MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Książka o JS?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Książka o JS?

Postautor: Yano » 24 czerwca 2003, 12:10

Przeglądarka: -

Przeglądałem sobie archiwum p.c.l.js i natrafiłem na taki kfiatek:
pl.com.language.javascript pisze:Szkoda, naprawde szkoda, ze nasi
polscy mistrzowie wola zlopac piwo niz przelac swoja wiedze na papier :)).

I tak mi się to jakoś skojarzyło ze zlotem ;)

A ja się zapytnę - co stoi na przeszkodzie, żeby wydać taką książkę? No tak, wiem, ktoś musiałby to napisać, ale speców od JS i (X)HTML'a mamy, więc trzeba by się tylko zmobilizować. Z wydaniem myślę by kłopotów nie było - Helion pewnie chętnie by się tym zajął. Ze zbytem też by nie było problemó, bo taką publikację by chętnie kupili wszyscy szanujący się webmasterzy (ja jako pierwszy ;) ).
Oczywiście ja się pisania nie podejmę - za cienki jestem, ale nasz kraj ma kilku fachowców, którzy by się nadali. Mam na myśli tutaj takich ludzików jak cały Alladyn Team, Blatek, sporo wiary z MozillaPL Team, żeby wymienić tylko niektórych.
Dodatkowo byłaby to niezła promocja Mozilli, bo oczywiście wszelkie screenshoty były by z niej lub z Firebirda :D . Do tego jeszcze można by dołączyć CD z przykładami, Mozillą (Firebirdem) i dodatkami, specyfikacje W3C itp.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Gandalf » 24 czerwca 2003, 18:51

Yano, pytanie jest proste. Czy chcemy napisac podrecznik do tworzenia w JS - wowczas mamy mnostwo specow, czy tez chcemy napisac genialna ksiazke o mysleniu w JavaScript, podrecznik ktory naprawde mozna polecic kazdemu bo uczy wylacznie prawidlowych nawykow, tak zadkich wsor programistow. Cos na ksztalt ksiazek Dijkstry, Tannenbauma, Wirtha (wlasnie przerabiam to ostatnie). Wowczas jest tylko jedna jedyna osoba w Polsce ktora moze to napisac. I obaj wiemy o kogo chodzi. :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Lichurec » 24 czerwca 2003, 19:09

Gandalf..

Przepraszam za "ignorancje, bezczelnosc oraz totalna niewiedze" ale moge zapytac "kto"??
MSZ (Moim Skromnym Zdaniem!) taka ksiazka byla by "bestselerem" w swojej dziedznie.. Moze da sie tego "kogos'ia" namowic...

L.
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: Gandalf » 24 czerwca 2003, 21:01

Vax. Poczytaj na pl.comp.lang.javascript, spojrz na kod Alladyna... a najlepiej spotkaj sie z nim i napij piwa. Zawsze kiedy wydaje mi sie, ze ktokolwiek, gdziekolwiek (nie wazne, dhtmlcentral, javascript-games.org, hotscripts, mozilla, pl.comp.lang.js) zrobil cos naprawde mocnego, ide na piwo z Vaxem. Rozmawiam z nim przez chwile i znow umiem "odroznic ksiezyc, od jego odbicia w lustrze wody" (cite from Sapkowski afair)

Facet siedzi w tym kilkadziesiat lat, programuje we wszystkim, od TASMa, przez Cobole, Ady, Fortrany, C, az po Jave i JS. Ma nie tylko to co my mamy - wiedze programistyczna, i to co byc moze niektorzy z nas maja - geniusz, ma tez doswiadczenie, ktorego brak nam wszystkim i wiedze o abstrakcyjnych modelach, zalozeniach, ideach ktore powstawaly kiedy matematycy zrozumieli czym moga byc komputery... niestety idee te w wiekszosci zostaly zapomniane i dzis siadajac do tutoriala Javy czy C++ bradzo brakuje nam tego "Old-Schoola".

Koniec reklamy :) Po prostu znam swoje mozliwosci. Wiem ile umiem (z JS) i wiem jak wiele mi brakuje abym mial prawo pisac ksiazki. Bo uwazam, ze ksiazki nie powinny pisac osoby ktore umieja programowac w czyms, tylko osoby ktore programuja na tyle dlugo, ze sami stworzyli swoje szkoly programowania i maja wiedze do przekazania innym. To sa te ksiazki, ktore naprawde warto kupowac i ktore przetrwaja lata.
Mozna tez napisac cos prosteg - tlumaczenie dokumentacji z przykladami, ale tego sa tysiace i to nie wplynie na umiejetnosci programowania nastepnych pokolen.
Gandalf

Postautor: Yano » 25 czerwca 2003, 07:26

Gandalf, ja tam nie przypadkiem wspomniałem o "Alladyn team". Myślałem wtedy głównie o tym człowieku, ale także o reszcie ludzi, którzy mieli swój wkład w narodziny Alladyna. Myślę, że Ty chyba najlepiej wiesz o kim mówię. :) Kiedy patrzę w kod Alladyna równie dobrze mógłbym się przyglądać konstrukcji nowoczesnego procesora - coś tam wiem o elektronice, tranzystorach itd, ale procesor to dla mnie czarna magia. Tak samo tu: znam na tyle JS, że potrafię napisać kilka skryptów, potrafię bez większych problemów wskazać gdzie ktoś zrobił błąd, ale Alladyn... No właśnie.

Niestety nie znam Vax'a osobiście. Wiem tylko, że ten człowiek ma ogromną wiedzę i doświadczenie. Ale wierzę również, że jest kilku ludzi którzy by mogli się zebrać i napisać coś takiego, co ja bym chętnie widział u siebie obok komputera.
Nie mam pojęcia, czy Vax by się dał namówić na napisanie takiego "podręcznika logicznego myślenia dla twórców stron internetowych". Być może jak by się zebrało odpowiednie zaplecze to i Vax by się dołączył.
Ale jedno jest pewne - taka publikacja na pewno by zdobyła sobie uznanie jeśli nie wsyzstkich to większości webmasterów. A myślę, że forumowicze na pewno by chętnie ją zakupili.

PS: Tak przy okazji - Vax nie chciałby się pojawić w Poznaniu? :)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Lichurec » 25 czerwca 2003, 11:14

:o :o :o

Tylko tyle potrafie z siebie wydusic.. :oops:

A wlasnie - moze udalo by sie namowic Vax'a na przyjazd na Zjazd..? Na pewno wielu ludzi by on zainteresowal (a ja osobiscie chcialbym chociazby takiego czlowieka na oczy zobaczyc... :o cos niezamowitego.. )

Absolutnie "zamurowany"
Towarzysz L
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: Gandalf » 25 czerwca 2003, 15:24

No coz, sprobojemy, to moze byc ciekawe :) Ostrzegam, ze Vax jest milosnikiem architektury NS4, i na Mozille ciagle zapatruje sie srednio przychylnie. Faktycznie, silnik JS w NS4 mial kilka ciekawych przewag nad obecnym i jeszcze wiele wody w wisle uplynie zanim (jesli wogule) te smaczki powroca.
Natomiast na pewno postaram sie go sciagnac, mysle, ze i jemuprzyda sie taki zlot, bo kto jak nie My ma go namowic zeby sie wreszcie przestal lenic i skonczyl tego Alla2? :) (aktualnie, kiedy bylem u niego ostatnio - 2 tyg temu - pisal WYSWIGA w JS - crossbrowserowego oczywiscie)
Gandalf

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony