ludwik
Moderator

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 18:54

To s± Super Tajne Dane :) Zalogowano prawid³owo

...czyli WFM, Moz 1.4/rc2.

Może masz proxy spierniczone? ;)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 19:29

1. Nie mam proxy
2. Mozilla sama już za pierwszy razem pyta (u mnie) czy napewno odświeżyć przesyłając POSTDATA (a chodzi o to żeby nie przesyłała - ale takiej opcji nie ma).
Ja dostęp do "Super Tajnych Danych" ;) mogę uzyskać kilkając [enter] na pasku adresu (nie zmieniając go).
Ludwik
Moderator

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 21:19

A może masz jakieś inne cuda powłączane? Pipelining czy coś? Spróbuj w czystym profilu na domyślnych ustawieniach.

Naprawdę uważasz, że w Mozilli, która istnieje już dosyć długo, byłby tak podstawowy błąd?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 21:36

Uważam, że to na pierwszy żut oka, w większości zastosowań nie jest powazny błąd.
W końcu jest to
<meta HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="2; URL=user.php">
I bez podania pliku do którego ma przejść zupełnie normalnym by było gdyby robiła to co robi. A kidy ma przejść do pliku w którym własnie jest... może jej odwalić że ma poprostu odświeżyć :] - tak rozumowałem.
Ludwik
Moderator

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 21:38

Sprawdziłem na innym profilu - jest prawidłowo :o

Zastanawiam się tylko jakim ustawieniem mogłem doprowadzić do czegoś takiego :o (pipelingu nie mam, cudów specjalnie dużo też nie, problem wyśtępował już zanim zainstalowałem jakikolwiek dodatek).
Sorry za zamieszanie.
Ludwik
Moderator

Postautor: hADeSik » 15 czerwca 2003, 21:57

u mnie też działa prawidłowo a mam kilka 'cudów' jak to nazwałeś - musisz sprawdzić po kolei wszystkie swoje opcje...

ja niedawno złapałem się na tym że wyłączyłem 'Send Referrer' i nie mogłem przez to zrealizować płatności przez 1 z systemów obsługi kart kredytowych...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2003, 22:46

No cuż, sam napisałem ten przykładowy skrypt, nie ma w nim żadnych cudów i jestem pewien, że w Mozilli nie włączałem niczego co w sposób uzasadniony mogło by spowodować takie zachowanie.
Ludwik
Moderator

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony