MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[PHP-Fusion] Nieprawidłowe położenie zawartości diva

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

[PHP-Fusion] Nieprawidłowe położenie zawartości diva

Postautor: QooBooS » 04 lutego 2009, 01:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Witam.
Używam PHP-Fusion. Zadałem to pytanie na ich forum, jednak nikt nie odpisał.

Mam problem ze źle wyświetlaną zawartością jednego z divów, który jest panelem użytkownika. Przy pierwszym wejściu na stronę (albo po wyczyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki) tekst jest źle rozmieszczony. Problem znika dopiero po odświeżeniu strony. W IE wszystko jest na swoim miejscu.

Adres mojej strony: www.conquerpostac.lua.pl (jednak nie zobaczycie tego, dopóki się nie zarejestrujecie...)

Żeby zaoszczędzić Wam kłopotu, dam zdjęcie:
Przy pierwszym wejściu:
Obrazek

Po kliknięciu w link, wraca on na swoje miejsce:
Obrazek

Po odświeżeniu strony wszystko wraca do normy:
Obrazek

Kod: Zaznacz cały
echo"<div id='naglow2'>
<DIV id='witaj'>".$locale['024'].": ".$userdata['user_name']."<br><center>";
echo ($userdata['user_avatar'] ? "<img src='".IMAGES."avatars/".$userdata['user_avatar']."' ALT='avatar' style='margin:0 auto'>" : "<img src='".THEME."images/noav.jpg' ALT='NoAvatar image'>")."
</center></div>
<div id='witaj_p2'><br>
<img src='".THEME."images/bullet.gif' alt=''> <a href='".BASEDIR."edit_profile.php' class='side'>".$locale['080']."</a><br>
<img src='".THEME."images/bullet.gif' alt=''> <a href='".BASEDIR."messages.php' class='side'>".$locale['081']."</a><br>
<img src='".THEME."images/bullet.gif' alt=''> <a href='".BASEDIR."members.php' class='side'>".$locale['082']."</a><br>";
if (iADMIN && (iUSER_RIGHTS != "" || iUSER_RIGHTS != "C")) {
echo "<img src='".THEME."images/bullet.gif' alt=''> <a href='".ADMIN."index.php".$aidlink."' class='side'>".$locale['083']."</a><br>";
}
echo "<img src='".THEME."images/bullet.gif' alt=''> <a href='".BASEDIR."setuser.php?logout=yes' class='side'>".$locale['084']."</a><br>";
$msg_count = dbcount("(message_id)", "messages", "message_to='".$userdata['user_id']."' AND message_read='0'AND message_folder='0'");
if ($msg_count) echo "<br><center><b><a href='".BASEDIR."messages.php' class='side'>".sprintf($locale['085'], $msg_count).($msg_count == 1 ? $locale['086'] : $locale['087'])."</a></b></center>";


Jak dla mnie wszystko wygląda w porządku... Tylko dlaczego to się tak przesuwa?

Proszę o analizę. Bardzo zależy mi na doprowadzeniu tego do ładu, tylko nie mam już pomysłów...
QooBooS
 
Posty: 3
Z nami od: 04 lutego 2009, 00:57

Postautor: Tomek » 04 lutego 2009, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1b2) Gecko/20081201 Firefox/3.1b2

Załóż jakiś tymczasowy login żeby można było wejść - nikt nie będzie się specjalnie rejestrował. Poza tym - po fragmencie kodu nie dojdziemy gdzie jest błąd (zwłaszcza że nie podałeś stylu css)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: QooBooS » 05 lutego 2009, 01:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

OK, a więc:
login to: testus
hasło: tester
QooBooS
 
Posty: 3
Z nami od: 04 lutego 2009, 00:57

Postautor: Tomek » 05 lutego 2009, 11:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1b2) Gecko/20081201 Firefox/3.1b2

używasz float... a jakoś nie widzę w css clear: - to może być przyczyną - wyczyść opływanie w divie który występuje po tym problematycznym
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Gość » 05 lutego 2009, 13:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Dzięki za podpowiedź. Mimo że przeczytałem na przykład ten artykuł:
http://mynthon.net/articles/css/float_more
i wiem, jak to mniej więcej działa, to nie potrafię tego zastosować... To znaczy: co dokładnie ustawić, aby nic nie mogło wejść pod spód? W tym artykule jest zastosowany margines, ale jak go ustawić? margin: ..... ? A jeśli rozwiązaniem będzie clear, tak jak mówisz, to jak jego tu zastosować?

CSS:
Kod: Zaznacz cały
#witaj_p2 {
   font-family : Verdana, Tahoma, Arial, Sans-Serif;
   font-size : 11px;
   color : #725322;
   padding: 75px 20px 10px 0px;
   text-align: left;
}

#witaj {
   font-family : Verdana, Tahoma, Arial, Sans-Serif;
   font-size : 11px;
   font-weight : bold;
   color : #725322;
   padding: 50px 20px 10px 50px;
   float:left;
      line-height: 25px;
}
Gość
 

Postautor: QooBooS » 05 lutego 2009, 13:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Zapomniałem się zalogować i przez to nie mogę edytować poprzedniego posta...
W tym przypadku pomogło ustawienie height: 140px (wysokość avatara + odległość od góry napisu Witaj - mierzone na oko) i nic już nie zachodzi pod spód. Może nie jest to jakieś idealne rozwiązanie, ale ten div nie będzie wyższy niż te 140px.
Mimo wszystko dzięki za pomoc, jeśli coś jeszcze będzie nie tak, bo na przykład moje rozwiązanie będzie działać tylko w niektórych przypadkach (chociaż mam nadzieję, że tak nie będzie), to napiszę. :)
QooBooS
 
Posty: 3
Z nami od: 04 lutego 2009, 00:57


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: