MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znaki

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znaki

Postautor: Rafał Che » 19 listopada 2013, 09:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Witam
Mam problem z polskimi znakami w firefoxie nie wyświetlają mi się poprawnie co może być przyczyną? Strona rctests.pl. Bardzo dziękuje za pomoc! :)

Rafał
Rafał Che
 

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: GLI » 19 listopada 2013, 11:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:25.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.22.1

Przyczyną jest zarówno używany Windows 7, jak i sama strona zrobiona "pod dotykowy Windows 8" (tablety!). ClearType już nie działa na sposób WinXP, ale odstawia siakiś "antyaliasing" (rozmywanie?). Podobno ustawianie wyższego DPI w systemie może na to pomóc, ale należy mieć świadomość, że większość programów/okienek nie radzi sobie z niestandardowym DPI... :|
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 202
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: Rafał1234567 » 19 listopada 2013, 12:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.48 Safari/537.36

jak to można rozwiązać?
Rafał1234567
 

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: GLI » 19 listopada 2013, 20:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:25.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.22.1

Rafał1234567 pisze:jak to można rozwiązać?


Są dwa proste i skuteczne rozwiązania:
1) używać Windows XP SP3,
2) nie wchodzić na strony firm, które w pogoni za kasą zapominają o szacunku względem potencjalnych klientów... ;)
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 202
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: Tomek » 20 listopada 2013, 07:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Mam Windows 7 i nie widzę żadnych problemów... możesz pokazać zrzut ekranu? Wspomaganie sprzętowe masz włączone w FX? Sterowniki do karty graficznej aktualne?
GLI pisze:Są dwa proste i skuteczne rozwiązania:
1) używać Windows XP SP3,
2) nie wchodzić na strony firm, które w pogoni za kasą zapominają o szacunku względem potencjalnych klientów... ;)

No bez przesady... zmieniać system na inny z powodu stron? Nie wchodzić na strony? To może w ogóle wyłączyć kabel...
GLI pisze: sama strona zrobiona "pod dotykowy Windows 8" (tablety!)

Strona jak strona, html to html, czcionki to czcionki. Strona owszem zawiera błędy.. ale raczej nie powinny one mieć wpływu na wyświetlanie tylko polskich znaków.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: Rafał Che » 23 listopada 2013, 13:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Poniżej zrzut z ekranu. Strona została zaprogramowane na moje polecenie, dużo osób mi zgłasza że ma problem z polskim znakami. Próbuję teraz znaleźć rozwiązanie i pomóc mojemu programiście bo nie wie za bardzo jak to rozwiązać... :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d04 ... 3eaca.html
Rafał Che
 

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: Tomek » 25 listopada 2013, 08:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Ja tam nie widzę żadnego problemu z polskimi znakami... możesz dać zrzut w lepszej jakości? Bądź opisać o co chodzi?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: Rafał Ch » 27 listopada 2013, 12:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.57 Safari/537.36

Tomek, wejdź proszę na stronę rctests.pl, pod sliderem jest box który zaciąga treść z fb i tam nie ma polskich znaków.
Rafał Ch
 

Odp: rctests.pl - nie wyświetlaja się poprawnie polskie znak

Postautor: dexter » 27 listopada 2013, 12:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Nie widzę żadnego boxa, w którym nie ma polskich znaków, ani na stronie, ani na zrzucie.
dexter
Moderator
 
Posty: 7976
Z nami od: 02 października 2004, 21:30


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Garu, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: