MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dziwne zachowanie Mozilli, jako jedynej.

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Dziwne zachowanie Mozilli, jako jedynej.

Postautor: Mati » 03 lipca 2003, 19:01

Przeglądarka: -

Cześć!

Zrobiłem szablon do swojej nowej strony (http://www.maticomp.net/maticomp.net/index.html) zgodny z XHTML 1.1 oraz CSS 2 i strona wygląda poprawnie pod IE i Konquerorem, prawdopodobnie pod Operą również - nie sprawdzałem, natomiast Mozilla głupieje. Tzn. w górnej tabeli robi robi odstępy między <tr> - mimo ustawienia i cellspacing i cellpadding na 0. Z tego powodu dwa obrazki w dwóch różnych <tr> nie spasowuję się i zostaje nieładna czarna przerwa. Co może być powodem takiego zachowania ? Błąd w smoczycy, a może mój błąd ?

Z góry dzięki za pomoc
Mati

Z nami od: 03 lipca 2003, 18:53

CSS2: border-collapse

Postautor: DLX » 03 lipca 2003, 19:20

uzyj w stylu tej tabeli
border-collapse: collapse;
DLX

Postautor: Mati » 03 lipca 2003, 19:34

bez zmian :(

btw, co moge wpisac w stylu aby zastapic cellspacing="x" i cellpadding="y"? Kiedys pamietalem, ze jest cos i co, albo ze nie ma - a teraz kompletne zacmienie i wpisane w XHTMLu zamiast w stylu.
Mati

Postautor: prefiks » 03 lipca 2003, 23:18

Strzelam że problem spowodowany jest tym http://devedge.netscape.com/viewsource/2002/img-table/

Cellspacing i cellpadding w stylach ustawia się przy użyciu padding i margin dla <td/>.

Ogolnie, mógłbyś wywalić tą tabela i całość przerobić na div-y + pozycjonowanie z wykorzystaniem css, to zdecydowanie lepszy pomysł.
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Mati » 04 lipca 2003, 09:41

hm, dzięki za link - poczytam. A co do CSSa i DIVów - szczerze mówiąc to moje pierwsze "poważne" zetknięcie z CSSem i nie wiem jak to zrobić. Tzn. jak zrobić, żeby kolejne tabele były pod tym DIVem itp. - ale poczytam i spróbuję to zrobić :P Dzięki.
Mati

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony