MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Efekt lightbox "klatkuje"

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Nowy gość » 13 października 2009, 12:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam.
W na swojej stronie chcę zamieścić efekt typu lightbox a konkretnie http://fancybox.net/example.
I pojawia mi się błąd. Tzn w IE działa wszystko dobrze. W operze też. Tylko w firefoxie przy wyświetlaniu zdjęcia efekt animacji "klatkuje". Wiecie jak wprowadzić ten efekt żeby w Firefoxie tez był poprawnie wyświetlany?
Nowy gość
 

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Tomek » 13 października 2009, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Na stronie którą podałeś u mnie chodzi idealnie. Na klatkowanie może mieć wpływ ilość danych do pobrania.
Ps. klatkowanie występuje na twojej stronie czy na tej którą podałeś.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Gość » 13 października 2009, 12:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Na mojej stronie występuje klatkowanie. Strona jest jeszcze u mnie na kompie. Nie jest załadowana na serwer.
Trafiłem na trop ;)
Chyba chodzi o jakies ustawienia w css. Widocznie Firefox interpretuje więcej poleceń niż ubogi IE. Może warstwy albo cos innego. Jeśli macie porady to będę wdzięczny. A póki co sam szukam :)
Gość
 

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Tomek » 13 października 2009, 12:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Jeśli macie porady to będę wdzięczny.

64 linijka w pliku css - masz błąd.
A na powagę - bez kodu nikt nie da rady ci pomóc. Wrzuć stronę gdzieś na serwer to zobaczymy co jest nie tak. Zanim jednak nam ją podasz - usuń wszystkie błędy w html i w ccs (pomoże w tym ten wątek: Co zrobić gdy strona wyświetla się niepoprawnie? 10 kroków)
Widocznie Firefox interpretuje więcej poleceń niż ubogi IE.

Nie od dziś...

ps. przenoszę we właściwe miejsce.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Grzegorz » 13 października 2009, 13:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

W JS można sprecyzować szybkość wyświetlania efektów.

P.S. Polecam Lyteboksa, bo jest lekki i ma sporo opcji, przy czym nie miesza w odnośnikach do grafik i galerii, bo jego opcje są zapisywane w parametrze rel odnośników, np. rel="lytebox[nazwa]" i nie wymaga jQuery.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Nowy gość » 22 października 2009, 17:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam ponownie,
W końcu załadowałem stronę na serwer. [url]lightboxklatkuje.ehost.pl[/url]
Problem taki sam jak pisałem wyżej - wyświetlanie obrazków w Firefoxie klatkuje. W Operze jest trochę lepiej a w IE wszystko ładnie i płynnie działa.
Za poradą GrzegorzaJZD spróbowałem Lyteboksa ale problem jest ten sam i też klatkuje.
Sprawdziłem w walidatorze html i css. Css jest ok a błędu z html nie rozumiem:| tzn:
"Line 226, Column 12: ID "rm_1_3" already defined

<div id="rm_1_3"></div>"

Ale nie wiem czy on ma jakiś związek z klatkowaniem.

Proszę o pomoc i dzięki za zainteresowanie:)
Nowy gość
 

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: dexter » 22 października 2009, 17:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091021 Minefield/3.7a1pre

1. U mnie chodzi idealnie.

2. Ponieważ identyfikator musi być unikalny, u ciebie się powtarzają.
dexter
Moderator
 
Posty: 7976
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Nowy gość » 22 października 2009, 17:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

U mnie niestety klatkuje na dwóch różnych komputerach.
Jeśli ktoś ma pomysł o co chodzi to proszę o poradę :|
Nowy gość
 

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Tomek » 22 października 2009, 17:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.1.3) Gecko/20091020 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.3

U mnie nie klatkuje - ale może to mieć jakiś związek z tymi kilkakrotnie powtórzonymi identyfikatorami...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Gość » 22 października 2009, 18:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)

Hmm... a mógłbym prosić o krótkie wyjaśnienie o co chodzi z powtórzonymi identyfikatorami??

Tzn ja kilka razy na stroni używałem określonych w css elementów div żeby np. zrobić ramki do zdjęć. I wyskakuje że to błąd. Czy tak nie można?
Gość
 

Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Tomek » 22 października 2009, 18:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.1.3) Gecko/20091020 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.3

Stosujesz id - czyli identyfikator. Musi on być unikalny, czyli nie może na danej stronie występować kilka razy.
Jeśli potrzebujesz ten sam styl zastosować dla wielu elementów stosuj klasy, czyli class
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: KLAPEK » 22 października 2009, 18:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.23) Gecko/20090823 SeaMonkey/1.1.18

GrzegorzJZD pisze:W JS można sprecyzować szybkość wyświetlania efektów.

P.S. Polecam Lyteboksa, bo jest lekki i ma sporo opcji, przy czym nie miesza w odnośnikach do grafik i galerii, bo jego opcje są zapisywane w parametrze rel odnośników, np. rel="lytebox[nazwa]" i nie wymaga jQuery.

Ja osobiście używam Lightbox 2.
Działa bardzo dobrze, też oparty o rel i wydany na CC...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Odp: Re: Efekt lightbox "klatkuje"

Postautor: Grzegorz » 22 października 2009, 19:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091021 Minefield/3.7a1pre

KLAPEK pisze:Ja osobiście używam Lightbox 2.
Działa bardzo dobrze, też oparty o rel i wydany na CC...

Ale wymaga Prototype Framework i Scriptaculous Effects Library. JavaScript zajmuje 186 KB, podczas gdy Lytebox tylko 38,6 KB.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], OSH

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: