rozjechane tabelki...
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
rozjechane tabelki...
Przeglądarka: -
Wpisalem w HTMLu taki wiersz: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL"> i rozjechały mi sie tabelki formatujace obrazki. Wiecie o co chodzi? Po usunieciu wszystko wraca do normy..
- Maciek
Re: rozjechane tabelki...
Maciek pisze:Wpisalem w HTMLu taki wiersz: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL"> i rozjechały mi sie tabelki formatujace obrazki. Wiecie o co chodzi? Po usunieciu wszystko wraca do normy..
Rany boskie, jakie "...Transitional//PL"? <---- nie ma czegoś takiego! To nie jest kod kraju z jakiego serwujesz dokument. RTFM: http://www.w3.org/TR/html401/sgml/dtd.html (Ctrl+F > "Typical usage") i http://www.mozilla.org/docs/web-develop ... types.html
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Re: rozjechane tabelki...
irekc pisze:Maciek pisze:Wpisalem w HTMLu taki wiersz: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL"> i rozjechały mi sie tabelki formatujace obrazki. Wiecie o co chodzi? Po usunieciu wszystko wraca do normy..
Rany boskie, jakie "...Transitional//PL"? <---- nie ma czegoś takiego! To nie jest kod kraju z jakiego serwujesz dokument. RTFM: http://www.w3.org/TR/html401/sgml/dtd.html (Ctrl+F > "Typical usage") i http://www.mozilla.org/docs/web-develop ... types.html
OK, dzieki.. jak dotad nie stosowalem tego, ale wyczytalem tu (na forum mozlillapl.org) w jakims poscie ze nie powinno sie tego wpisywac i postanowilem sprawdzic jak zachowa sie przegladarka jak wpisze... Okazalo sie ze IE to olewa jak wiekszosc niepoprawnego kodu, jednak mozilla nie ignoruje takich bledow i reaguje rozsypujac tabelki w drobny mak.
A tak wogole to po cholere stosowac DTD? Bez tego tez przegladarki dzialaja...
- Maciek
Dokladnie - przegladarka po DOCTYPE rozpoznaje ktora wersje rekomendacji interpretuje.
W praktyce nie jest to bardzo wazne. Mimo wszytsko html sie tak strasznie nie zmienia.
A Twoja strone to chetnie bym przepuscil przez validator - pewno czegos nie podomykales, ze Ci sie rozsypuje.
W praktyce nie jest to bardzo wazne. Mimo wszytsko html sie tak strasznie nie zmienia.
A Twoja strone to chetnie bym przepuscil przez validator - pewno czegos nie podomykales, ze Ci sie rozsypuje.
- mm
- Z nami od: 23 października 2002, 19:23
mm pisze:Dokladnie - przegladarka po DOCTYPE rozpoznaje ktora wersje rekomendacji interpretuje.
Wręcz przeciwnie, jest to bardzo ważne, jeszcze raz odsyłam do opisu na http://www.mozilla.org/docs/web-developer/quirks/, warto jeszcze sprawdzic co w ogóle znaczy to słowo: http://slowniki.onet.pl/index.html?tr=auto&tekst=Quirk. Cytując:
In Quirks mode, layout emulates nonstandard behavior in Navigator 4 and MSIE for Windows that is required not to break existing content on the Web. In full standards mode, the behavior is (hopefully) the behavior described by the HTML and CSS specifications
Co to oznacza w praktyce, możncie sprawdzić badając różnicę między plikiem html.css i quirks.css w katalogu (ścieżka z mojego dysku) c:\Program Files\mozilla.org\Mozilla\res\.
pozdrawiam
- irekc
Zgadzam sie z z postami wyzej. A ja dodam cos od siebie, napisze jak to jest z punktu widzenia W3C. Ranga DTD (wstawiany przez <!DOCTYPE>) caly czas rosnie (zaczelo sie to od czasow HTML 4.0). Jednak w erze XHTML-a DTD jest chyba najwazniejszym elementem domumentu. Ale od poczatku. XHTML jest aplikacja XML-a a kazda aplikacja XML-owa powinna posiadac zdefiniowane swoje znaczniki, atrybuty, ich domyslne wartosci, encje itp. Bez tego XHTML (HTML) jest niczym.
XML+DTD pozwala nam na dodanie znacznika i wtedy powstaje nowa wersja jezyka i pytanie jak przegladarka ma wyswietlac ten nowy znacznik? Odpowiedzjes oczywista, ze go nie wysiwtli poprawne a dzieki DTD przegladarka otrzymuje informacje co z danym znacznikiem, atrybutem lub encja zrobic.
XML+DTD pozwala nam na dodanie znacznika i wtedy powstaje nowa wersja jezyka i pytanie jak przegladarka ma wyswietlac ten nowy znacznik? Odpowiedzjes oczywista, ze go nie wysiwtli poprawne a dzieki DTD przegladarka otrzymuje informacje co z danym znacznikiem, atrybutem lub encja zrobic.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
sam juz nie wiem...
Domel pisze:XML+DTD pozwala nam na dodanie znacznika i wtedy powstaje nowa wersja jezyka i pytanie jak przegladarka ma wyswietlac ten nowy znacznik? Odpowiedzjes oczywista, ze go nie wysiwtli poprawne a dzieki DTD przegladarka otrzymuje informacje co z danym znacznikiem, atrybutem lub encja zrobic.
Popraw jesli sie myle, czy aby SCHEMA nie jest odpowiednikiem DTD, tylko ze zapisanym w XMLu? Jesli wiec chodzi o czystego XMLa to nie mam pytan, ale w przypadku HTMLa, to ja tak na prawde sam nie wiem w zgodzie z ktora wersja HTMLa klepie, bo pewne znaczniki sa zastepowane innymi np: zamiast CENTER jest DIV ALIGN="center" i inne kwiatki. A co do XMLa, to jaka przegladarka potrafi go w 100% poprawnie parsowac? Spytam inaczej, za ile lat bedzie mozna umieszczac strony w XMLu gdzie transformacje XSL beda wykonywane po stronie klienta?
Dodam tylko, ze w statystykach ogladalnosci znalazlem jakiegos delikwenta co za pomoca IE3 probowal po necie zeglowac
- Maciek
Re: sam juz nie wiem...
Maciek pisze:Domel pisze:XML+DTD pozwala nam na dodanie znacznika i wtedy powstaje nowa wersja jezyka i pytanie jak przegladarka ma wyswietlac ten nowy znacznik? Odpowiedzjes oczywista, ze go nie wysiwtli poprawne a dzieki DTD przegladarka otrzymuje informacje co z danym znacznikiem, atrybutem lub encja zrobic.
Popraw jesli sie myle, czy aby SCHEMA nie jest odpowiednikiem DTD, tylko ze zapisanym w XMLu? Jesli wiec chodzi o czystego XMLa to nie mam pytan, ale w przypadku HTMLa, to ja tak na prawde sam nie wiem w zgodzie z ktora wersja HTMLa klepie, bo pewne znaczniki sa zastepowane innymi np: zamiast CENTER jest DIV ALIGN="center" i inne kwiatki. A co do XMLa, to jaka przegladarka potrafi go w 100% poprawnie parsowac? Spytam inaczej, za ile lat bedzie mozna umieszczac strony w XMLu gdzie transformacje XSL beda wykonywane po stronie klienta?
http://www.mozilla.org/projects/xslt/ - u mnie działa bez problemów na niewielkiej stronce intranetowej, nie jest to może super skomplikowany xml+xslt, ale kiedyś próbowałem prostego docbooka+xslt własnej roboty na Mozzi odpalić i też poszło bez problemu
pozdrawiam
Irek
- irekc
Re: sam juz nie wiem...
Maciek pisze:Popraw jesli sie myle, czy aby SCHEMA nie jest odpowiednikiem DTD, tylko ze zapisanym w XMLu?
Tak, XML Schema to ma nawet wieksze mozliwosci niz DTD. Chociaz z drugiej strony moge powiedzec Ci DTD tez mozna uznac za XML (wystepuje deklaracja XML) co prawda jest to troche na wyrost ale jest
Maciek pisze:Jesli wiec chodzi o czystego XMLa to nie mam pytan, ale w przypadku HTMLa, to ja tak na prawde sam nie wiem w zgodzie z ktora wersja HTMLa klepie, bo pewne znaczniki sa zastepowane innymi np: zamiast CENTER jest DIV ALIGN="center" i inne kwiatki.
A bardzo zachcecam bo wersja HTML 4.01 Transitional / XHTML 1.0 Transitional sa na tyle "niewymagajace" ze spokojnie mozna pisac w tych wersjach DTD zeby przechodzilo przez walidator.
Maciek pisze:A co do XMLa, to jaka przegladarka potrafi go w 100% poprawnie parsowac?
100% to za wiekie slowa (szczegolnie ze IE obslugiue 80% HTML-a to czego mozna wymagac) ale w zadowalajacym robi to IE. JEsli chodzi o czysty XML to Mozilla nawet wyzej niz zadowalajaco.
Maciek pisze:Spytam inaczej, za ile lat bedzie mozna umieszczac strony w XMLu gdzie transformacje XSL beda wykonywane po stronie klienta?
Troche mousisz zmienic pytanie nie "ile lat" tylko ile dni
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony