MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: martinoo » 16 stycznia 2010, 19:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.15) Gecko/2009101601 Firefox/3.0.15

Witam
Jetem nowicjuszem w tej dziedzinie i powoli wchodzę w ten temat. Od dłuższego czasu prowadze sklep internetowy. Teraz ze względu na wiecej czasu chciałem go jakoś udoskonalic ( czytaj poznać ).
Chciałem sprawdzić poprawnosć kodu mojego www poprzez walidacje ze strony w3.org.
No i oczywiscie mam troche błędów i uwag, ale mam też wiekszy z tym problem. Wiem że zostało sprawdzone źródło strony, ale błędów tych nie mam w pliku index.php, baa ten plik ma o wiele mniej lini niże źródło strony.
Jaki plik mam edytować by odnaleźć ten kod źródłowy? W jakim pliku je znajde?
Bardzo bym prosił o pomoc
martinoo
 

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Tomek » 16 stycznia 2010, 20:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

Plik index.php jest skryptem i to on generuje kod html na podstawie komend w nim zawartych. Treść może być generowana dynamicznie z wielu różnych plików, z danych wyciąganych z bazy itp itd.
Praktycznie bez dostępu do źródeł całego sklepu pomoc jest niemożliwa. Musiałbyś dopuścić do tego kogoś kto:
1. zna html i php
2. w miarę orientuje się w strukturze całego systemu obsługującego sklep (choć to niekonieczne - chyba że to samoróbka).

Na chwilę obecną - podaj co to za system sklepu, poszukaj na jego stronie "szablonów" zgodnych z html/xhtml
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: martinoo » 17 stycznia 2010, 06:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.15) Gecko/2009101601 Firefox/3.0.15

Dzięki za odpowiedz
To jest sklep który kupiłem kiedys na allegro, poprostu chciałem troche poprawić, moze da się lepiej wypozycjonować. Jestem jego adinistratorem. W przypadku kodu HTML to jakoś dałbym rade gorzej z php.
Tu jest adres www.superskuter.com.pl
martinoo
 

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Tomek » 17 stycznia 2010, 10:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

Jak już mówiłem - bez dostępu do źródeł (czyli tego co jest fizycznie na serwerze) nic się nie da poprawić. Przy okazji - błędy które są w kodzie w tym przypadku nie powinny wpłynąć na pozycjonowanie - jest ich mało i nie są istotne.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Grzegorz » 17 stycznia 2010, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

Dziwi mnie, że kupiłeś coś takiego, podczas gdy za darmo mogłeś mieć lepiej wyglądającą stronę i korzystać z forum i innych form wsparcia technicznego oferowanych przez społeczności bezpłatnych CMS-ów itp.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Tomek » 17 stycznia 2010, 12:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

@Grzegorz - cóż - nie każdy ma pewnie czas szukać i wolał "supersklep" z allegro... Chociaż znając życie, jakby się spojrzało dokładnie w źródła - odkrylibyśmy że to jakiś dobrze znany, darmowy sklep/cms
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Grzegorz » 17 stycznia 2010, 12:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

Też tak myślę, dlatego tego typu "super oferty" na Allegro radzę omijać szerokim łukiem.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: martinoo » 18 stycznia 2010, 07:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5 (.NET CLR 3.5.30729)

Nie no macie 100% racji. Zakładam że jest to w jakimś mniejszym stopniu zmodyfikowany sklep osc. Dlaczego kupiłem na allegro? Chyba dlatego ze za te 40 zł ktos mi to zainstalował i był to " jakiś" produkt. Ponadto wczesniej kupiłem sklep robiony we Flashu też na allegro, ale mu nie dałem rady - non stop problemy.
A powiedzcie mi jeszcze gdzie moge znaleźć jakąś pomoc np dotyczacą architektury budowy sklepu? Chodzi mi o to ze np plik header.php to plik gdzie mozliwe ze jest nagłówek itd.
Czy pzresiadka na inny sklep wymaga wklepywania wszystkich towarów od nowa ? - założe sie ze to zalezy od sklepu i architektury bazy danych, a jak sie to ma w rzeczywistosci?
Nie ukrywam ze nawet na tym szablonie co jest cos bym pozmieniał

Bynajmniej dzieki serdeczne za pomoc
martinoo
 

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Tomek » 18 stycznia 2010, 08:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100105 Firefox/3.6

martinoo pisze:? Chodzi mi o to ze np plik header.php to plik gdzie mozliwe ze jest nagłówek itd.

Teoretycznie tak. Ale może top też być plik odpowiedzialny za wysyłanie odpowiednich nagłówków w php - zgaduj zgadula... Może się odwoływać do innych plików itp itd.
martinoo pisze:A powiedzcie mi jeszcze gdzie moge znaleźć jakąś pomoc np dotyczacą architektury budowy sklepu?

Na stronie producenta sklepu :) Są pewne ogólne zasady, ale i tak się nijak nie mają do konkretnych produkcji - każdy robi wg swojego uznania.
martinoo pisze:Czy pzresiadka na inny sklep wymaga wklepywania wszystkich towarów od nowa ? - założe sie ze to zalezy od sklepu i architektury bazy danych

Dokładnie - jeśli sklep ma możliwość importu/eksportu z innych KONKRETNYCH sklepów to tak. Owszem - jest jeszcze możliwość ręcznego przerzucenia z bazy a do bazy b (ręcznie - to znaczy za pomocą własnego skryptu który to zrobi automatycznie, dostosowanego konkretnie na potrzeby tego "ustrojstwa").
Tak czy siak - bez dostępu do źródeł nic nie wyjdzie :(
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: martino_o » 19 stycznia 2010, 10:58

Przeglądarka: Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; pl)

a powiedz mi czy czy cos byś zmienił jezeli chodzi o działanie? Zostawić tak jak jest czy np skupić sie na czymś?
Mnie zastanowiło właśnie zgłoszenie błędów popzrez ten validiator w3c, ponadto wklepałe sobie moja strone do jakiegoś "testera" kodu tutaj http://kwality.polip.com ni i troche sie zdziwiłem
martino_o
 

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Tomek » 19 stycznia 2010, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Nie wiele zmieni - jeśli będziesz miał treści dobre, to nie będzie to miało praktycznie żadnego wpływu. Skupiłbym się na dobrych opisach przedmiotów.
Natomiast polip... jest dość kontrowersyjny w sowim działaniu :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: martinoo » 26 stycznia 2010, 17:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.15) Gecko/2009101601 Firefox/3.0.15

Dzięki za pomoc, bede walczyć z opisami. Kurcze spokoju mi nie daje ze takie poprawienie strony jest tak utrudnione. Wydawało mi sie ze index szuka jakiś plików które są w index zdeklarowane czy też w pliku css, ale chyba maz racje odpuszcze i wezme sie za merytorykę
martinoo
 
Posty: 1
Z nami od: 18 stycznia 2010, 07:45

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Marek Rynarzewski » 22 kwietnia 2011, 16:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0

Gdzie w Firefoxie wymusić aby źródło strony było wyświetlane przez dany program np. Notatnik ++?
Marek Rynarzewski
 

Odp: sprawdzanie poprawnosci - źródło strony

Postautor: Grzegorz » 22 kwietnia 2011, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.16) Gecko/20110319 Firefox/3.6.16

Podaj ścieżkę do Notepad++ w zmiennej view_source.editor.path w about:config, np.: “d:\programy\npp\notepad++.exe”, tylko nie zapomnij dodatkowo przełączyć zmiennej view_source.editor.external na true.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: