MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak mozilla liczy marginesy dla DIV-a w kilku divach -BUG

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Jak mozilla liczy marginesy dla DIV-a w kilku divach -BUG

Postautor: ziem » 24 października 2003, 21:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Chyba zostanę czołowym spamerem :-(

Robię sobie coś takiego, jak poniżej, dokładam diva (klasy "notka") - i ... Firebird i Mozilla liczą 2x ten sam margines [górny=8px] dla diva "portret"!!! Łaaaa, jak ja mam robić w tych warunkach stronę, która poprawnie wygląda pod tą przeglądarką. Problem z IE był taki, że błedny kod wyglądał poprawnie - nie wiem czy nie było to lepsze, niż to co przechodzę pod Gecko.

Jeszcze jedna uwaga: zrobienie w miarę złożonego layoutu wyłącznie w oparciu o divy, w świecie, w którym IE liczy inaczej padding i margin względem szerokości bloku - jest niemożliwe. Tabelki bez ramek nadają się do rozmieszczania layoutu jakieś 100 000 000 000 000 000 000 razy bardziej. A w środku to już moga być divy.

wywaliłem kod, który tu był, link do kodu:
http://akson.sgh.waw.pl/~zczajk/margin.html

Have fun
Ostatnio zmieniony 25 października 2003, 14:57 przez ziem, łącznie zmieniany 2 razy
ziem

Z nami od: 11 października 2003, 17:42

Postautor: marcoos » 24 października 2003, 22:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Efekt, który chcesz uzyskać:
Kod: Zaznacz cały
.portret {
width:186px;
float:right;
border:solid 1px #ddd;
margin:0px 0px 10px 10px;
top: 0;
}

A teraz kilka uwag:

1. Nie pisz kolorowo!!!
2. Tymbardziej nie pisz grubo-kolorowo i na czerwono (jak to zrobiłeś w innym wątku)!!!
3. Poczytaj o quirks mode i standards mode w IE i Mozilli. To jest podstawa.
4. Dawaj link do pliku, a nie wrzucaj kilkudziesięciu linii kodu jako tekstu w poście na forum. To tylko zniechęca, bo wymaga więcej roboty.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: ziem » 24 października 2003, 23:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

marcoos pisze:top: 0;
}

Dzięki :wink: . To załatwia sprawę. No, ale dlaczego top:0, jeśli position nie jest ani relative, fixed ani absolute [przecież default jest static]? I dlaczego taki efekt wystąpił po dodaniu bloku "notka"? :o :oops:

marcoos pisze:1. Nie pisz kolorowo!!!
2. Tymbardziej nie pisz grubo-kolorowo i na czerwono (jak to zrobiłeś w innym wątku)!!!
3. Poczytaj o quirks mode i standards mode w IE i Mozilli. To jest podstawa.
4. Dawaj link do pliku, a nie wrzucaj kilkudziesięciu linii kodu jako tekstu w poście na forum. To tylko zniechęca, bo wymaga więcej roboty.

1.&2. OK, już poprawiłem.
3. Czytałem. Pewnie za mało, bo tylko z http://www.hut.fi/u/hsivonen/doctype.htm - a tam nijak nie mogę znaleźć wyjaśnienia tego, co się działo. Czy mógłbym prosić o jakiś link?
4. Mogę to robić, ale niechętnie- bo mam niewiele miejsca na serwerze. Szkoda, że nie można wgrywać załączników. :(
ziem

Z nami od: 11 października 2003, 17:42

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony