Która lepiej przestrzega specyfikacje W3C?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Która lepiej przestrzega specyfikacje W3C?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
Proszę powiedzieć tak szczerze, która przeglądarka jest najbardziej zgodna ze specyfikacjami W3C i poszła na najmniejsze ustępstwa: Firefox, Konqueror, Opera, Safari, Seamonkey ?
- Jak Prawie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
IMO w kolejności:
Safari
Konqueror
Firefox/Mozilla i inne oparte o Gecko
Opera.
Przy czym - różnice śa b. małe - nie ma takiej przeglądarki która by obsługiwała 100% - są funkcje z którymi lepiej sobie radzi safari, a w innych prym wiedzie opera. Jednak... ze względu na to że opera ma swoje specyficzne zachowania... safari i konq nie są dostępne na wszystkich platformach, IMO kolejność przy testowaniu stron powinna wyglądać tak:
1. Firefox - w nim robimy/sprawdzamy, jak już jest ok
2. Opera - najczęściej wystarczą zaledwie 2-3 linijki w CSS do poprawienia... (przy odwrotnej kolejności - opera->firefox jest już ciut gorzej - nie źle... ale gorzej)
3. Wszelkie IE - tu już koszmar....
4. Konq - za pomocą livecd np.... ale na 99% nie będzie już żadnych problemów...
5. jeśli problemów nie ma na 1,2 i 4 - nie będzie ich też na safari....
Safari
Konqueror
Firefox/Mozilla i inne oparte o Gecko
Opera.
Przy czym - różnice śa b. małe - nie ma takiej przeglądarki która by obsługiwała 100% - są funkcje z którymi lepiej sobie radzi safari, a w innych prym wiedzie opera. Jednak... ze względu na to że opera ma swoje specyficzne zachowania... safari i konq nie są dostępne na wszystkich platformach, IMO kolejność przy testowaniu stron powinna wyglądać tak:
1. Firefox - w nim robimy/sprawdzamy, jak już jest ok
2. Opera - najczęściej wystarczą zaledwie 2-3 linijki w CSS do poprawienia... (przy odwrotnej kolejności - opera->firefox jest już ciut gorzej - nie źle... ale gorzej)
3. Wszelkie IE - tu już koszmar....
4. Konq - za pomocą livecd np.... ale na 99% nie będzie już żadnych problemów...
5. jeśli problemów nie ma na 1,2 i 4 - nie będzie ich też na safari....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Re: Która lepiej przestrzega specyfikacje W3C?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3
Dzięki. Ostatnio pokłóciłem się z kumplem, który twierdził, że Opera, bo Fx ma zbyt dużo ustępstw w stosunku do IE, a ja słyszałem tylko o document.all czy czymś takim. 
- Jak Prawie
Re: Która lepiej przestrzega specyfikacje W3C?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a5pre) Gecko/20070530 Minefield/3.0a5pre
Jak Prawie pisze:Dzięki. Ostatnio pokłóciłem się z kumplem, który twierdził, że Opera, bo Fx ma zbyt dużo ustępstw w stosunku do IE, a ja słyszałem tylko o document.all czy czymś takim.
Możesz mu wspomnieć np. o paskach przewijania. O ile pamiętam, to Opera pozwala na zmianę ich wyglądu przez CSS - tak jak IE. Mozilla natomiast powiedziała, że absolutnie nie zgadza się na ingerencję w pasek przewijania, bo należy on do przeglądarki
- diablownik
- Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony